Αντιπαράθεση Μέρκελ με Πούτιν για τον Ναβάλνι κατά την επίσκεψή της στη Μόσχα


Η Άνγκελα Μέρκελ χρησιμοποίησε το τελευταίο της ταξίδι ως καγκελάριος στη Ρωσία για να ζητήσει από τον Πούτιν να απελευθερώσει τον Αλεξέι Ναβάλνι.

Η Άνγκελα Μέρκελ, χρησιμοποίησε την τελευταία της επίσκεψη στη Ρωσία ως καγκελάριος για να πει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να απελευθερώσει τον Αλεξέι Ναβάλνι, επικριτή του Κρεμλίνου, ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε πως η φυλάκιση του Ναβάλνι δεν έχει να κάνει με την πολιτική.

«Κατά την άποψή μας, είναι απαράδεκτος ο εγκλεισμός του Ναβάλνι στην φυλακή στη βάση μιας παλιάς καταδικαστικής απόφασης την οποία το ΕΔΑΔ αξιολόγησε ως αυθαίρετη και προφανώς δυσανάλογη», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να παρακολουθεί την υπόθεση του πολιτικού της αντιπολίτευσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε επίσης να εξαιρεθούν από τον κατάλογο των «ανεπιθύμητων οργανώσεων» τρεις γερμανικές ΜΚΟ. «Είμαστε απογοητευμένοι με το γεγονός ότι τρεις γερμανικές ΜΚΟ συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των ανεπιθύμητων οργανώσεων, οι οποίες εργάσθηκαν πολύ στο πλαίσιο του ‘Διαλόγου της Αγίας Πετρούπολης’ για την συνεργασία μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών των χωρών», δήλωσε η Μέρκελ.

Παράλληλα ζήτησε από τον πρόεδρο Πούτιν να επεκταθεί μετά το 2024 η συμφωνία για την διέλευση του φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας στην δυτική Ευρώπη.

Ο Πούτιν, απαντώντας στη Μέρκελ, δεν αναφέρθηκε στον Ναβάλνι με το όνομά του, μα ως «υποκείμενο»: «Ως προς το επίμαχο υποκείμενο, δεν καταδικάστηκε για τις πολιτικές του δραστηριότητες, μα για αδίκημα σε βάρος ξένων εταίρων» είπε ο Πούτιν, αναφερόμενος στην υπόθεση κατάχρησης.

Σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες την Παρασκευή, ο Ναβάλνι κάλεσε τη Δύση να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς σε χώρες όπως η Ρωσία.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ