Για πρώτη φορά βροχή αντί για χιόνι στην κορυφή της Γροιλανδίας


Βροχή και όχι χιόνι για πρώτη φορά στην κορυφή της Γροιλανδίας, πάνω από 3 χλμ από τη στάθμη της θάλασσας.

Η υγρασία στον αέρα στην κορυφή της Γροιλανδίας, πάνω από 3 χλμ από την επιφάνεια της θάλασσας, έπεσε για πρώτη καταγεγραμμένη φορά στα χρονικά σαν βροχή και όχι χιόνι, σε μια εξέλιξη που εντείνει περαιτέρω την ανησυχία σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως.

Οι θερμοκρασίες στην κορυφή της Γροιλανδίας το Σαββατοκύριακο ανέβηκαν πάνω από το σημείο παγώματος για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία. Ο θερμός αέρας προκάλεσε ισχυρή βροχή, με αποτέλεσμα να πέσουν 7 δισ. τόνοι νερού στον παγετώνα. Όπως γράφει το CNN, τα στοιχεία του National Snow and Ice Data Center υποδεικνύουν πως ήταν η μεγαλύτερη βροχή που έχει πέσει στον παγετώνα από τότε που άρχισε η καταγραφή, το 1950, και η ποσότητα της μάζας πάγου που χάθηκε την Κυριακή ήταν επτά φορές μεγαλύτερη από τον ημερήσιο μέσο όρο για αυτή την περίοδο του έτους.

Ο Τεντ Σκάμπος, επιστήμονας στο National Snow and Ice Data Center στο University of Colorado, είπε ότι αυτό δείχνει πως η Γροιλανδία θερμαίνεται με ταχείς ρυθμούς. «Αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλά μια θερμή δεκαετία ή δύο…είναι άνευ προηγουμένου».

Καθώς η κλιματική αλλαγή θερμαίνει τον πλανήτη, η απώλεια πάγου επιταχύνεται. Αναφορά του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε αυτόν τον μήνα κατέληγε στο συμπέρασμα πως η χρήση ορυκτών καυσίμων προκάλεσε αυξημένα επίπεδα τήξης στη Γροιλανδία κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cryosphere διαπίστωσε πως η Γη είχε χάσει 28 τρισ. τόνους πάγου από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μεγάλο μέρος αυτών ήταν από την Αρκτική, περιλαμβανομένων των παγετώνων της Γροιλανδίας. Επίσης, τον Ιούλιο οι παγετώνες της Γροιλανδίας βίωσαν ένα από τα μεγαλύτερα φαινόμενα τήξης της τελευταίας δεκαετίας, χάνοντας πάνω από 8,5 δισ. τόνους επιφανειακής μάζας μέσα σε μία ημέρα.

Με πληροφορίες από CNN

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ