Έρευνα ΗΠΑ: Το κόστος υγειονομικής περίθαλψης συνδέεται με το σωματικό βάρος

Έρευνα ΗΠΑ: Μια νέα ανάλυση δείχνει ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος σχετίζεται με υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης για άτομα σε ένα ευρύ φάσμα επιπέδων δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) λέει ο Zachary Ward της Σχολής Chan του Harvard της Δημόσιας Υγείας στη Βοστώνη, και οι συνάδελφοί του παρουσιάζουν αυτά τα ευρήματα στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE στις 24 Μαρτίου 2021.

Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει το υπερβολικό βάρος με υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Ωστόσο, αυτές οι μελέτες επικεντρώθηκαν κυρίως σε ευρείες κατηγορίες, όπως η μέτρια έναντι της σοβαρής παχυσαρκίας.

Ως αποτέλεσμα, μπορούν να ανιχνεύσουν μόνον αλλαγές στο κόστος που μπορεί να προκύψει όταν οι μετατοπίσεις στον ΔΜΣ των ανθρώπων τους  τοποθετούν σε μια νέα κατηγορία – ενώ παραμελούν το πιθανό κόστος που συνδέεται με τις μετατοπίσεις του ΔΜΣ εντός της κατηγορίας.

Για να παράσχει μια πιο ακριβή εικόνα του κόστους που σχετίζεται με το ΔΜΣ, ο Ward και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν δεδομένα από 175.726 άτομα που συλλέχθηκαν σε μια έρευνα σχετικά με το κόστος υγειονομικής περίθαλψης από το 2011 έως το 2016.

Έλεγξαν για άλλους παράγοντες που θα μπρούσαν να επηρεάσουν τα κόστη, όπως δυνητικές προκαταλήψεις στους αυτοαναφερόμενους δείκτες ΔΜΣ. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι, πάνω από 30 μονάδες ΔΜΣ, κάθε αύξηση μιας μονάδας του ΔΜΣ συσχετίστηκε με μια αύξηση στο ετήσιο κόστος υγειονομικής περίθαλψης 253 $ ανά ενήλικα (σε δολάρια ΗΠΑ το 2019).

Το κόστος ήταν υψηλότερο για ενήλικες γυναίκες και αυξήθηκε με την ηλικία και τον ΔΜΣ για άνδρες και γυναίκες.

Μεταξύ των ενηλίκων με παχυσαρκία (ΔΜΣ 30 και άνω), οι ηλικίας 60 έως 70 ετών είχαν το υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Το χαμηλότερο κόστος συσχετίστηκε με ΔΜΣ 20,5 για γυναίκες και 23,5 για άνδρες. Ενώ η παχυσαρκία συσχετίστηκε με μια συνολική αύξηση του ετήσιου κόστους των 1.861 $ ανά ενήλικα, στα παιδιά η παχυσαρκία συσχετίστηκε με μια συνολική αύξηση του ετήσιου κόστους των 116 $ ανά παιδί.

Η παχυσαρκία των ενηλίκων συσχετίστηκε με συνολικό κόστος 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στις ΗΠΑ. Η σοβαρή παχυσαρκία ενηλίκων συνδέθηκε με 3.097 δολάρια επιπλέον ετήσιο κόστος ανά άτομο.

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη προώθησης υγιούς βάρους για άτομα όλων των ηλικιών και σε όλη την κλίμακα του ΔΜΣ και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση πολιτικών και προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Οι μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση αυτών των εκτιμήσεων και να ενσωματώσουν το έμμεσο κόστος της παχυσαρκίας, όπως χαμένοι μισθοί λόγω αναπηρίας.

Οι συγγραφείς προσθέτουν: “Το υπερβολικό σωματικό βάρος σχετίζεται με υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και επίπεδα ΔΜΣ, με ιδιαίτερα υψηλό υπερβολικό κόστος για άτομα με σοβαρή παχυσαρκία – πάνω από 3.000 $ ετησίως.

Αυτό οδηγεί σε μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στο πληθυσμιακό επίπεδο, με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία να αντιπροσωπεύουν πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον κόστος υγειονομικής περίθαλψης κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here