Βίλια – Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Η «έκρηξη» της δασικής πυρκαγιάς


Αιτία για την «έκρηξη» της πυρκγιάς στα Βίλια αποτέλσε  μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκων

«Ακραία συμπεριφορά πυρός εμφάνισε την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021 η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 στην περιοχή των Βιλίων, στη δυτική Αττική.

Αιτία για αυτό αποτέλεσε η μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών, η οποία σε συνδυασμό με την πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη οδήγησαν τελικά στη μεταβολή των διεργασιών που καθοδηγούν την εξάπλωση των πύρινων μετώπων», αναφέρει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Ειδικότερα», σημειώνει, «η πυρκαγιά στα Βίλια αρχικά εξαπλώθηκε (Δευτέρα 16.08 και Τρίτη 17.08) καθοδηγούμενη από το συνοπτικό άνεμο που έπνεε στην περιοχή (wind-driven πυρκαγιά). Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 18 Αυγούστου 2021, η επικράτηση ασθενέστερων ανέμων και αστάθειας στην ατμόσφαιρα βοήθησε ώστε η πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη (ισχυρά ανοδικά ρεύματα εξαιτίας της πολύ ισχυρής θέρμανσης του αέρα από την καύση της καύσιμης ύλης), οδηγώντας τελικά στην εμφάνιση πυροσωρείτη. Κατά τον τρόπο αυτό, η αρχικά καθοδηγούμενη από τον άνεμο (wind-driven) πυρκαγιά κατέστη “αυτοκαθοδηγούμενη” (plume-driven), όπως αντίστοιχα συνέβη κατά διαστήματα στις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, και Μεσσηνία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ