Εγκέφαλος: Το πιο περίπλοκο όργανο του σώματός μας – Νέοι τρόποι προσέγγισης

Ο νευροχειρουργός που εξέτασε τον Sakhrat Khizroev αφού έχασε την όρασή του σε ένα φρικτό ατύχημα είπε στο νεαρό επιστήμονα ότι το όραμά του θα επανέλθει αργά. Έπειτα, μετά από μήνες ζωής στο σκοτάδι, άρχισε τελικά να επιστρέφει.

Στην αρχή, οι εικόνες ήταν θολές και κατακερματισμένες, σαν κάποιος να κοιτάζει μέσα από ένα στενό παράθυρο και να βλέπει μόνο ένα μέρος μιας εικόνας. Αλλά με κάθε μέρα που περνούσε, όλα όσα κοίταξε ο Χιζρόεφ φαινόταν πιο καθαρά, πιο έντονα.

Μόνο όταν η όραση του είχε αποκατασταθεί πλήρως, ο Khizroev κατάφερε να εκτιμήσει πόσο περίπλοκο και σύνθετο είναι το όργανο που το ελέγχει πραγματικά. «Η CPU του διαδικτύου του σώματος», δήλωσε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, περιγράφοντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο ως την κεντρική μονάδα επεξεργασίας. «Μακάρι να μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε εντελώς και να ξεκλειδώσουμε όλα τα μυστικά του».

Σήμερα, ο Khizroev μπορεί να είναι στο επίκεντρο να κάνει ακριβώς αυτό. Χρησιμοποιώντας μια νέα κατηγορία εξαιρετικά λεπτών μονάδων που ονομάζονται μαγνητοηλεκτρικά νανοσωματίδια (MENPs), αυτός και η ερευνητική του ομάδα τελειοποιούν μια μέθοδο για να μιλήσουν στον εγκέφαλο χωρίς καλώδια ή εμφυτεύματα. «Άλλες προσπάθειες έχουν χρησιμοποιήσει εξωτερικά όργανα όπως μικροηλεκτρόδια για να προσπαθήσουν να λύσουν τα μυστήρια του εγκεφάλου, αλλά λόγω της πολυπλοκότητας και της δυσκολίας πρόσβασης, τέτοιες μέθοδοι μπορούν να φτάσουν μέχρι τώρα», δήλωσε ο Khizroev, καθηγητής ηλεκτρολόγων και μηχανολόγων μηχανικών στο Κολέγιο Μηχανικών του Πανεπιστημίου. «Υπάρχουν 80 δισεκατομμύρια νευρώνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο, οπότε φανταστείτε πόσο δύσκολο θα ήταν να συνδέσετε 80 δισεκατομμύρια μικροηλεκτρόδια για πρόσβαση σε καθένα νευρώνα. Ο μόνος τρόπος για να αξιοποιήσετε πραγματικά είναι ασύρματος – δηλαδή 0μέσω της νανοτεχνολογίας».

Έτσι ο Khizroev και η ερευνητική του ομάδα σχεδιάζουν να εισάγουν εκατομμύρια ενδοφλεβίως MENS στο σώμα, επιτρέποντας στα σωματίδια, τα οποία είναι δύο χιλιάδες φορές πιο λεπτά από τα ανθρώπινα μαλλιά, να κινούνται ελεύθερα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να διασχίζουν το προστατευτικό φράγμα αίματος-εγκεφάλου, το μηχανισμό φιλτραρίσματος που εμποδίζει τις τοξίνες και τα παθογόνα να φτάσουν στον εγκέφαλο επιτρέποντας ταυτόχρονα να περάσουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here