Αυτοφροντίδα: Το πλύσιμο των πιάτων μειώνει τη νευρικότητα

Το πλύσιμο των πιάτων αποτελεί σημείο διαμάχης μεταξύ εκατομμυρίων ζευγαριών στον πλανήτη. Κι ενώ η στοίβα με τα άπλυτα πιάτα είναι ό, τι χειρότερο μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς γυρνώντας στο σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα, Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο των πιάτων είναι τελικά μία από τις δουλειές του σπιτιού, που μειώνει τη νευρικότητα και βελτιώνει την υγεία μας.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Mindfulness, ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που πλένουν τα πιάτα, με προσοχή και συγκέντρωση, τείνουν να αισθάνονται λιγότερο άγχος και νευρικότητα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα προσπαθώντας να δουν αν το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άτυπη στοχαστική πρακτική για την προαγωγή της ενσυναίσθησης και τη βελτίωση της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου.

Με τον όρο «ενσυναίσθηση» περιγράφεται μια κατάσταση ενεργούς, ανοιχτής προσοχής σε παρόντα χρόνο. Όταν το άτομο πετυχαίνει ενσυναίσθηση σημαίνει ότι παρατηρεί τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του από απόσταση, χωρίς να τα κρίνει θετικά ή αρνητικά.

Οι ερευνητές ζήτησαν λοιπόν από 51 φοιτητές να πλύνουν πιάτα. Οι μισοί προηγουμένως είχαν διαβάσει ένα κείμενο σχετικά με τη σημασία της αισθητηριακής διαδικασίας του πλυσίματος των πιάτων. Οι υπόλοιποι είχαν αποτελέσει την ομάδα ελέγχου και είχαν απλώς διαβάσει ένα κείμενο για το σωστό τρόπο πλυσίματος των πιάτων.

Κάθε εθελοντής έπλυνε 18 πιάτα και στη συνέχεια του ζητήθηκε να ολοκληρώσει διαδικασίες που πιστοποιούσαν την ενσυναίσθηση, την πειραματική ανάκληση και τη στοργικότητα.

Όσοι είχαν πλύνει τα πιάτα όντας συγκεντρωμένοι σ’ αυτό είχαν πετύχει καλύτερη ενσυναίσθηση, αύξηση της στοργικότητας και μείωση της νευρικότητας και της υπερεκτίμησης.

Τα αισθήματα νευρικότητας μειώθηκαν κατά 27% στη συγκεκριμένη ομάδα, ενώ η έμπνευση αυξήθηκε κατά 25%.

Αντιθέτως, δεν παρατηρήθηκε καμιά αλλαγή στην ομάδα ελέγχου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here