Καλαμπόκι: Γλυκό και δροσερό προάγει την εντερική υγεία και μειώνει τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες


Μην αφήσετε τη γλυκιά γεύση να σας ξεγελάσει. Η επιλογή καλαμποκιού και προϊόντων καλαμποκιού ολικής αλέσεως-αντί για τρόφιμα λευκού αλευριού που έχουν υποστεί επεξεργασία – μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία του εντέρου και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών όπως καρκίνος, καρδιακές παθήσεις και διαβήτης τύπου 2.

Οι φυτικές ίνες στο καλαμπόκι σας βοηθούν να παραμείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των γευμάτων. Τρέφει επίσης υγιή βακτήρια στο πεπτικό σας σύστημα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το ποπ κορν μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της εκκολπωματίτιδας, μια κατάσταση που προκαλεί θήκες στα τοιχώματα του παχέος εντέρου. Σε μια μεγάλη μελέτη, οι άνδρες που έτρωγαν περισσότερο ποπ κορν είχαν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν εκκολπωματική νόσο.

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρά σας από βλάβες και προφυλάσσει από ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Το κίτρινο καλαμπόκι είναι μια καλή πηγή καροτενοειδών λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, τα οποία είναι καλά για την υγεία των ματιών και βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης που οδηγεί σε καταρράκτη. Το καλαμπόκι έχει επίσης μικρότερες ποσότητες βιταμινών Β, Ε και Κ, μαζί με μέταλλα όπως μαγνήσιο και κάλιο.

Όταν πρόκειται για θρεπτικά συστατικά, το χρώμα έχει σημασία. Οι χρωστικές των φυτών είναι εκεί όπου θα βρείτε φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται φυτοθρεπτικά συστατικά, οι οποίες μεταφέρουν τα αντιοξειδωτικά. Γι’ αυτό το λευκό ή κίτρινο καλαμπόκι έχει λιγότερα αντιοξειδωτικά από το μπλε ή μοβ καλαμπόκι.

Κίνδυνοι καλαμποκιού

Το καλαμπόκι είναι ένα αμυλούχο λαχανικό, όπως οι πατάτες και τα μπιζέλια. Αυτό σημαίνει ότι έχει ζάχαρη και υδατάνθρακες που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Μπορεί ακόμα να είναι ένα υγιές μέρος της διατροφής σας αν δεν το παρακάνετε. Εάν έχετε διαβήτη, δεν χρειάζεται απαραίτητα να αποφύγετε το καλαμπόκι, αλλά προσέξτε τα μεγέθη των μερίδων σας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ