Αφγανιστάν: Διπλωμάτες είχαν προειδοποιήσει για «καταστροφή» τον Αμερικανό ΥΠΕΞ από τον Ιούλιο


Στην αποκάλυψη ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί στα μέσα Ιουλίου από Αμερικανούς διπλωμάτες για «επικείμενη καταστροφή» στο Αφγανιστάν προχώρησαν CNN και Wall Street Journal

Νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην αποχώρησή των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν προκαλεί η αποκάλυψη από CNN και Wall Street Journal ότι διπλωμάτες είχαν ενημερώσει από τα μέσα Ιουλίου των υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, για τον φόβο τους περί «επικείμενης καταστροφής».

Όπως αναφέρει το CNN η ομάδα των διπλωματών είχε τονίσει στον αμερικανό ΥΠΕΞ ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσες κινήσεις γιατί κατά την εκτίμησή τους η κατάσταση στο Αφγανιστάν θα επιδεινωνόταν ταχύτατα και θα εξελισσόταν σε καταστροφή. Στο κείμενο αυτό οι διπλωμάτες φέρονται να ζητούν γρήγορες κινήσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να προχωρήσει στην απομάκρυνση Αφγανών που είχαν βοηθήσει τις ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είπαν στο CNN ότι οι διπλωμάτες αποφάσισαν να στείλουν το υπόμνημα γιατί ανησύχησαν ότι οι προηγούμενες προειδοποιήσεις και προτάσεις τους είχαν αγνοηθεί. Οι περισσότεροι από δέκα διπλωμάτες που υπέγραφαν το υπόμνημα πρότειναν και συγκεκριμένα μέτρα για την πραγματοποίηση της επιχείρησης απομάκρυνσης των Αφγανών αυτών καθώς κατά την εκτίμησή τους η κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν θα ήταν άμεση από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Μολονότι, κατά τις πηγές που επικαλείται το CNN, υπήρξε ανταπόκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο υπόμνημα, εντούτοις δεν εφαρμόστηκαν ταχύτατα όλες οι προτάσεις των διπλωματών.

Ερωτηθείς σχετικά ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Τζόν Φίνερ, δεν αρνήθηκε την αποστολή του υπομνήματος αλλά υποστήριξε ότι «προέβλεπε την πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν την επόμενη ημέρα της απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων στις 31 Αυγούστου». «Προφανώς όλα συνέβησαν πιο γρηγορα από ό,τι προέβλεπε το υπόμνημα στο οποίο διατυπωνόταν η έντονη ανησυχία για την πιθανότητα της κατάρρευσης» πρόσθεσε ο Φίνερ στο CNN.

Έτσι ίσως να εξηγείται και ο εκνευρισμός του Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξή του στον Τζορτζ Στεφανόπουλο, στο ABC News, όταν ρωτήθηκε για τις τραγικές σκηνές από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς συνεχίζεται η διεθνής κατακραυγή για όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν, με την επικράτηση τον Ταλιμπάν.

«Είδαμε όλοι τις εικόνες. Είδαμε εκατοντάδες ανθρώπους συνωστισμένους σε ένα C-17. Είδαμε Αφγανούς να πέφτουν» είπε ο Στεφανόπουλος, με τον Αμερικανό πρόεδρο να διακόπτει: «Αυτό ήταν τέσσερις ημέρες πριν, πέντε ημέρες πριν!».

Ερωτηθείς για το τι σκέφτηκε όταν είδε τις εικόνες χάους, απάντησε πως «σκέφτηκα ότι πρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο. Πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα. Πρέπει να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να πάρουμε τον έλεγχο του αεροδρομίου. Και το κάναμε».

Μετά είπε στο ABC News πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν για όσο χρειαστεί ώστε να εκκενώσουν όλους τους Αμερικανούς πολίτες, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα παραμείνουν πέρα από την προσχεδιασμένη ημερομηνία αποχώρησης, στις 31 Αυγούστου. «Οι Αμερικανοί θα έπρεπε να κατανοήσουν πως θα προσπαθήσουμε να το ολοκληρώσουμε πριν τις 31 Αυγούστου…αν έχουν μείνει Αμερικανοί πολίτες, θα μείνουμε για να τους βγάλουμε όλους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ