Εξωδικαστικός: 50.000 δανειολήπτες παρέμειναν στο παλαιό καθεστώς του νόμου Κατσέλη


Περίπου 30.000 έχουν φτάσει οι οφειλέτες που έχουν ήδη επισκεφτεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, επιδιώκοντας τη ρύθμιση των οφειλών τους σε Δημόσιο και τράπεζες μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο προσφέρει δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τη διευθέτηση των οφειλών τους δίνει τη δυνατότητα για ρύθμιση έως και 240 δόσεων σε οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έως και 420 δόσεων για δάνεια προς τράπεζες.

Η διαδικασία που ενεργοποιήθηκε σε πρώτη φάση στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να δώσει τις πρώτες ρυθμίσεις εντός του Σεπτεμβρίου, με την πλειονότητα των αιτήσεων να αναμένεται να υποβληθούν οριστικά το ίδιο διάστημα.

Την ίδια ώρα, σε 50.000 εκτιμώνται οι δανειολήπτες που επέλεξαν να παραμείνουν στο παλαιό καθεστώς του νόμου Κατσέλη επικαιροποιώντας τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους και διατηρώντας έτσι το δικαίωμα ρύθμισης των οφειλών τους μέσω του νόμου Κατσέλη.

Οι οφειλέτες που το έπραξαν εντός των προθεσμιών που είχαν τεθεί θα αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους έως τα τέλη του 2021 ή το αργότερο αρχές του 2022, ενώ οι αποφάσεις θα εκδίδονται εντός έξι μηνών βάζοντας οριστικό τέλος στις πολύχρονες καθυστερήσεις του παρελθόντος.

Η υποχρέωση για την επικαιροποίηση των στοιχείων είχε προβλεφθεί σε νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης και η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων έληξε στις 15 Ιουλίου.

Τέλος, η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και για τη διενέργεια πλειστηριασμών που είχαν τεθεί σε άτυπο «πάγωμα» από την πλευρά των τραπεζών και αφορούσαν δανειολήπτες, ανάμεσά τους και σε ευάλωτες ομάδες, που δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους. Ηδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών έχουν αναρτηθεί 95.811 πλειστηριασμοί όλων των κατηγοριών, με 95 εξ αυτών να έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ