Ιστορία ψυχολογίας: Η εξέλιξη της στον χρόνο

Η αλήθειά είναι ότι έννοιες οι οποίες απασχολούν και ουσιαστικά στηρίζουν την σύγχρονη ψυχολογία , πρώτη φορά διατυπώθηκαν αλλά και απασχόλησαν τους φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας. Πράγματι έχουμε δει άπειρα βιβλία μεγάλων φιλοσόφων όπου στα κείμενα τους προσπαθούν να εξηγήσουν έννοιες όπως ελευθερία, ελεύθερη βούληση, μνήμη αλλά και η φύση έναντι της φροντίδας.

 

Η σύγχρονη πάλι ψυχολογία προσπαθεί πλέον σε πιο ειδικά πλαίσια να πείσει και να δείξει στους πολίτες ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθούν προκειμένου να καταφέρουν να απαλλαγούν από εσωτερικούς δαίμονες αλλά και να αφήσουν πίσω οτιδήποτε τους καταστρέφει υποδεικνύοντας ως βασικές αρχές τις παραπάνω έννοιες.

Προέλευση όρου

  • Ο όρος προήλθε από τον Edward Titchener,  ο οποίος εκπαιδεύτηκε  από τον Wundt. Ο δεύτερος θεωρήθηκε πολύ σημαντικός επιστήμονας, επειδή κατάφερε να διαχωρίσει  την ψυχολογία από τη φιλοσοφία  μέσω της ανάλυσης τη λειτουργίας του νου και δίνοντας έμφαση στην αντικειμενική έμφαση..
  • Η δομικότητα βασίστηκε στην εκπαιδευμένη ενδοσκόπηση, μια ερευνητική μέθοδο με την οποία τα θέματα αναλύουν τι συμβαίνει  στο μυαλό του ατόμου κατά την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης εργασίας.
  •  Η ενδοσκόπηση αποδείχθηκε εξαιρετικά αναξιόπιστη μέθοδος επειδή άφησε πολύ ατομική ελευθερία και στις εμπειρίες  αλλά και στις εκθέσεις των ερευνητικών θεμάτων.

Αποτυχία Wudnt

  • Αν και η ενδοσκόπηση αυτού του κορυφαίου επιστήμονα απέτυχε , ό ίδιος θεωρείται πολύ κορυφαία μορφή στον τομέα της ψυχολογίας, επειδή κατάφερε να  ανοίξει το πρώτο εργαστήριο το οποίο κα αφιέρωσε στην ψυχολογία. Αυτό το εργαστήριο είναι τόσο σημαντικό επειδή η σύγχρονη ψυχολόγοι το έχουν ως την απάρχει για την εξέλιξη της σύγχρονης ψυχολογίας.

William James

  • Ήταν πολύ γνωστός ψυχολόγος και έμεινε ως ένας από τους κορυφαίους επειδή κατάφερε να αναπτύξει την θεωρία της λειτουργικότητας.
  • Πρότεινε να δοθεί έμφαση στον λόγο που ένας  εγκέφαλος επιλέγει να λειτουργήσει με βάση συγκεκριμένες τεχνικές και όχι στο να προσπαθούμε να δούμε τους λόγους που ένας εγκέφαλος συνεχώς αλλάζει.

Ακολουθεί βίντεο με την ιστορία της ψυχολογίας

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here