Βασίλης Κικίλιας: Τι ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας


Βασίλης Κικίλιας: Τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Φρένο» στους ανεμβολίαστους πολίτες, τι θα ισχύει με τα τεστ. Ανακοινώθηκε η νέα δέσμη μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μπει «φρένο» στη διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα», που έχει τη μεγαλύτερη μολυσματικότητα από όλα τα στελέχη του κορωνοϊού.«Σε αντίθεση με το περσινό φθινόπωρο, χωρίς όπλα άμυνας, αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και να προστατεύσει. Έχουμε διαθέσιμα εμβόλια και την επιλογή που δεν είχαμε πριν. Ζούμε μέσα στο τείχος ανοσίας που χτίζουμε ή μένουμε έξω από αυτό. Τα δεδομένα από τις νοσηλείες, δείχνουν ότι πάνω από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι. Χάρη στο εμβόλιο δεν θα μετατρέψουμε ξανά τα νοσοκομεία μας σε κατά προτίμηση περίθαλψη ασθενών με Covid», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

«Τα νοσοκομεία μας θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, καθώς το αντίθετο θα ήταν άδικο και ανήθικο στην πλειοψηφία των πολιτών, που έχουν εμβολιαστεί κι έχουν δικαίωμα στη σωστή περίθαλψη», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο υπουργός, κοντά στους 6.000.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή με την πρώτη δόση. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο έχουν οριστεί και νέα ραντεβού.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε για το τείχος ανοσίας. Θα το κάνουμε, θα επιδείξουμε ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα. Πιστεύω στον Έλληνα κι ότι θα επικρατήσει το “εμείς” και όχι το “εγώ”. Η πολιτεία είχε την υποχρέωση να εμβολιάσει και τον τελευταίο Έλληνα, όπου κι αν βρισκόταν. Τώρα έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει μία ομαλή και δίκαιη επιστροφή στην κανονικότητα. Το ΕΣΥ είναι εδώ για να περιθάλπει όλους τους ασθενείς, Covid και non-Covid», είπε ο υπουργός.

«Μέτρα δημόσιας υγείας για δύο λόγους, για να σταματήσουμε όσο μπορούμε τη μετάλλαξη και τις νέες μεταλλάξεις και να θωρακίσουμε το ΕΣΥ», προσέθεσε.

O υπουργός ανακοίνωσε ότι θα τηρηθεί το μέτρο αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ενώ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα και τους φαρμακοποιούς.

«Μέτρα δημόσιας υγείας θα έχουμε και αυτόν τον χειμώνα»

Από 13 Σεπτέμβρη του 2021 έως και τις 31 Μαρτίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν rapid τεστ κάθε εβδομάδα, σε ιδιωτικά κέντρα, με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ.

Για τους ταξιδιώτες, υποχρεούνται σε ένα rapid τεστ έως 48 ώρες πριν το ταξίδι σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, έναντι 10 ευρώ, με δαπάνη του ταξιδιώτη.

Από 13/09 σε δημόσιες δομές υγείας θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες και θα πραγματοποιείται ταυτοπροσωπεία. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πηγαίνουν σε ιδιωτικές δομές.

  1. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πλην εργαζομένων σε τουρισμό, εστίαση θα πρέπει να κάνουν 1 ραπιντ τεστ την εβδομάδα. Θα πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια με αντίτιμο 10 ευρώ.
  2. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση και τηλεοπτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ με το ίδιο κόστος και τρόπο όπως η άνω κατηγορία
  3. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές. Για τους μαθητές δύο σελφ τεστ που δίνονται δωρεάν από το κράτος ενώ για τους φοιτητές δύο ραπιντ τεστ.
  4. Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες με αεροπλάνο πλοίο τρένο και ΚΤΕΛ πρέπει να κάνουν ένα ράπιντ τεστ έως και 48 ώρες πριν το ταξίδι με σελφ τεστ για τους ανήλικους κάτω των 12 ετών.
  5. Από 13 Σεπτεμβρίου τεστ στις δημόσιες δομές μόνο για τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν συμπτώματα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ