Ο ΣΕΓΑΣ και το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού

Ο ελληνικός αθλητισμός βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια μέσα σε ένα σκοτεινό τούνελ. Αφού καταφέραμε να είμαστε η μοναδική περίπτωση στα παγκόσμια χρονικά όπου η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων έφερε αθλητική πτώση και παρακμή, ακολούθησε η δεκαετία της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, που ο αθλητισμός την πλήρωσε πολύ ακριβά. Κατόπιν ήρθε και η ολέθρια ιστορία του κορωνοϊού.

Γράφει η Σοφία Σακοράφα

Ο ΣΕΓΑΣ, όλα αυτά τα δίσεκτα χρόνια, είναι ίσως η μόνη ομοσπονδία ερασιτεχνικού αθλητισμού που λειτούργησε με εξωστρέφεια. Ιδίως η διοργάνωση των διεθνών μαραθωνίων και οι παράλληλες εκδηλώσεις μαζικού αθλητισμού, με ευρύτατη συμμετοχή, αφήνουν μία σημαντική κληρονομιά.

Η στήριξη της Πολιτείας ήταν οικονομικά εντελώς ανεπαρκής, πολλές φορές, μάλιστα, δεν κάλυπτε ούτε τις συμβατικές υποχρεώσεις της. Αντίθετα, είχε συχνά, με αποκορύφωμα τον τελευταίο καιρό, αρνητικό ρόλο, με τη μεθόδευση ιδιοτελών επεμβάσεων, με κίνητρα εντελώς άσχετα με τον αθλητισμό και την προοπτική του.

Όλοι όσοι έχουν σχέση με τον αθλητισμό και ενδιαφέρονται γι’ αυτόν, έχουν κατανοήσει ότι εξωτερικοί παράγοντες διαμόρφωσαν μία θλιβερή και μίζερη πραγματικότητα γι’ αυτόν, η οποία υπάρχει κίνδυνος να γίνει μη αναστρέψιμη. Όλοι αυτοί συνειδητοποίησαν ότι το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού εξαρτάται, επαφίεται μόνο στις δικές τους δυνάμεις και προσπάθειες. Μέσα σε αυτό το κλίμα, αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση του Σωματείου μου, του Γ.Σ. Τρικάλων, για τη θέση του Προέδρου του ΣΕΓΑΣ.

Τώρα είναι η ώρα να επιστρέψουμε στον αθλητισμό όσα του χρωστάμε. Γιατί τώρα μας έχει όλους ανάγκη, όσο ποτέ. Χωρίς ολιγωρίες, χωρίς ιδιοτέλειες, χωρίς αποκλεισμούς αλλά και χωρίς συμβιβασμούς. Έχουμε πλήρη γνώση της κατάστασης και έχουμε το χρέος να προχωρήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Δεν θεωρούμε την Πολιτεία αντίπαλό μας. Έχει, όμως συγκεκριμένες υποχρεώσεις και αυτή η πολιτική της υποτίμησης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όσο χρειαστεί να διεκδικήσουμε την υπερηφάνεια του αθλητισμού και να αναδείξουμε τη σημασία του για την κοινωνία, θα το κάνουμε.

Έχουμε αυτή την υποχρέωση απέναντι σε όλον τον κόσμο που μέσα στα Σωματεία του αγωνίζεται να κρατήσει ζωντανή την αθλητική φλόγα, μέσα στις πρωτοφανείς αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν. Έχουμε αυτήν την υποχρέωση και απέναντι σε όλους τους Έλληνες αθλητές, από τον Ολυμπιονίκη μέχρι το κάθε μικρό παιδί σε όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχει καμία προοπτική αν δεν εξασφαλίσουμε σε κάθε σωματείο τη δυνατότητα να λειτουργεί και να αναπτύσσεται με ασφάλεια. Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο να ανακτήσουμε τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές που έχει στερηθεί ο αθλητισμός, λόγω ανεύθυνων κυβερνητικών επιλογών, όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύω ότι πολλά έχουμε να κερδίσουμε μέσα από μια προγραμματική συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα πρόγραμμα αθλητικών διοργανώσεων, αντάξιο του ελληνικού αθλητισμού, από το τοπικό μέχρι το διεθνές επίπεδο, αμέσως μόλις αυτό είναι δυνατό, μέσα στο σκηνικό του κορωνοϊού. Σημαντική είναι και η υλοποίηση και εξέλιξη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ξεκινώντας από αυτά που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την απερχόμενη Διοίκηση.

Για όλα αυτά χρειάζεται υπεύθυνος προγραμματισμός, χρειάζεται και αποφασιστικότητα και ενότητα. Τα μηνύματα που έχουμε μέχρι σήμερα δείχνουν ότι ο κόσμος του αθλητισμού δείχνει, πράγματι, αποφασισμένος να αποδείξει την δυναμική του, για ένα καλύτερο αύριο. Aυτή η πραγματικότητα αποτυπώνεται και στη συγκρότηση της παράταξής μας (ΑΚΑΣ) και του ψηφοδελτίου μας. Άνθρωποι με διάφορες προελεύσεις, που μας ενώνει το κοινό όραμα για τον ελληνικό αθλητισμό και η επίγνωση της σημερινής κατάστασης.

Σήμερα πιά είναι καθαρό : Για να υπάρξει μέλλον πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, οι πραγματικές δυνάμεις του αθλητισμού, όλοι μαζί με ομοψυχία, χωρίς εξωγενείς διχασμούς και με πλήρη συναίσθηση της κοινής μας ευθύνης απέναντι στην ελληνική αθλητική κοινωνία.

Οι αρχαιρεσίες της 31ης Μαρτίου, που γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και όχι με την παραδοσιακή ζωντανή διαδικασία, μπορούν – και πρέπει – να είναι το πρώτο βήμα προς το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here