ΑΣΕΠ: Τι αλλάζει στις προκηρύξεις – Όλες οι πληροφορίες


ΑΣΕΠ: Νέα απόφαση αποτυπώνει τις αλλαγές του πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή σχετικά με τη μοριοδότηση των υποψηφίων.

Η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, στην ουσία αφορά τις αλλαγές που ψηφίστηκαν με τον πρόσφατο νόμο στη Βουλή και πλέον αναγνωρίζει μόρια σε όλα τα πτυχία που ο υποψήφιος προσκομίζει προς υποστήριξη της αίτησης του ενώ, στο παρελθόν γινόταν αποκλειστικά μόνο μέσω της συνέντευξης.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου, ανάλογα με την κατηγορία των προς πλήρωση θέσεων (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ).

Σε πρώτη φάση, κατά τη διάρκεια των αιτήσεων, οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να επισυνάψουν δικαιολογητικά παρά μόνο όταν κληθούν από τον ΑΣΕΠ.

Προσοχή πρέπει να δείξουν οι υποψήφιοι καθώς πλέον λόγω της ηλεκτρονικής αίτησης η παράλειψη συμπλήρωσης ενός εκ των πεδίων, για παράδειγμα μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, γνώση ξένης γλώσσας ή εμπειρία, συνεπάγεται τη μη αναγνώριση του προσόντος ακόμα και αν έχουν επισυναφθεί τα σχετικά δικαιολογητικά.

Η διαδικασία

  • Πίνακες υποψηφίων που καλούνται προς υποβολή δικαιολογητικών
  • Η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού καλεί εκείνους τους υποψηφίους που έχουν καταβάλει το αντίτιμο του απαιτούμενου παραβόλου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής.
  • Προσωρινοί πίνακες κατάταξης, διοριστέων/ προσληπτέων και απορριπτέων υποψηφίων
  • Στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης παρατίθενται οι προτιμήσεις των υποψηφίων, καθώς και τα στοιχεία, κριτήρια και ιδιότητες με βάση τα οποία καθορίστηκε η σειρά κατάταξης των υποψηφίων.
  • Στον προσωρινό πίνακα απορριπτέων εγγράφονται οι υποψήφιοι που δεν έχουν πληρώσει το απαιτούμενο παράβολο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής ή έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο στην προκήρυξη όριο ηλικίας ή δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα από την προκήρυξη προσόντα διορισμού ή αποκλείονται βάσει άλλης νόμιμης αιτιολογίας.
  • Οι προσωρινοί πίνακες αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ, το οποίο εκδίδει δελτίο τύπου με το οποίο γνωστοποιείται η σχετική καταχώριση.

Ενστάσεις

Κατά των προσωρινών πινάκων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν ένσταση ενώπιον του ΑΣΕΠ μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών.

Το ΑΣΕΠ εξετάζει τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν κατά των προσωρινών πινάκων και διενεργεί αυτεπάγγελτο έλεγχο των αιτήσεων και των δικαιολογητικών των υποψηφίων που περιλαμβάνονται στον προσωρινό πίνακα διοριστέων/προσληπτέων.

Αιτήσεις συμμετοχής – Δικαιολογητικά

Τα απαιτούμενα από την προκήρυξη δικαιολογητικά επισυνάπτονται ηλεκτρονικά στην αίτηση συμμετοχής του υποψηφίου (ενιαία αίτηση).

Τα πιστοποιητικά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί και προσκομισθεί στο ΑΣΕΠ εντός της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων κατά των αρχικών πινάκων κατάταξης και αποκλειομένων για τυπικούς λόγους.

Δικαιολογητικά

  • α) τον προς αναγνώριση τίτλο σπουδών σε νομίμως επικυρωμένο φωτοαντίγραφο και επίσημη μετάφραση αυτού και
  • β) φωτοαντίγραφο της πρωτοκολλημένης υποβληθείσας αντίστοιχης αίτησης αναγνώρισης προς τον ΔΟΑΤΑΠ ή το ΑΤΕΕΝ

Μετά τον έλεγχο των αιτήσεων και των δικαιολογητικών των υποψηφίων, η επιτροπή καταρτίζει αρχικούς πίνακες κατάταξης ανά γνωστικό αντικείμενο/ειδικότητα και αποκλειομένων για τυπικούς λόγους, ενώ καλεί σε ατομική δομημένη συνέντευξη τους υποψηφίους με τη μεγαλύτερη βαθμολογία κατά τη σειρά τους στον προσωρινό πίνακα κατάταξης και σε αριθμό διπλάσιο τουλάχιστον του αριθμού των προς πλήρωση θέσεων ανά γνωστικό αντικείμενο/ειδικότητα, εφόσον υπάρχει επαρκής αριθμός υποψηφίων.

Μοριοδότηση

1. Κάθε θεματική ενότητα της δομημένης συνέντευξης, καθώς και η επικοινωνιακή ικανότητα, βαθμολογείται από κάθε μέλος της επιτροπής χωριστά, με ακέραιο αριθμό ή με προσέγγιση ενός δεκάτου του βαθμού.

2. Η επίδοση του υποψηφίου για κάθε θεματική ενότητα, καθώς και για την επικοινωνιακή ικανότητα, αξιολογείται σε κλίμακα από 0 έως 10 μονάδες, ως εξής:

  • α) από 9 έως 10 μονάδες, ως εξαιρετική,
  • β) από 7 έως και 8,9 μονάδες, ως πολύ καλή,
  • γ) από 5 έως και 6,9 μονάδες, ως ικανοποιητική,
  • δ) από 3 έως και 4,9 μονάδες, ως οριακά αποδεκτή και
  • ε) από 0 έως και 2,9 μονάδες, ως ανεπαρκής.

3. Η βαθμολογία που λαμβάνει ο υποψήφιος από κάθε μέλος της επιτροπής για κάθε θεματική ενότητα, συμπεριλαμβανομένης και της επικοινωνιακής ικανότητας, είναι το γινόμενο που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των ως άνω μονάδων (από 0 έως 10) επί (x) αντίστοιχο συντελεστή, ο οποίος καθορίζεται ως εξής:

  • Κριτήρια μοριοδότησης
  • Συντελεστής (μονάδες 0-10 x)
  • Συμμετοχή στη συνολική βαθμολογία (800 μονάδες)

1. Επιστημονική κατάρτιση στο αντικείμενο της θέσης 40 έως 400 μονάδες

2. Επαγγελματική εμπειρία 30 έως 300 μονάδες

3. Επικοινωνιακή ικανότητα 10 έως 100 μονάδες

4. Η τελική μοριοδότηση της συνέντευξης κάθε υποψηφίου προκύπτει από το άθροισμα του μέσου όρου της βαθμολογίας των μελών της αρμόδιας επιτροπής για κάθε θεματική ενότητα, συμπεριλαμβανομένου και του μέσου όρου της βαθμολογίας των μελών από τη μοριοδότηση της επικοινωνιακής ικανότητας, κατόπιν συζήτησης και ανταλλαγής τεκμηριωμένων απόψεων που πραγματοποιείται μετά το πέρας της συνέντευξης ή/και του συνόλου των συνεντεύξεων. Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος από τη συνέντευξη, με προσέγγιση εκατοστού, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 800 μονάδες.

5. Το περιεχόμενο της δομημένης συνέντευξης με τα κρίσιμα και ουσιαστικά σημεία αυτής αναφέρεται συνοπτικά στο πρακτικό της επιτροπής, το οποίο συντάσσεται για τον σκοπό αυτό. Προς υποβοήθηση και μόνο της επιτροπής στη σύνταξη του πρακτικού, διενεργείται ηχητική καταγραφή της συνέντευξης με χρήση κατάλληλου εξοπλισμού. Το παραγόμενο αρχείο ήχου καταστρέφεται αμέσως μετά τη σύνταξη και υπογραφή του σχετικού πρακτικού, συντασσόμενου προς τούτο σχετικού πρωτοκόλλου καταστροφής.

Απαραίτητο και κρίσιμο στοιχείο του πρακτικού αποτελεί η μοριοδότηση κάθε υποψηφίου, η οποία αιτιολογείται συνοπτικά από κάθε μέλος της επιτροπής ως προς τα επιμέρους αξιολογούμενα μέρη της συνέντευξης.

Στο τέλος καταρτίζονται οι τελικοί πίνακες στους οποίους οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλον ενστάσεις εντός 10 ημερών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ