Έρευνα ΗΠΑ: Όταν η αποβολή συνδέεται με τον κίνδυνο συντομότερου θανάτου

Έρευνα ΗΠΑ: Οι συγγραφείς λένε ότι η αποβολή συνδέεται με τον κίνδυνο συντομότερου θανάτου, και θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι πιθανών προβλημάτων υγείας. Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα, νέα στοιχεία δείχνουν ότι η απώλεια εγκυμοσύνης που συμβαίνει σε μια γυναίκα κάτω των 24 ετών μπορεί να δικαιολογεί αξιολόγηση της υγείας. Μια νέα μελέτη που χρησιμοποιεί δεδομένα από τη Νοσηλευτική Μελέτη Υγείας ΙΙ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που εμφάνισαν αποβολή φαινόταν να είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πριν από την ηλικία των 70 ετών από τις γυναίκες με όλα τα άλλα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 24 Μαρτίου στο BMJ, διαπίστωσε ότι η σχέση μεταξύ αποβολής και πρόωρου θανάτου ήταν ιδιαίτερα ισχυρή για τις γυναίκες που είχαν αποβολή πριν από την ηλικία των 24 ετών ή που είχαν τρεις ή περισσότερες αποβολές.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι διαφορετικά αναπαραγωγικά γεγονότα σε όλη τη ζωή μιας γυναίκας, συμπεριλαμβανομένων των αποβολών, σχετίζονται με μεταγενέστερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρης θνησιμότητας», λέει ο Jorge Chavarro, MD, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη και συν-συγγραφέας της έρευνας.

«Εκδηλώσεις, όπως αποβολή, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως έγκαιρο προειδοποιητικό σημάδι για τις γυναίκες και τους γιατρούς τους ότι μπορεί να έχουν αυξημένη ευαισθησία σε αυτές τις καταστάσεις», λέει.

Η απώλεια εγκυμοσύνης αντικατοπτρίζει τη γενική υγεία μιας γυναίκας

Αυτή η έρευνα είναι η αρχή μιας σημαντικής συνομιλίας σχετικά με την αποβολή και τη γενική υγεία των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά οι άνθρωποι δεν πρέπει να διαβάζουν πάρα πολύ σε αυτήν την πιθανή συσχέτιση, λέει ο Samuel Bauer, MD, ειδικός για τη μητρική εμβρυϊκή ιατρική στο Duke Health στο Durham της Βόρειας Καρολίνας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Το μέσο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 81 ετών. Οι γυναίκες δεν πρέπει να το διαβάσουν και να σκεφτούν: «Αν είχα πολλές αποβολές, είναι πιθανό να πεθάνω πριν από την ηλικία των 70 ετών.« Δεν είναι αυτό που λέει αυτό », λέει ο Δρ Bauer.

Εμφανίζεται αποβολή σε περίπου 1 στις 4 εγκυμοσύνες

Η αυθόρμητη άμβλωση (ο επίσημος όρος της αποβολής) είναι ένα από τα πιο κοινά ανεπιθύμητα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης.

Εκτιμάται ότι έως και το 26% όλων των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή και έως και το 10% των κλινικά αναγνωρισμένων κυήσεων, σύμφωνα με το Stat Pearls.

Οι υπάρχουσες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με ιστορικό αποβολής έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να σχετίζονται με την αποβολή και με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και αυτό που υπάρχει σύμφωνα με τους συγγραφείς είναι ασυνεπές.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω αυτόν τον σύνδεσμο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 101.681 γυναίκες νοσοκόμες που συμμετείχαν στη Μελέτη Υγείας των Νοσηλευτών ΙΙ, μια συνεχιζόμενη μελέτη γυναικών των ΗΠΑ αναπαραγωγικής ηλικίας στην αρχή της μελέτης (ηλικίας 25-42) των οποίων οι εγκυμοσύνες και η υγεία παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 24 ετών μεταξύ 1993 και 2017.

Οι γυναίκες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια κάθε δεύτερο έτος κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης και ρωτήθηκαν για τις εγκυμοσύνες και τα αποτελέσματά τους, καθώς και παράγοντες του τρόπου ζωής και συνθήκες που σχετίζονται με την υγεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 25,6% (26.102) είχαν τουλάχιστον ένα τέλος εγκυμοσύνης σε αποβολή. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των 24 ετών, υπήρξαν 2.936 πρόωροι θάνατοι μεταξύ των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων 1.366 θανάτων από καρκίνο και 269 θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα ποσοστά θανάτου από όλες τις αιτίες ήταν συγκρίσιμα για γυναίκες με και χωρίς ιστορικό αποβολής (1,24 ανά 1.000 άτομα ετών και στις δύο ομάδες), αλλά ήταν υψηλότερα για τις γυναίκες που εμφάνισαν τρεις ή περισσότερες αποβολές (1,47 ανά 1.000 άτομα ετών) και για τις γυναίκες που ανέφεραν την πρώτη τους αποβολή πριν από την ηλικία των 24 ετών (1,69 ανά 1.000 άτομα ετών).

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έλεγξαν για άλλους δυνητικά σημαντικούς παράγοντες που περιλάμβαναν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), εθνικότητα, κατάσταση γάμου, διαβήτη κύησης, υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάπνισμα, διατροφικές συνήθειες, σωματική δραστηριότητα και γονικό ιστορικό καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αφού έλαβαν υπόψη τους αυτούς τους παράγοντες και χρησιμοποίησαν ενημερωμένα χαρακτηριστικά διατροφής και τρόπου ζωής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν αποβολή είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από τις γυναίκες που δεν είχαν αποβολή, με τους ισχυρότερους συσχετισμούς για γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποβολές και για αποβολές που σημειώθηκαν νωρίς κατά την αναπαραγωγική ζωή μιας γυναίκας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here