Θεραπεία Zika: Ο ιός μπορεί να ξεκλειδώσει το δυναμικό ανοσοθεραπείας για το γλοιοβλάστωμα

Θεραπεία Zika: Ο ιός Zika που έπληξε την Αμερική, αφήνοντας πολλά μωρά με μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, μπορεί να έχει ασημί επένδυση. Ο ιός μπορεί να ενεργοποιήσει τα ανοσοκύτταρα για να καταστρέψει έναν επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου σε ποντίκια, δίνοντας μια ισχυρή ώθηση σε ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας και πυροδοτώντας μακροχρόνια ανοσολογική μνήμη που μπορεί να αποτρέψει την υποτροπή του όγκου για τουλάχιστον 18 μήνες, σύμφωνα με μια μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου St. Louis στην Ουάσινγκτον.

Τα ευρήματα, διαθέσιμα στο διαδίκτυο στο περιοδικό JCI Insight, υποδηλώνουν ότι ο ιός Zika μπορεί να είναι το κλειδί για το ξεκλείδωμα της δύναμης της ανοσοθεραπείας για το γλοιοβλάστωμα, ένα θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου που συνήθως οδηγεί σε θάνατο εντός δύο ετών.

Η ανοσοθεραπεία στοχεύει να μετατρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος σε όπλο για την εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων. Η προσέγγιση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για το αίμα, το δέρμα και ορισμένους άλλους καρκίνους, αλλά μέχρι στιγμής έχει δείξει περιορισμένο όφελος για τους ασθενείς με γλοιοβλάστωμα.

“Το γλοιοβλάστωμα είναι μια δύσκολη ασθένεια επειδή εξελίσσεται τόσο γρήγορα και δεν έχουμε παρεμβάσεις που τελικά αλλάζουν την πορεία της”, δήλωσε ο συν-ανώτερος συγγραφέας Μιλάνο Γ. Τσέντα, MD, επίκουρος καθηγητής ιατρικής και νευρολογίας. “Μπορούμε να θεραπεύσουμε τον αρχικό όγκο, αλλά η υποτροπή είναι γρήγορη και αναπόφευκτη. Χρησιμοποιώντας τον ιό Zika, ανανεώνουμε το ανοσοποιητικό σύστημα για να ανταποκριθούμε σε μια κατά τα άλλα αναποτελεσματική ανοσοθεραπεία. Αυτό θέτει επίσης το στάδιο για την πρόληψη της υποτροπής, επιτρέποντάς μας να ξεπεράσουμε δύο σημαντικά εμπόδια στην αποτελεσματική θεραπεία.”

Το γλοιοβλάστωμα είναι η πιο κοινή και επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου. Περίπου 12.000 άτομα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και ο μέσος χρόνος επιβίωσης είναι μόνο 14 μήνες.

Το 2017, επιστήμονες έδειξαν ότι ο ιός Zika σκοτώνει το στέλεχος  των κυττάρων του καρκίνου του εγκεφάλου, το είδος των κυττάρων που είναι πιο ανθεκτικό στις τυπικές θεραπείες. Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί ο ιός Zika κατά του καρκίνου του εγκεφάλου, επιστήμονες μεταμόσχευσαν κύτταρα καρκίνου του εγκεφάλου στους εγκεφάλους των ποντικών.

Μια εβδομάδα αργότερα, ένεσαν τον ιό Zika στους γρήγορα αναπτυσσόμενους όγκους των ποντικών ή στείρο αλμυρό νερό για σύγκριση. Η θεραπεία με τον ιό Zika βελτίωσε δραματικά την πιθανότητα επιβίωσης των ζώων: σε 63% από 10% για τη μία κυτταρική σειρά καρκίνου και σε 37% από 0% για την άλλη.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι ο ιός είχε προσελκύσει μεγάλο αριθμό ανοσοκυττάρων πολλών ειδών στους όγκους, κυρίως τα λεγόμενα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα, έναν τύπο ανοσοκυττάρου που εξειδικεύεται για τη θανάτωση καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, η θεραπεία του ιού Zika προκάλεσε διαρκή ανοσολογική μνήμη.

Οι ερευνητές επανέφεραν τον όγκο στην άλλη πλευρά του εγκεφάλου των ποντικών ενάμιση χρόνο μετά τον αρχικό όγκο. Όλα εκτός από ένα ποντίκι κατέστρεψαν τον νέο όγκο μέσα σε λίγες εβδομάδες. Πολλοί όγκοι δημιουργούν κατασταλτικά περιβάλλοντα γύρω τους που εμποδίζουν μια αποτελεσματική ανοσοαπόκριση. Η καταστολή δημιουργείται, εν μέρει, από τα λεγόμενα μόρια του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου όπως το PD-1 που διατηρούν τα ανοσοκύτταρα που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα – τα οποία ονομάζονται κυτταροτοξικά Τ κύτταρα – απενεργοποιημένα και αδύνατα να επιτεθούν.

Τα φάρμακα ανοσοθεραπείας που στοχεύουν PD-1 έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία του δέρματος, του αίματος, των πνευμόνων και άλλων καρκίνων, όχι όμως του γλοιοβλαστώματος.

Μαζί με την απενεργοποίηση των ανοσοκυττάρων, τα γλοιοβλαστώματα καταφέρνουν να κρατήσουν τα περισσότερα από αυτά. Η ενεργοποίηση των ανοσοκυττάρων δεν είναι αρκετή για την εξάλειψη ενός όγκου εάν υπάρχουν μόνο λίγες ανοσοκυτταρικές κυψέλες γύρω.

Ωστόσο, η ικανότητα του ιού Zika να προσελκύει μεγάλο αριθμό ανοσοκυττάρων στον όγκο – σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία για να τα απελευθερώσει από την καταστολή – μπορεί να οδηγήσει στην ισορροπία προς την καταστροφή του όγκου.

Τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, αλλά ο ιός Zika είναι πιο γνωστός για την πρόκληση εγκεφαλικής βλάβης στα έμβρυα, οπότε οποιαδήποτε θεραπεία που περιλαμβάνει την τοποθέτηση του ιού στον εγκέφαλο των ανθρώπων εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια.

Οι ερευνητές επανέλαβαν βασικά πειράματα με μια εξασθενημένη μορφή του ιού και βρήκαν τα ίδια πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για την καταπολέμηση του καρκίνου, αν και όχι τόσο έντονα. Σχεδιάζουν πρόσθετες μελέτες για να αξιολογήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εξασθενημένου ιού ως θεραπεία για ασθενείς με γλοιοβλάστωμα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here