Θάλασσα Παιδιά: Ποιες παραλίες είναι κατάλληλες για τα παιδιά [vid]

Οι παραλίες που συχνά προτείνουν οι παιδίατροι είναι αυτές που έχουν λάβει το βραβείο Γαλάζιες Σημαίες. Οι Γαλάζιες Σημαίες (Blue Flags) είναι ένα σύμβολο ποιότητας που απονέμεται σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες διαχειριζόμενες από παράκτιους δήμους, ξενοδόχους ή και άλλους φορείς, με βάση αυστηρά κριτήρια. Πρόκειται για ένα εθελοντικό πρόγραμμα που αποτελεί μία πρότυπη περιβαλλοντική δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουόμενων. Διεθνής διαχειριστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (Foundation for Environmental Education ή FEE), το οποίο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους κατά τόπους διαχειριστές.

Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των Γαλάζιων Παραλιών;

Πρόκειται για αμμώδεις παραλίες (έτσι δεν υπάρχουν βράχοι, βότσαλα ή χαλίκια) που είναι πολύ καλά οργανωμένες:

  • υπάρχει μια μεγάλη παραλία
  • μια υπηρεσία διάσωσης
  • οι ομπρέλες βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους
  • η θάλασσα είναι καθαρή και η στάθμη του νερού είναι χαμηλή στην ακροθαλασσιά
  • υπάρχουν καταλύματα κοντά στην παραλία
  • και πρόσβαση σε νοσοκομειακή δομή
  • υπάρχουν επίσης καταστήματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε εγγύτητητα (χαρακτηριστικά που εκτιμώνται κυρίως από τις μαμάδες και τους μπαμπάδες)
  • αλλά δεν υπάρχει έντονη νυχτερινή ζωή

Είναι οι θεραπείες με ιαματικά και θαλασσινά λουτρά επωφελείς για τα παιδιά;

Υπάρχει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός παιδιών που έχουν ασθένειες που σχετίζονται με το φλέγμα: παιδιά που έχουν συχνά κρυολογήματα ή υποτροπιάζουσα βρογχίτιδα και ωτίτιδα. Εκτός από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά την οξεία φάση των παθήσεων, τα θαλάσσια και τα ιαματικά λουτρά συμβάλλουν αποτελεσματικά κατά των ασθενειών του αυτιού και του αναπνευστικού συστήματος. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν μικρές ρινικές αρδεύσεις, ρινικές πλύσεις, λουτρά με διαφορετικές θερμοκρασίες και έχουν συνεργική δράση, επιτρέποντας τη μείωση των φαρμάκων και τη βελτίωση της ανοχής των παιδιών.

Ποιες ηλικίες παιδιών επηρεάζονται περισσότερο;

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν συχνότερα διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος (ιογενή και αλλεργική ρινίτιδα, βρογχιολίτιδα, ασθματική βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα) και ασθένειες του ακουστικού συστήματος, όπως ωτίτιδα. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού δεν έχει ωριμάσει ακόμα, ο λεμφικός ιστός είναι συχνά υπερτροφικός στη μύτη και στο λαιμό και οι ευσταχιακοί σωλήνες είναι κοντύτεροι και σε οριζόντια θέση σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Ακολουθεί βίντεο με ενδιαφέροντα στοιχεία από το βυθό της θάλασσας για τους μικρούς φίλους: 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here