Πρόσληψη σιδήρου: Τροφές για να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου στον οργανισμό σας

Η πρόσληψη περισσότερου σιδήρου μέσω της διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αναιμίας από έλλειψη σιδήρου και στη βελτίωση της γενικής υγείας.

Ο οργανισμός χρειάζεται σίδηρο για να τον βοηθήσει να εκτελέσει πολλές ζωτικές διαδικασίες, όπως η παραγωγή ενέργειας, η ανάπτυξη και η σύνθεση ορμονών. Ο σίδηρος βοηθά επίσης να διατηρηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές.

Περίπου το 65 τοις εκατό του σιδήρου στο σώμα βρίσκεται στην αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα. Μικρότερες ποσότητες σιδήρου υπάρχουν στη μυοσφαιρίνη, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στον μυϊκό ιστό. Η μυοσφαιρίνη παρέχει οξυγόνο στους μύες και παρέχει ενέργεια κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο είναι τα εξής:

  • συκώτι
  • άπαχο κόκκινο κρέας
  • κοτόπουλο
  • θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένων στρειδιών
  • φακές και φασόλια
  • τόφου
  • εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού
  • αποξηραμένα φρούτα, όπως δαμάσκηνα, σύκα και βερίκοκα
  • ξηροί καρποί
  • σπόροι
  • αυγά
  • σόγια
  • μελάσα

Επίσης τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, όπως:

  • σπανάκι
  • λάχανο
  • φύκι
  • κάρδαμο
  • μπρόκολο
  • σπαράγγι
  • μαϊντανός

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here