Αφγανιστάν: Ο Τζο Μπάιντεν θα αποφασίσει εντός 24 ωρών για την προθεσμία της 31ης Αυγούστου


Εντός 24ωρο η κρίσιμη απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν για την εκκένωση στο Αφγανιστάν- «Κόκκινη» γραμμή για τους Ταλιμπάν η συγκεκριμένη ημερομηνία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αποφασίσει μέσα στις επόμενες 24 ώρες εάν και κατά πόσον θα παρατείνει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ώστε το Πεντάγωνο να έχει επαρκή χρόνο στη διάθεσή του, ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησής του.

Ο κ. Μπάιντεν φέρεται ακόμη να ζυγίζει το πώς θα προχωρήσει, καθώς κάποιοι από τους συμβούλους του επιχειρηματολογούν εναντίον της παράτασης της προθεσμίας, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, εξήγησε ο αξιωματούχος. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να κάνει πιο σαφείς τις προθέσεις του στην ψηφιακή σύνοδο της G7 που θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο Άνταμ Σιφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού ενημερώθηκε από στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, ανέφερε πως θεωρεί απίθανο να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

«Νομίζω ότι είναι εφικτό αλλά πολύ απίθανο, με δεδομένο τον αριθμό των Αμερικανών που χρειάζεται να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τη χώρα», είπε ο κ. Σιφ.

Διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ

Ο μελλοντικός έλεγχος του αεροδρομίου της Καμπούλ υπήρξε αντικείμενο συζήτησης με τους Ταλιμπάν, ανέφερε απόψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις

Όταν ρωτήθηκε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, τι συζητήσεις έγιναν με τους Ταλιμπάν και με άλλους παράγοντες για το ποιος θα αναλάβει το αεροδρόμιο –το οποίο επί του παρόντος είναι υπό τον έλεγχο των Αμερικανών στρατιωτών, εν μέσω της επιχείρησης απεγκλωβισμού και της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου, ο Πράις απάντησε:

«Μπορώ να ομολογήσω ότι αυτό ήταν αντικείμενο συζήτησης με τους Ταλιμπάν. Ήταν αντικείμενο συζήτησης με τους συμμάχους μας. Ήταν αντικείμενο συζήτησης με πολλούς εταίρους μας».

«Στην πραγματικότητα υπάρχει συμφωνία μεταξύ όλων αυτών των παραγόντων και φυσικά μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων και συμμάχων μας, αλλά επίσης και με τους Ταλιμπάν, ότι όλα τα συμφέροντά μας εξυπηρετούνται με ένα εν λειτουργία αεροδρόμιο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ