Lockdown εμβολιασμός μέτρα: Οι εμβολιασμοί φέρνουν στο τραπέζι νέα χαλάρωση του lockdown

Lockdown εμβολιασμός μέτρα: Με το βλέμμα στραμμένο στη χαλάρωση του αυστηρού lockdown συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων προκειμένου να συζητήσει την πρόταση της κυβέρνησης για νέα χαλάρωση των μέτρων. Τα δεδομένα που έχουν να προσμετρήσουν οι ειδικοί είναι αφενός η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη κινείται στο 10%, αφετέρου η κόπωση των πολιτών, όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, αλλά και το «άνοιγμα» του καιρού το προσεχές διάστημα. Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι ειδικοί. Η «μικρή επιτροπή» θα συνεδριάσει την Τετάρτη, θα ακολουθήσει η διευρυμένη και οι τελικές αποφάσεις -όποιες και αν είναι- θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, πιθανότατα.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα γίνει είτε με τη μέθοδο του click away είτε με φυσική παρουσία.  Στην περίπτωση του λιανεμπορίου, για το ελεγχόμενο άνοιγμα θα προβλέπεται η συνέχιση των μέτρων αυτοπροστασίας και τα οικιακά τεστ (self test), όπως είπε ο Άκης Σκέρτσος, τονίζοντας ωστόσο πως η σταδιακή άρση του lockdown θα γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή. Όπως όλα δείχνουν, αν προκριθεί το άνοιγμα των καταστημάτων, η αρχή αναμένεται να γίνει με τη μέθοδο του click away. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Πάνος Σταμποuλίδης, σημείωσε: «Η τρέχουσα εβδομάδα είναι κομβική για τα επόμενα βήματα. Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις , με τα στοιχεία των διασωληνωμένων. Δεν είναι δεδομένο ότι θα ανοίξει το λιανεμπόριο, που φυσικά έχει την προτεραιότητα». Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας ζητεί την ίδια ημέρα να λειτουργήσουν εκ νέου τα γυμνάσια και τα λύκεια και να ακολουθήσουν στη συνέχεια δημοτικά και νηπιαγωγεία. Ωστόσο, το άνοιγμα των σχολείων ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο είναι το μεγάλο ερωτηματικό, καθώς συνδυάζεται με τα μαζικά self test που θα προμηθεύονται δωρεάν οι πολίτες από τα φαρμακεία και στα οποία θα υποβάλλονται κάθε Δευτέρα μαθητές και καθηγητές.

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη το 60% των κρουσμάτων παρά τα λίγα τεστ

Σε επίπεδα παρόμοια με αυτά της προηγούμενης Δευτέρας κινούνται οι αριθμοί της πανδημίας σήμερα, με τα 1.724 νέα κρούσματα και τους 65 θανάτους ασθενών που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ να βρίσκονται πολύ κοντά στα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας (1.707 κρούσματα και 69 θάνατοι αντίστοιχα). Τα δεδομένα αυτά, όμως, προκύπτουν από τον παραδοσιακά χαμηλό αριθμό διαγνωστικών ελέγχων της Δευτέρας, οι οποίοι δεν ξεπέρασαν τους 16.000 (6.724 μοριακοί και 8.883 rapid). Η Αττική κρατάει σταθερά την πρωτιά των νέων διαγνώσεων με σύνολο 773, εκ των οποίων 178 στο κέντρο της Αθήνας, 161 στον Πειραιά, 136 στον Δυτικό και 102 στο Νότιο τομέα του λεκανοπεδίου, ενώ σε διψήφιους αριθμούς κινούνται τα βόρεια και νότια προάστια με 93 και 99 κρούσματα αντίστοιχα. Τα νησιά της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας περιορίζονται ευτυχώς στις 6 νέες διαγνώσεις.

Την ίδια στιγμή, ανησυχητική είναι η τάση που καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη, όπου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου παρατηρήθηκαν εικόνες έντονου συνωστισμού, με αποτέλεσμα σήμερα να σημειώνονται 241 νέες λοιμώξεις, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 130 της προηγούμενης Δευτέρας. Επίσης, από τον σημερινό επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ ξεχωρίζουν, η Αχαΐα με 80 νέα κρούσματα, η Λάρισα με 58, η Κοζάνη με 44, το Ηράκλειο και η Καρδίτσα με 29, η Κορινθία με 24, η Πέλλα με 23 και τα Χανιά με 20.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here