Μπάιντεν: Στόχος οι 200 εκατ. εμβολιασμοί μέσα στις πρώτες μου 100 ημέρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, άρχισε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος, ανακοινώνοντας τον στόχο της πραγματοποίησης 200 εκατομμυρίων εμβολιασμών στις ΗΠΑ πριν κλείσει 100 ημέρες στο Οβάλ Γραφείο.

«Πιστεύω πως μπορούμε να το κάνουμε» είπε σχετικά. Σημειώνεται πως την προηγούμενη Παρασκευή οι ΗΠΑ είχαν φτάσει τα 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Ο στόχος αυτός, που είχε τεθεί νωρίς από τον Μπάιντεν, επετεύχθη την 59η ημέρα του στην προεδρία. Περίπου 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί γίνονται ημερησίως στις ΗΠΑ.

«Το ξέρω πως είναι φιλόδοξο- διπλάσιο από τον αρχικό μας στόχο- αλλά καμία άλλη χώρα δεν έχει πλησιάσει αυτό που κάνουμε» είπε σχετικά. Ακόμη, έκανε λόγο για πρόοδο στο «μέτωπο» της οικονομίας από τότε που ανέλαβε, λέγοντας πως ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας έχει μειωθεί σημαντικά. «Υπάρχουν ακόμα πολλοί Αμερικανοί χωρίς δουλειά, πολλές οικογένειες που υποφέρουν και ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Μα μπορώ να πως στον αμερικανικό λαό: Η βοήθεια είναι εδώ και η ελπίδα είναι καθ’οδόν».

Στη συνέχεια ερωτήθηκε για τον τρόπο που θα επιλύσει τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και εάν η προεδρία του θα είναι επιτυχής χωρίς τη βοήθεια τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικανών, είπε πως «εξελέγην για να λύσω προβλήματα», τονίζοντας πως το πιο άμεσο πρόβλημα είναι η Covid-19 και η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν πολλοί Αμερικανοί. Όσον αφορά σε θέματα όπως το ένοπλο έγκλημα και η μετανάστευση, είπε ότι θα ασχοληθεί και με αυτά, όμως ήταν ζητήματα που υπήρχαν από πριν αναλάβει καθήκοντα. «Πώς έχουν τα πράγματα: Οι Ρεπουμπλικανοί πρέπει να αποφασίσουν» αν θα βοηθήσουν στις νέες νομοθεσίες, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε πολλές ερωτήσεις για τη μεταναστευτική κρίση στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή. Όπως είπε, μεγάλο μέρος αυτών που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στα σύνορα είναι κυκλικού χαρακτήρα: Οι αριθμοί πάντα αυξάνονται την άνοιξη πριν έρθουν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Όσον αφορά στην απόφασή του να αναθέσει στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να χειριστεί το θέμα, είπε πως «είναι αυτή με τα περισσότερα προσόντα για να το κάνει, για να ηγηθεί των προσπαθειών μας με το Μεξικό και το Βόρειο Τρίγωνο (Ονδούρα, Γουατεμάλα και Ελ Σαλβαδόρ), και τις χώρες που θα χρειαστούν βοήθεια στη συγκράτηση της μετακίνησης τόσων ανθρώπων».

Πάντως, όπως τόνισε, ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων που καταφθάνουν στις ΗΠΑ, είπε πως δεν θα διώξει παιδιά για να λιμοκτονήσουν: «Καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν το έκανε αυτό, εκτός από τον Τραμπ…δεν θα το κάνω εγώ» είπε χαρακτηριστικά- ενώ σημείωσε πως πολλοί μετανάστες φεύγουν για να γλιτώσουν από τα προβλήματα στις χώρες τους, και κατηγόρησε τον προκάτοχό του για επιλογές του όσον αφορά στο σύστημα μετανάστευσης των ΗΠΑ.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here