Θάλασσα Θεραπεία PTSD: Ο Ωκεανός έχει τη δύναμη να θεραπεύσει το σώμα και την ψυχή [vid]

Ο ωκεανός είναι αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες φυσικές δύναμεις της Γης. Αποτελώντας το 70% της συνολικής επιφάνειας του πλανήτη, ο ωκεανός φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο άγρια ζώα επί Γης. Τα νερά του μπορούν να φτάσουν στα ψυχρά βάθη των 36.000 ποδιών. Η απόλυτη ομορφιά του μπορεί να συντρίψει και να εμπνεύσει. Ο ωκεανός έχει επίσης τη δύναμη να θεραπεύσει. Γι΄αυτό όταν μπαίνετε στα νερά του αισθάνεστε αναζωογονημένοι και ασφαλείς.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα σχετικά νέο πρόγραμμα θεραπείας που αξιοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες του ωκεανού έχει μεγάλη επιτυχία σε άτομα που πάσχουν από Μετατραυματική Διαταραχή Στρες (PTSD) και άλλες ψυχικές ασθένειες.

Δύο λόγια για το PTSD

Σημειώνεται ότι, το PTSD είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως είναι το κόστος θεραπείας στο σύστημα των βετεράνων. Οι δύο πιο συνηθισμένες θεραπείες είναι:

  • η θεραπεία παρατεταμένης έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει επανειλημμένη επανεξέταση της τραυματικής εμπειρίας και
  • η θεραπεία με γνωστική επεξεργασία, η οποία αναλύει τον τρόπο με τον οποίον ένας ασθενής ανταποκρίνεται σε συμβάντα στη μεταπολεμική του ζωή

Καμία τεχνική, ωστόσο, δεν λειτουργεί για όλους. Αμέτρητες εναλλακτικές μέθοδοι έχουν δοκιμαστεί για την ανακούφιση του PTSD – από την ύπνωση έως τη θεραπεία διαμέσου της τέχνης και της γιόγκα – με ρυθμούς επιτυχίας που ποικίλλουν.

Η Θάλασσα στο πλευρό της επιστήμης της ψυχικής υγείας

Ο Nick Caddick, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Loughborough στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέρασε ενάμισι χρόνο μελετώντας τις επιδράσεις του σέρφινγκ στους Βρετανούς στρατιώτες. «Η τακτική άσκηση του σέρφινγκ ήταν απαραίτητη για τη διακοπή του κύκλου των συμπτωμάτων PTSD που διαφορετικά θα παρέμεναν μια συνεχής ή αδιάκοπη πηγή ταλαιπωρίας», έγραψε ο ίδιος σε ένα κείμενό του που δημοσιεύθηκε το 2015.

Οι ίδιοι οι βετεράνοι περιγράφουν τη Θεραπεία του Ωκεανού ή Θαλασσοθεραπεία ως έναν τρόπο να διαφύγει το μυαλό τους από τις φρικαλεότητες που στοιχειώνουν τις αναμνήσεις τους.

“Στο πεδίο της μάχης κοιτάζετε προς τα αριστερά σας και κοιτάζετε προς τα δεξιά σας και πάντα ανησυχείτε για τον αδερφό σας. Στο surfing, κοιτάζετε προς τα αριστερά σας και κοιτάζετε προς τα δεξιά σας, και είστε εκεί έξω με τους αδελφούς σας. Και όμως διασκεδάζετε”, εξήγησε ο βετεράνος Λούις Σκοτ.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here