Το απόγευμα η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν για το Αφγανιστάν – Στις 19:30


Επίσημο: Το απόγευμα στις 19:30 η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν για το Αφγανιστάν

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 19:30, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν..

H κυβέρνηση συνεχίζει τις κινήσεις της για τη θωράκιση της Ελλάδας απέναντι στο ενδεχόμενο νέων προσφυγικών ροών μετά την κρίση στο Αφγανιστάν. Αντικείμενο του τηλεφωνήματος Μητσοτάκη-Ερντογάν αναμένεται να είναι η κρίση στο Αφγανιστάν αλλά και η κατάσταση στο προσφυγικό και τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για τις κινήσεις της Ελλάδας στο θέμα αυτό είχε απαντήσει ότι «η κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει τις δράσεις της με την ΕΕ από την οποία έχουμε ζητήσει μια ενιαία στάση και αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς και της ενδεχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης που θα προκύψει», προσθέτοντας ότι «έχουμε ζητήσει να καταστεί απολύτως ξεκάθαρο προς τις τρίτες χώρες και προς την Τουρκία ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία εργαλειοποίηση της συγκεκριμένης κατάστασης».

Εκτός από το πολιτικό – διπλωματικό πεδίο η κυβέρνηση κάνει, πάντως, κινήσεις και σε επιχειρησιακό επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να βρεθούν σήμερα στον Έβρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Οι ελληνικές Αρχές έχουν ήδη αρχίσει να εκπονούν σχέδιο αντιμετώπισης τυχόν νέας προσφυγικής κρίσης, με «πυξίδα» την εκτίμηση ότι θα μετακινηθούν προς διάφορες χώρες περίπου 500.000 πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενισχυθούν οι δυνάμεις σε Έβρο και ανατολικό Αιγαίο, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο τουλάχιστον ενός μήνα έως ότου αρχίσει η κρίση να «μας χτυπάει την πόρτα». Οι ελληνικές Αρχές θα επιδιώξουν να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα για την περίπτωση επανάληψης του «ανοίγματος των συνόρων» που είχε επιχειρήσει η Τουρκία το Μάρτιο του 2020, φαινόμενο που αρκετοί είχαν χαρακτηρίσει ως «υβριδικό πόλεμο».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ