Βουλή: Στις 30 Μαρτίου η απόφαση για Προανακριτική κατά Παππά

Το πολιτικό «θερμόμετρο» αναμένεται να ανέβει στην συνεδρίαση της Τρίτης, την οποία θα «κλείσει» με την δική του τοποθέτηση ο βουλευτής που βρίσκεται αντιμέτωπος με την προανακριτική.

«Φωτιά» αναμένεται να μπει στα βουλευτικά έδρανα την ερχόμενη Τρίτη 30 Μαρτίου, όπου και προγραμματίστηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την σύσταση ή μη προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά για δύο αδικήματα που αφορούν στην υπόθεση του πρώτου διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών, που προέκυψε από τις καταγγελίες του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα.

Η απόφαση για την διεξαγωγή της σχετικής συζήτησης και ψηφοφορίας ελήφθη χθες στην Διάσκεψη των Προέδρων, αλλά πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν λόγο για κατάλυση της μυστικότητας της ψηφοφορίας. «Η πλειοψηφία αποφάσισε την διαδικασία της Επιστολικής Ψήφου για τους βουλευτές. Η απόφαση προβλέπει μεν την φυσική παρουσία των βουλευτών κατά 5Οάδες σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει στην Βουλή, αλλά (και εδώ είναι το μεμπτό) και την αποστολή επιστολικής ψήφου για όσους βουλευτές το επιλέγουν. Χωρίς τους όρους που διασφαλίζουν την μυστικότητα, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής», αναφέρουν.

Μάλιστα, η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για σχέδιο δίωξης των πολιτικών αντιπάλων: «Έχετε καταλύσει τα πάντα εν μέσω πανδημίας, έχετε καταλύσει τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού και τώρα καταλύετε τη μυστικότητα της ψηφοφορίας. Επειδή προφανώς έχετε εσωκομματικό πρόβλημα, θέλετε να ελέγξετε την ψήφο των βουλευτών σας, φοβούμενοι διαρροές». Η ίδια επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, στις 15 Μαϊου 2020 κατά τη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του Δ. Παπαγγελόπουλου, ήταν κατηγορηματικός εναντίον της επιστολικής ψήφου.

Η πρόταση ΝΔ

«Η παράβαση των καθηκόντων του κ. Παππά και οι παράνομες ενέργειες και παραλείψεις του έγκεινται τουλάχιστον στο γεγονός ότι, ενώ γνώριζε ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, καθώς δεν είχε τα χρήματα και το πόθεν έσχες, που απαιτούνταν, επιχείρησε να διασφαλίσει αλλά και διασφάλισε την παράνομη συμμετοχή του κ. Καλογρίτσα ζητώντας από τρίτους χρήματα, παραβιάζοντας έτσι τους όρους του διαγωνισμού και εν τέλει αποσκοπώντας στο να λάβει κανάλι ο κ. Καλογρίτσας, το οποίο θα ελεγχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Το πολιτικό «θερμόμετρο» αναμένεται να ανέβει στην συνεδρίαση της Τρίτης, την οποία θα «κλείσει» με την δική του τοποθέτηση ο βουλευτής που βρίσκεται αντιμέτωπος με την προανακριτική. Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν «ναι», «όχι» ή «παρών» για τα δυο αδικήματα -το κακούργημα της δωροληψίας και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος- για τα οποία, σύμφωνα με την πρόταση της Ν.Δ., πρέπει να ερευνηθεί ο Ν. Παππάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την ΝΔ, την πρόταση αναμένεται να υπερψηφίσει το ΚΙΝΑΛ, ενώ δεν αποκλείεται θετικές να είναι οι ψήφοι και της Ελληνικής Λύσης.

Ωστόσο, η συγκρότηση της επιτροπής θα πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς το χρονικό περιθώριο για τον χειρισμό της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα στενό. Τα καταγγελλόμενα αδικήματα έχουν τελεστεί πριν από τη συνταγματική αναθεώρηση και υπάγονται στις ευμενέστερες ρυθμίσεις περί σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας της Βουλής να ασκήσει δίωξη. Κατά συνέπεια, η επίμαχη δεύτερη σύνοδος είναι αυτή που διανύεται ήδη και εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που μπορεί να μεταφερθεί και τον Ιούνιο αν η κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει θερινά τμήματα.

Η υπόθεση προέκυψε μετά τις καταγγελίες του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα τον περασμένο Ιούλιο. Τότε, η εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ, συμφερόντων Καλογρίτσα, υπέβαλε μήνυση κατά του κατασκευαστικού κολοσσού CCC της λιβανέζικης οικογένειας Χούρι στο πλαίσιο των μεταξύ τους αστικών διεκδικήσεων. Τότε, ο πλευρά του εργολάβου ισχυρίστηκε ότι το καλοκαίρι του 2016 υπήρξε εικονική συμφωνία με τη λιβανέζικη κατασκευαστική για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ για τη συμμετοχή Καλογρίτσα στο διαγωνισμό απόκτησης τηλεοπτικής συχνότητας.

Ως διαμεσολαβητής και εγγυητής της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών κατονομάστηκε από τον κ. Καλογρίτσα ο τότε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Ωστόσο, η πλευρά των Λιβανέζων διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του εργολάβου, εξηγώντας πως η χρηματοδότηση αφορούσε στην κατασκευή εμπορικού κέντρου και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εικονική. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της CCC επικαλέστηκαν και την απόφαση από ελληνικό αστικό δικαστήριο, το οποίο επικύρωσε αυτή του Ελβετικού Διαιτητικού Δικαστηρίου πως τα 3 εκ. ευρώ αφορούσαν κατασκευαστικό έργο και πρέπει άμεσα ο Χ. Καλογρίτσας να τα επιστρέψει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here