Διεθνείς Εμπειρογνώμονες Covid-19: Έκθεση για την προέλευση του κορωνοϊού

Διεθνείς Εμπειρογνώμονες Covid-19: Οι διεθνείς εμπειρογνώμονες θα παρουσιάσουν την Τρίτη μια έκθεση για την προέλευση της Covid-19, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες ζήτησαν μια παγκόσμια συνθήκη για την καλύτερη αντιμετώπιση των μελλοντικών πανδημιών. Το AFP έλαβε ένα αντίγραφο της τελικής έκθεσης πριν από την επίσημη δημοσίευσή της, το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ιός πιθανότατα πήδησε στους ανθρώπους από νυχτερίδες μέσω ενός ενδιάμεσου ζώου. Όλα εκτός από τη θεωρία ότι προήλθε από ένα εργαστήριο, αλλά ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε ότι όλες οι υποθέσεις σχετικά με την προέλευση της πανδημίας παρέμεναν ανοιχτές και χρειάζονταν περαιτέρω μελέτη.

Η έκθεση από εμπειρογνώμονες που συγκλήθηκαν από τον ΠΟΥ, κυκλοφόρησε μετά από περισσότερο από ένα χρόνο της πανδημίας που σκότωσε σχεδόν 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με αρκετές χώρες να παλεύουν με νέα κύματα μολύνσεων.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες ζήτησαν μια νέα διεθνή συνθήκη για την καλύτερη καταπολέμηση των μελλοντικών πανδημιών και για να είναι έτοιμες οι χώρες. “Μαζί, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να προβλέψουμε, να αποτρέψουμε, να ανιχνεύσουμε, να αξιολογήσουμε και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε πανδημίες με εξαιρετικά συντονισμένο τρόπο”, προέτρεψαν.

Η πρόσκληση πραγματοποιήθηκε σε κοινό άρθρο που δημοσιεύθηκε σε διεθνείς εφημερίδες την Τρίτη και γράφτηκε από ηγέτες από περισσότερες από 20 χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Νότιας Κορέας και της Νότιας Αφρικής – μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΠΟΥ. Μιλώντας πριν από τη δημοσίευσή της, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, κάλεσε τον κόσμο να μην χάνει χρόνο στην προετοιμασία για την επόμενη πανδημία. “Η ώρα για δράση είναι τώρα. Ο κόσμος δεν αντέχει να περιμένει έως ότου τελειώσει η πανδημία για να αρχίσει να σχεδιάζει την επόμενη”, δήλωσε ο Τένδρο σε μια διαδικτυακή συνέντευξη τύπου. – «Επείγουσα δράση» –

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων σχετικά με την προέλευση της Covid-19 είχε ένα ταραγμένο ξεκίνημα, με καθυστερήσεις στη δημοσίευση και και τη διπλωματική αντιπαράθεση που χτύπησαν τις προσπάθειες του ΠΟΥ να φέρει εμπειρογνώμονες στη Wuhan – την πόλη που ήταν στο κέντρο της αρχικής επιδημίας.

Έφτασαν τελικά στις 14 Ιανουαρίου, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την εμφάνιση των πρώτωνκρουσμάτων. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 προήλθε αρχικά από νυχτερίδες.

Οι συντάκτες της έκθεσης έκριναν ότι το πιο πιθανό σενάριο ήταν ότι οιός είχε κάνει ένα άμεσο άλμα στους ανθρώπους, χωρίς να αποκλείει άλλες θεωρίες.

Η θεωρία του Πεκίνου ότι ο ιός δεν προήλθε καθόλου από την Κίνα, αλλά εισήχθη σε κατεψυγμένα τρόφιμα, κρίθηκε πολύ απίθανη.

Οι ισχυρισμοί που προωθήθηκαν από τη διοίκηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι ο ιός διέφυγε από ένα ερευνητικό εργαστήριο κρίθηκαν “εξαιρετικά απίθανοι”.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Γκουτέρες ζήτησε περισσότερη ελάφρυνση του χρέους για τις φτωχότερες χώρες που αγωνίζονται με οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία.

Προέτρεψε για έναν «νέο μηχανισμό χρέους» που επιτρέπει επιλογές όπως ανταλλαγές χρεών, εξαγορές και ακυρώσεις για να βοηθήσουν τις χώρες που βρίσκονται σε φτωχή κατάσταση. Απευθυνόμενος σε ένα διαδικτυακό φόρουμ που περιελάμβανε δεκάδες παγκόσμιους ηγέτες, είπε ότι η πανδημία έχει ωθήσει τον κόσμο «στα πρόθυρα μιας κρίσης χρέους» και απαιτεί «επείγουσα δράση». “Πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες”, υποστήριξε.

«Σύστημα υπό πίεση»

Πάνω από ένα χρόνο μετά την πανδημία, αρκετές χώρες αντιμετωπίζουν νέα κύματα του ιού, προκαλώντας μια προσπάθεια περιορισμού των επιδημιών με νέα μέτρα κατά των ιών.

Η Ιταλία δήλωσε την Τρίτη ότι θα επιβάλει καραντίνα πέντε ημερών σε ταξιδιώτες που φτάνουν από άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ η Γερμανία θα ενισχύσει τους ελέγχους κατά μήκος των χερσαίων συνόρων για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που φθάνουν έχουν αρνητικά τεστ Covid.

Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να ανακοινώσει νέα μέτρα αυτήν την εβδομάδα, αφού μερικά περιφερειακά κέντρα λειτουργίας απέτυχαν να διατηρήσουν τον αριθμό των ατόμων σε εντατική φροντίδα κάτω από το πικ του δεύτερου κύματος.

Και νέα κυβερνητικά στοιχεία από το Μεξικό έδειξαν ότι είχε καταγράψει 294.287 θανάτους Covid-19 – σημαντικά περισσότερους από ό, τι είχε καταγραφεί προηγουμένως, και ότι είναι η Τρίτη χώρα με υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο πίσω από τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο μέτωπο του εμβολίου υπήρξαν κάποια καλά νέα την Τρίτη, καθώς η γερμανική εταιρεία BioNTech είπε ότι ήταν σε καλό δρόμο να κατασκευάσει 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Covid-19 φέτος με τον αμερικανό συνεργάτη Pfizer, 25% περισσότερο από το αναμενόμενο.

Εν τω μεταξύ, στην Παπούα Νέα Γουινέα, ένα αθλητικό κέντρο μετατράπηκε σε προσωρινό νοσοκομείο για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες μολύνσεις από κορωνοϊούς στο φτωχό αυτό έθνος.

Η έλλειψη νοσοκόμων και γιατρών επιβαρύνει περαιτέρω ένα σύστημα υπό πίεση. “Έχουμε νοσοκόμες και γιατρούς που κλαίνε αυτή τη στιγμή, δουλεύοντας πλάτη-πλάτη νυχτερινή βάρδια / βάρδια ημέρας”, δήλωσε ο Matt Cannon, διευθύνων σύμβουλος του St John Ambulance Παπούα Νέα Γουινέα. “Το σύστημα είναι υπό πίεση”, πρόσθεσε. “Τους βάζει κάτω από τεράστια πίεση.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here