Αυτοφροντίδα: Η τέχνη της αυτο-συμπόνιας – Πώς θα μάθεις να σ’ αγαπάς ειλικρινά [vid]

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλιεργήσεις την αυτο-συμπόνια. Ακολουθούν μερικές από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές:

  • Αναγνώρισε ότι είσαι άνθρωπος

Εάν οι προσδοκίες και οι στόχοι που βάζεις είναι πολύ ψηλά που μετά βίας μπορείς να τους πραγματοποιήσεις, είναι δύσκολο να αισθάνεσαι συμπόνια για τον εαυτό σου. Ο καθορισμός πολύ υψηλών προτύπων ή προσδοκιών αυξάνει την πιθανότητα να αποτύχεις στην εκπλήρωσή τους. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα της αδυναμίας, της απελπισίας κλπ. Μάλλον είναι η ώρα να αναγνωρίσεις ότι είσαι άνθρωπος και ότι θα υπάρξουν στιγμές που θα ξεγλιστράς από τα σχέδια σου. Θυμήσου: Αυτό είναι ΟΚ!

  • Παρατήρησε τις αρνητικές σκέψεις που κάνεις για τον εαυτό σου

Το ότι κάνεις μια σκέψη, δεν σημαίνει ότι είναι και αλήθεια. Οι σκέψεις μας είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα μιας συνήθειας και δεν μπορούμε να τις εμπιστευόμαστε πάντα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις αρνητικές σκέψεις που κάνεις για τον εαυτό σου. Οι αρνητικές σκέψεις στην πραγματικότητα δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο με κυρίαρχα τα συναισθήματα της ντροπής και της ενοχής. Για να τις διαχειριστείς, μπορείς να ξεκινήσεις να εξασκήσε στο mindfulness. Τι χρειάζεται να κάνεις; Ξεκίνα αναγνωρίζοντας τις σκέψεις σου κάθε φορά και θα μάθεις σιγά σιγά να κάνεις ένα βήμα πίσω και να μην ταυτίζεσαι μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσεις όχι μόνον την έντασή τους, αλλά, τελικά, και τη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται.

  • Αυτο-φροντίσου!

Θυμήσου πως ακόμα κι αν δεν μπορείς πάντα να ελέγξεις τις σκέψεις ή τα συναισθήματά σου, έχεις πάντα κάποιο επίπεδο ελέγχου στη συμπεριφορά και τις επιλογές που κάνεις. Έτσι, όταν αισθάνεσαι τη διάθεσή σου να πέφτει και τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων να σου χτυπά την πόρτα, λάβε άμεσα δράση, κάνοντας κάτι που είναι αυτο-φροντιστικό. Χάρισε στον εαυτό σου και το σώμα σου κάτι που αγαπάς. Όταν ενεργείς και νοιάζεσαι για σένα, θα μάθεις να σε συμπονάς.

Βρες στο βίντεο που ακολουθεί μια άσκηση αυτο-συμπόνιας:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here