Ισραήλ Νετανιάχου: Άνοιξαν πριν 20 ημέρες εστιατόρια και μπαρ σε πελάτες εμβολιασμένους κατά της Covid-19

Ισραήλ Νετανιάχου: Οι άνθρωποι τρώνε στο εστιατόριο Azura στην Ιερουσαλήμ, από τις 7 Μαρτίου 2021, αφού το Ισραήλ άνοιξε ξανά εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες σε εμβολιασμένους κατόχους «πράσινης κάρτας». Το Ισραήλ έκανε ένα ακόμα βήμα προς την ομαλότητα μετά την πανδημία, ανοίγοντας εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες σε εμβολιασμένους κατόχους «πράσινης κάρτας», με περίπου το 40% του πληθυσμού να έχει εμβολιασθεί πλήρως κατά του κορωνοϊού.

«Ζούμε στη ζωή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς “έσπασε” το lockdown  όντας σε μια καφετέρια της Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ, το οποίο ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού τον Δεκέμβριο, έχει δώσει τις συνιστώμενες δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer / BioNTech σε περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια από τα περίπου εννέα εκατομμύρια άτομα.

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια έλαβαν μία δόση.

Η χώρα ξεκίνησε το πρόγραμμα πράσινης κάρτας τον περασμένο μήνα, επιτρέποντας σε ελεγχόμενο αριθμό ατόμων με απόδειξη πλήρους εμβολιασμού – ή σε εκείνους που είχαν αναρρώσει από την Covid-19 – να μπουν σε γυμναστήρια, πισίνες και άλλες εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, η επανέναρξη ήταν αναμενόμενη, καθώς σηματοδοτεί την αποκατάσταση των υπηρεσιών που αγγίζουν την καθημερινή ζωή πολλών Ισραηλινών.

Τα εστιατόρια επιτρέπεται τώρα να ξαναρχίσουν να λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους φαγητού έως και 75% χωρητικότητας, με το ανώτερο όριο των 100 ατόμων και με τραπέζια σε απόσταση δύο μέτρων.

Οι κάτοχοι πράσινης κάρτας μπορούν επίσης τώρα να πιουν ένα ποτό σε ένα μπαρ – αλλά δεν μπορούν ακόμη να ξεκινήσουν μια συνομιλία με έναν ξένο που κάθεται στο σκαμνί δίπλα τους, με κανόνες που απαιτούν μια κενή θέση μεταξύ των πελατών, εκτός εάν ζουν μαζί. Το φαγητό και το ποτό σε βεράντες δεν απαιτούν πράσινη κάρτα.

Μεγάλος αριθμός μαθητών, πολλοί από τους οποίους έχουν μείνει εκτός τάξης για μήνες, θα αρχίσουν επίσης να επιστρέφουν στο σχολείο, ενώ οι αίθουσες εκδηλώσεων, οι αθλητικοί χώροι και οι χώροι λατρείας ανοίγουν εκ νέου στους κατόχους πράσινων καρτών με όρια χωρητικότητας .

Οι Ισραηλινοί που βρίσκονται στο εξωτερικό εν μέσω ενός κλεισίματος αεροδρομίου διάρκειας εβδομάδων θα επιτρέπεται επίσης να επιστρέφουν στην πατρίδα τους με αυξανόμενο αριθμό, ξεκινώντας με 1.000 αφίξεις.

Ενώ πολλές χώρες αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό εμβολίων, η κυβέρνηση του Netanyahu παρέμεινε καλά εφοδιασμένη χάρη σε μια συμφωνία με την Pfizer για κοινή χρήση ιατρικών δεδομένων σχετικά με τον αντίκτυπο του προϊόντος.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2009, δήλωσε ότι θέλει να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός του Ισραήλ άνω των 16 ετών μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζοντας ότι η οικονομία θα ανοίξει σχεδόν πλήρως εγκαίρως για τις αργίες του Πάσχα, που ξεκινούσαν χθες.

“Απλά πρέπει να εμβολιάσουμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερους ανθρώπους … ειδικά τους άνω των 50 και θα τελειώσουμε”, είπε ο Νετανιάχου στο καφενείο της Ιερουσαλήμ, χειρονομώντας σαν να κάνει στο χέρι του ένα εμβόλιο.

Ενώ ο ρυθμός εμβολιασμού του Ισραήλ παραμένει μεταξύ των ταχύτερων στον κόσμο, το εβραϊκό κράτος αντιμετώπισε εκτεταμένες εκκλήσεις, μεταξύ άλλων από τα Ηνωμένα Έθνη, να διασφαλίσει τον εμβολιασμό Παλαιστινίων που ζουν υπό κατοχή στη Δυτική Όχθη και εκείνων στη Γάζα που έχει αποκλειστεί από το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση του Νετανιάχου ανακοίνωσε σχέδια εμβολιασμού 100.000 Παλαιστινίων με άδειες εργασίας στο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here