Μητσοτάκης: Σύνθημα για δράση η συγγνώμη μου – Τσίπρας: Φέρετε ακέραια την ευθύνη για την καταστροφή


Σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών του φετινού Αυγούστου

Ρεπορτάζ: Σοφία Σπίγγου, Αντώνης Γκιόκας

Σε σύγκρουση με προσωπικούς τόνους, στοιχεία και προτάσεις ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τη διαχείριση και την επόμενη ημέρα των καταστροφικών πυρκαγιών του φετινού Αυγούστου. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε έναν απολογισμό των ενεργειών της κυβέρνησης παραδεχόμενος ότι έγιναν και λάθη, επέμεινε στην ανακούφιση των πυρόπληκτων και έκανε μια προσωπική αναφορά στο θέμα της συγγνώμης που απηύθυνε στον λαό στο μήνυμα τους τις δύσκολες ώρες των πυρκαγιών. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε πολλές φορές προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον οποίο είπε ότι φέρει την πολιτική ευθύνη για όσα έγιναν ασκώντας κριτική στα λάθη και τις παραλείψεις προτείνοντας παράλληλα μέτρα στήριξης των πληγέντων και καταθέτοντας πρόταση για τη χορήγηση έκτακτου εισοδήματος στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις φωτιές.

Μητσοτάκης: Θα αναστήσουμε όσα χάσαμε από τις φωτιές – Προτεραιότητα η ανθρώπιν ζωή

Με αναφορά σε όλους όσοι συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη με τις πυρκαγιές ή που είναι σε επιφυλακή αλλά και με τη δέσμευση ότι όλα όσα χάθηκαν «θα τα αναστήσουμε» ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη βουλή για τη διαχείριση των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

«Καθώς στην πατρίδα μας εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων πυρκαγιών η σκέψη όλων μας στρέφεται σε εκείνους και εκείνες που ακόμα μάχονται ή είναι σε επιφυλακή στην πρώτη γραμμή, στην πολιτική προστασία, στην πυροσβεστική, στον στρατό, στην αστυνομία, στους εθελοντές παντού στη χώρα. Στις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα αποτυπώνεται η αφοσίωσή τους και στα όσα χάσαμε όλα όσα καλούμαστε να αναστήσουμε και θα τα αναστήσουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Τα τέσσερα ερωτήματα

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε 4 ερωτήματα. «Ερώτημα πρώτο είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε για τις πυρκαγιές; Ερώτημα δεύτερο, τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος στη μάχη με τις φλόγες; Ερώτημα τρίτο πώς θα στηριχθούν από δω και στο εξής οι τοπικές κοινωνίες και οι πληγέντες από τις πυρκαγιές και ερώτημα τέταρτο και πιο ουσιαστικό με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης».

Σχετικά με την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «καταφέραμε να μην θρηνήσουμε θύματα αν και χάσαμε τον Βασίλη, τον ηρωικό εθελοντή. Όμως καταστράφηκαν περιουσίες, ευτυχώς όχι τόσες όσες το μέγεθος της φωτιάς θα μας έκανε να περιμένουμε, αλλά καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι δασικού πλούτου, λίγο παραπάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα πρασίνου. Αυτό είναι το κόστος της περιβαλλοντικές αλλαγής, που φέτος συνδυάστηκε με έναν επίπονο καύσωνα που επηρέας ολόκληρη τη Μεσόγειο. Θυμίζω ότι δεν βρέθηκε μόνο η Ελλάδα αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και η Τουρκία, η Ιταλία. Όμως το φετινό καλοκαίρι κατέστησε πιο δύσκολη την διαχείριση λέω λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που μετέτρεψε τα δάση σε πυριταποθήκες».

Το 112 έδειξε την αξία του

Αναφερόμενος στην πολιτική προστασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμισε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά πράγματα στον τομέα αυτό. «Ενεργοποιήθηκε το 112, το οποίο απέδειξε την αξία του, η πυροσβεστική ενισχύθηκε και πριν την αντιπυρική περίοδο με νέα στελέχη και νέα οχήματα και με εναέρια μέσα για τα οποία τόση συζήτηση έγινε, συγκεκριμένα με 74 ελατήρια μέσα, 69 εμπλεκόμενα συν 5 τα οποία είναι ιδιοκτησία του πυροσβεστικού σώματος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Τον αν ήταν αρκετά ή όχι είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω αλλά δεν μπορεί να συζητήσει κανείς αν η χώρα είχε προνοήσει να εξοπλιστεί με περισσότερη ενέργεια μέσα κάποια εκ των οποίων μάλιστα δοκιμάστηκαν και για πρώτη φορά» εξήγησε και συμπλήρωσε ότι καθαρίστηκαν αρκετές περιοχές και επικίνδυνα σημεία.

«Φέτος το καλοκαίρι και είχαμε να αντιμετωπίσουμε 1270 πυρκαγιές, περίπου 60 την ημέρα. Υπήρχαν εσωτερικές στρόβιλοι της φωτιάς που την αναπαρήγαγαν με αποτέλεσμα οι φλόγες να σβήνουν πολύ πιο δύσκολα ακόμα και όταν δέχονταν ριπές νερού από τα αεροσκάφη. Το καλύτερο παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας ήταν η τελευταία φωτιά την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στα Βίλια. Κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο μηχανισμός του κράτους, συμμετείχαν και δυνάμεις από το εξωτερικό και παρόλα αυτά χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να περιοριστεί η φωτιά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ζήτησε αν κάποιος πιστεύει ότι έγιναν λάθος χειρισμοί να τους υποδείξει.

«Αυτή η πυροσβεστική κατάφερε και έλεγξε από τη γέννηση τους την συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών. Δυστυχώς κάποιες ξέφυγαν και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα να πρέπει να διαχειριζόμαστε τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία της χώρας, μία ένταση ενός φαινομένου που ξεπέρασε πολλά από τα οχυρά μας. Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές, αυτή η προετοιμασία δεν ήταν εμφανής αρκετή για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ένταση αυτού του φαινομένου» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Το προβλημα της Βαρυμπόμπης

Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε σύμφωνα με όσα είπε, από την αναζωπύρωση της φωτιάς της Βαρυμπόμπης. «Όσους καθαρισμούς και αν κάνει κανείς, όσα εναέρια μέσα κι αν έχει κανείς στη διάθεση του είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας φωτιάς ειδικά σε συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε εάν δεν καταφέρει να την σβήσει κάνεις στην αρχή. Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη αποδεικνύει ακριβώς του λόγου το αληθές. Για πρώτη φορά φέτος εντός των βασιλικών κτημάτων είχαν γίνει συστηματικοί καθαρισμοί επί δύο μήνες, επί δύο μήνες δούλευαν υλοτόμοι για να απομακρύνουν κλαδιά και κορμούς από τη Μήδεια» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι θα δοθούν 300 εκατομμύρια ευρώ για καθαρισμούς και για την πρόληψη και αποτροπή των πυρκαγιών.

Νέα αεροσκάφη και αλλαγές στα δασαρχεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε, επίσης, την αγορά νέων αεροσκαφών και την ενοικίαση περισσότερων ενώ ανακοίνωσε ότι τα δασαρχεία θα υπάγονται πλέον στο υπουργείο περιβάλλοντος. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδας που θα εκπαιδευτεί ειδικά στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Όσον αφορά τα δασαρχεία εξήγησε ότι «αυτό θα μας επιστρέψει θα μας επιτρέψει να συνεργαστεί καλύτερα το δασαρχείο με την πολιτική προστασία έτσι ώστε οι δύο αυτοί οι πυλώνες δασική υπηρεσία και πολιτική προστασία να μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά και κατά τη διάρκεια της κατασκευής της πυρκαγιάς αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της περιόδου που δεν υπάρχουν φωτιές, εκεί που χρειάζεται να γίνονται σημαντικές προληπτικές παρεμβάσεις μέσα στα δάση».

Την ίδια ώρα, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα προκειμένου να αποκτήσει ο στόλος της χώρας νέα αεροσκάφη αλλά και να μισθώσει περισσότερα. «Θα συσταθεί και νέα μονάδα η οποία θα απαρτίζεται από δασολόγους και δασοπυροσβέστες, θα πρέπει να εκπαιδευτεί καλύτερα, να δρα μέσα στις ειδικές συνθήκες του δάσους. Η αλήθεια είναι ότι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης στην πυροσβεστική έγινε το 1998 επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια στην πυροσβεστική να εξοικειωθεί με αυτή την νέα της αποστολή».

H συγγνώμη και ο απολογισμός

«Η δημόσια συγγνώμη μου ήταν μια πολιτική, ηθική στάση. Ήταν ένα κάλεσμα να διδαχθούμε πως από μια αρνητική εμπειρία μπορούμε να διδαχθούμε για να γίνουμε καλύτεροι» είπε ο πρωθυπουργός και προχώρησε στην ανακοίνωση των μέτρων ανακούφισης των πληγέντων.

«Λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα της φωτιάς ξεκινάμε ήδη να επουλώνουμε τις πληγές μας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr κατατέθηκαν 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10,5 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι σε πάρα πολλές περιοχές έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, ενώ έχουν γίνει περισσότερες από 2.000 αυτοψίες και επανέλεγχοι σε σπίτια και χώρους. Μάλιστα, ήδη στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έχουν ήδη κατατεθεί περισσότερες από 1.000 αιτήσεις, ενώ η πρώτη ενίσχυση θα φτάνει τα 20.000 €.

«Υπάρχει ειδική πρόνοια αποζημιώσεις των αγροτικών εκμεταλλεύσεων θα υπάρξουν στην Εύβοια ειδικές δράσεις για τους μελισσοπαραγωγούς και τους ρητινοπαραγωγούς. Καταρτίζεται ένα συνολικό πρόγραμμα ανάταξης για να παραμείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους. Αντίστοιχο πρόγραμμα θα ακολουθήσει για την Ηλεία. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρεές οι οποίες θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Για πρώτη φορά μέσα από μία διαφανή και εύκολη διαδικασία, μέσω της ιστοσελίδας e-dorees.gov.gr, οι δωρεές ιδιωτών και επιχειρήσεων ιδρυμάτων θα συνδέονται με τις ανάγκες του Δημοσίου και ο κάθε δωρητής θα μπορεί να παρακολουθεί που κατευθύνονται τα χρήματα του και με τον νέο θεσμό του αναδόχου, ένας ενδιαφερόμενος ιδιώτης, ένα ίδρυμα θα μπορεί ο ίδιος αναλαμβάνει όχι απλά την μελέτη αλλά και τα έργα αποκατάστασης μίας έκτασης πάντα υπό την εποπτεία του αρμόδια αρχή και να την αποδίδει μετά στην πολιτεία».

Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση. «Αναγνωρίσαμε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης επιβάλλει να τα αλλάξουμε όλα. Τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε τα αγροτικά μας προϊόντα, τον τρόπο που χτίζουμε τα σπίτια μας, που παράγουμε ενέργεια» είπε και συμπλήρωσε ότι η συζήτηση για τον κλιματικό νόμο στο άμεσο μέλλον θα είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Τσίπρας: Ψεύτικη η συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη στον λαό

Ολομέτωπη επίθεση σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας του ούτε λίγο, ούτε πολύ τη πλήρη ευθύνη για τα καταστροφικά αποτελέσματα των πρόσφατων πυρκαγιών που χτύπησαν τη χώρα μας, υποστηρίζοντας πως «η ευθύνη είναι μία, απόλυτη και έχει μοναδικό ιδιοκτήτη τον κ. Μητσοτάκη».

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

«Προκαλεί θλίψη, το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια τραγωδία που όλους μας έχει συνταράξει, έχει επιλέξει την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης, και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όλα καλώς καμωμένα μας είπε ο κ.Μητσοτάκης. “Έγινε κάποιο λάθος; Αν έγινε υποδείξτε το μας”, είπε, παίρνοντας πίσω την ψεύτικη συγνώμη που είπε στους πολίτες πριν από λίγες ημέρες», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πρωτολογία του πρωθυπουργού, προμηνύοντας το τι θα ακολουθήσει στο υπόλοιπο της ομιλίας του.

Μπορεί το διάστημα που η Ελλάδα δοκιμάζονταν από τις πύρινες φλόγες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην επιτεθεί κατά μέτωπο σε βάρος της κυβέρνησης, ωστόσο σήμερα, στη Βουλή θέλησε να καταστήσει υπεύθυνο της καταστροφής τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος, έρχεστε ως απολογούμενος για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που υπέστη η χώρα. Φτάνει πια με αυτό το αλαζονικό ύφος», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «κοντόφθαλμη, ιδεοληπτική και μονίμως εξαρτώμενη από μικρά και μεγάλα συμφέροντα που ορίζουν τις αποφάσεις και τις πράξεις σας, πολιτική», υποστηρίζοντας ότι σε αυτά συμπληρώνονται από την ανικανότητα και την ιδιοτέλεια του.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη τραγωδία στο Μάτι -με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει για ακόμα μία φορά τη πολιτική ευθύνη για ό,τι συνέβη- προχώρησε σε μία σειρά από προτάσεις ώστε να μην επαναληφθεί ξανά κάτι αντίστοιχο. Όπως, όμως, υπογράμμισε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ακολούθησε τίποτα από όλες τις προτάσεις που βρήκε έτοιμες.

«Στείλατε στα σκουπίδια το πόρισμα Goldammer γιατί πολύ απλά δεν σας βόλευε. Δεν προσλάβατε πυροσβέστες γιατί τους θεωρείτε βαρίδι στον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν προχωρήσατε τους δασικούς χάρτες, γιατί θέλετε να διατηρείτε ένα μόνιμο καθεστώς εξάρτησης και ομηρίας των πολιτών από την κεντρική διοίκηση και τα γαλάζια παιδιά της αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορείτε να συντηρείτε την πελατεία σας, όπως κάνετε για δεκαετίες και αναβαθμίσατε και από πάνω μια σειρά από στελέχη που είτε αποπέμφθηκαν είτε ελέγχονται από τη δικαιοσύνη για την πυρκαγιά στο Μάτι», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε υψηλούς τόνους.

Ως προς το γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα έκανε όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η απάντηση είναι απλή: «Γιατί αυτή είναι όλη σας η πολιτική».

Όλη η ευθύνη είναι δική σας κ.Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, επιχείρησε να χρεώσει όλη την πολιτική ευθύνη για τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η ευθύνη αυτών των επιλογών σας βαραίνει αποκλειστικά εσάς. Δεν είναι η ευθύνη ούτε του υπουργού σας που μας έλεγε ότι ο κρατικός μηχανισμός υπήρξε αποτελεσματικός και ότι κρατούσε μέρα νύχτα τη μάνικα. Ούτε του άλλου που μετρούσε τριπλάσια αεροπλάνα από όσα επιχειρούσαν. Ούτε του αρχηγού της πυροσβεστικής που τον ρωτούσαν τι γίνεται στην Εύβοια και απαντούσε ότι δε ξέρει γιατί βρίσκεται τρεις μέρες στο υπέροχο δάσος της Πάρνηθας. Αλλά ευχαριστούσε τους πολιτικούς του ηγέτες. Δική σας είναι η ευθύνη αποκλειστικά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τόσο κραυγάζετε ότι δεν είστε ικανός την ευθύνη, ούτε να την αναγνωρίσετε ούτε να τη διαχειριστείτε. Κύριε Μητσοτάκη. Περιμένω σήμερα μια απάντηση. Γιατί ζητήσατε συγγνώμη; Έχετε καταλάβει τα λάθη σας;», αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί στη δευτερολογία του.

Πού ήταν το κράτος την ώρα της φωτιάς;

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια «πρωτοφανή απουσία συναίσθησης για την πραγματικότητα, τους κινδύνους, και το δράμα των ανθρώπων και της κοινωνίας», εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε βάρος του λεγόμενου επιτελικού κράτους. «Πού ήταν αυτό το κράτος τις μέρες της φωτιάς; Όταν η απελπισία και η οργή έφτασαν μέχρι το τελευταίο σπίτι; Πού ήταν όλα αυτά όταν οι πολίτες εκλιπαρούσαν για βοήθεια; Όταν καίγονταν πάνω από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα;», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Λυπάμαι που θα το πω, αλλά εσείς είστε πίσω από όλα αυτά, κύριε Μητσοτάκη. Ή πιο σωστά, εσείς είστε όλα αυτά! Ένας πρωθυπουργός που την ώρα μιας τραγωδίας αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο και την αγωνία των άλλων. Ακόμα κι εκείνων που τον εμπιστεύτηκαν. Και γελάει, το επαναλαμβάνω, γελάει, την ώρα της μεγάλης συμφοράς. Αυτό το γέλιο σας σε απευθείας μετάδοση την ώρα της συνέντευξής σας, κύριε Μητσοτάκη, πολλαπλασίασε τον πόνο, την απόγνωση, την οργή, για την τραγωδία της φωτιάς», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το έχω ξαναπεί, ότι για μας το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών δεν λύνεται με καρατομήσεις, ανασχηματισμούς και μετακινήσεις. Και μάλιστα κατόπιν εορτής. Γιατί η ευθύνη είναι μία, απόλυτη και έχει μοναδικό ιδιοκτήτη τον κ. Μητσοτάκη. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι πολίτες», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο την προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε προς τον πρωθυπουργό.++

Πρόταση 7 σημείων για το αύριο – Εισόδημα Εκτάκτου Ανάγκης για όσους επλήγησαν

Εκτός από την επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε μία δέσμη από 7 προτάσεις για την επόμενη ημέρα στις καμένες περιοχές, αλλά και την θεσμοθέτηση του Εισοδήματος Εκτάκτου Ανάγκης για όσους βιοπορίζονταν από τη γη που κάηκε, ως ότου τα κυβερνητικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη πρωτολογία του, να γίνουν πράξη.

Η πρόταση των 7 σημείων για την επόμενη μέρα περιλαμβάνει:

• Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί ο χωρικός και πολεοδομικές σχεδιασμός

• Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

• Να αξιοποιηθεί το πόρισμα Goldammer για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

• Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής.

Και να καταρτιστεί Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών προκειμένου να αποτελέσει τον Εθνικό Οδηγό και το πρότυπο για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα

• Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού

• Να ανασχεδιασθεί η κατέυθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα τοπικά σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.

Παίρνοντας ως παράδειγμα τη Πορτογαλία, που κατέθεσε ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την προστασία των δασών της.

• Και να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση έτσι ώστε η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει άμεσα και για όσο χρόνο χρειαστεί, για τους πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφους, ρητινοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς στην Βόρεια Εύβοια, στην Ηλεία, στη Μάνη ή σε όποια άλλη περιοχή έχει πληγεί, το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης. Για κάθε νοικοκυριό, 400 ευρώ το πρώτο μέλος συν 200 ευρώ το δεύτερο μέλος συν 100 ευρώ το κάθε τέκνο, σε μηνιαία βάση.

Ήρθε η ώρα οι πολίτες να στείλουν «μήνυμα εκκένωσης» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κλείνοντας την πρωτολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε έναν νέο γύρο επίθεσης σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή τη φορά συνολικά για την πολιτική που ακολουθεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα, κατηγορώντας τον ότι είναι ο πρωθυπουργός που της ανασφάλειας.

«Θαρρώ πως έρχεται η στιγμή κύριε Μητσοτάκη, που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο 112. Όχι από σας για τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες για σας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλει μήνυμα και αυτός με τη σειρά του πως η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή.

«Κύριε Μητσοτάκη, κάνατε την ασφάλεια του πολίτη σημαία σας. Την ταυτίσατε με την αστυνομική καταστολή, τις επελάσεις εναντίον των νέων, την αστυνομία στα πανεπιστήμια, την αστυνομία παντού. Προσλάβατε αστυνομικούς, εξοπλίσατε αστυνομικούς, επενδύσατε σε περιπολικά και χειροπέδες. Και αφήσατε τα δάση χωρίς προστασία, την πυροσβεστική χωρίς μέσα και προσωπικό, την πυρόσβεση χωρίς σχέδιο, τους πολίτες απροστάτευτους. Και όταν ήρθε η ώρα της κρίσης, οι άνθρωποι στα μέτωπα της φωτιάς, αντί για πυροσβεστικά έβλεπαν περιπολικά και μηχανάκια της ΔΙΑΣ. Η τραγική ειρωνεία λοιπόν είναι ότι ενώ κάνατε την ασφάλεια προεκλογική σημαία ευκαιρίας, η πολιτική παρακαταθήκη των δύο χρόνων σας στην εξουσία, είναι η ανασφάλεια και ο φόβος», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία σύντομη αναφορά στα υπόλοιπα καυτά θέματα της επικαιρότητας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς.

Πανδημία: «Σήμερα, μια βδομάδα πριν τελειώσει το καλοκαίρι, μετράμε ρεκόρ καμένων εκτάσεων και ρεκόρ σε κρούσματα και νεκρούς ανά 100.000 πληθυσμού από τη πανδημία. Που φουντώνει ξανά, με το μισό πληθυσμό ανεμβολίαστο, τις ΜΕΘ ξανά να γεμίζουν».

Οικονομία: «Μετράμε αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Ένα νέο κύμα ακρίβειας έρχεται να κάνει αβίωτη τη ζωή χιλιάδων νοικοκυριών, με ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών στον κατασκευαστικό κλάδο, της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος – ενώ 2 στους 3 καταναλωτές δυσκολεύεται να πληρώσει τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Και η Ίδια κατάσταση επικρατεί και στα αγροτικά – κτηνοτροφικά προϊόντα.

Παιδεία: «Με την επιλογή σας να αφήσετε 30.000 νέους εκτός ΑΕΙ. Με την επιλογή σας να αφήσετε 83.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών. Με την επιλογή σας να καταργήσετε το 8άωρο και να θεσπίστε απλήρωτες υπερωρίες. Ακόμη και με την επιλογή σας να κόψετε τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού για 120.000 πολίτες. Όλες σας οι επιλογές απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα και προς εξυπηρέτηση συμφερόντων λίγων και εκλεχτών».

«Κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Εκπροσωπείτε την αποτυχία, την ειδωλολατρία της ιδιωτικοποίησης και του κέρδους, την περιφρόνηση της κοινωνικής πλειοψηφίας προς όφελος των ελίτ, που σας στηρίζουν και στηρίζετε. Αποτύχατε στην πανδημία και προαναγγέλλετε ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Αποτύχατε στις φωτιές και προαναγγέλλετε ιδιωτικοποίηση των δασών. Αποτύχατε στην προστασία και την ασφάλεια του πολίτη και προαναγγέλλετε μέτρα αυταρχισμού και διχασμού», είπε κλείνοντας τη τοποθέτηση του ο Αλ.Τσίπρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ