Μπάιντεν: Δεν μπορώ να εγγυηθώ το τελικό αποτέλεσμα της επιχείρησης εκκένωσης στην Καμπούλ


Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την επιχείρηση εκκένωσης στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν μια από τις «πιο δύσκολες της ιστορίας».

Η επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ είναι μια από τις «πιο δύσκολες της ιστορίας», δήλωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδόν 6.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν και απομάκρυναν 13.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν από τις 14 Αυγούστου, καθώς και άλλους σε πτήσεις τσάρτερ. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι έχει εργαστεί για να βγουν από το Αφγανιστάν 204 Αμερικανοί δημοσιογράφοι. Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να επαληθεύσουν πόσοι Αμερικανοί πολίτες παραμένουν στο Αφγανιστάν.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα κάθε Αμερικανός που θέλει να φύγει από το Αφγανιστάν. Πάντως ο ίδιος παραδέχτηκε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ποιο θα είναι το «τελικό αποτέλεσμα» της επιχείρησης εκκένωσης στην Καμπούλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι πιστεύει πως οι Αφγανοί σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορούν να φύγουν έως τις 31 Αυγούστου. Όπως πρόσθεσε, οι σύμμαχοι «δεν αμφισβητούν την αξιοπιστία μας».

Επίσης είπε ότι δεν έχει ενδείξεις ότι Αμερικανοί πολίτες παρεμποδίζονται από τους Ταλιμπάν για να μην φτάσουν στο αεροδρόμιο, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν αμερικανικά στρατεύματα για να βοηθήσουν στην επιχείρηση εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Πρόσθεσε ότι η επέκταση της ζώνης ασφαλείας έξω από την υφιστάμενη περιοχή περιμετρικά του αεροδρομίου μπορεί να έχει απροβλεπτες συνέπειες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ