ΗΠΑ Κλίμα: Νέες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

ΗΠΑ Κλίμα: Οι Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα θα αναλάβουν φιλόδοξες νέες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα John Kerry την Τετάρτη. “Σε λίγες εβδομάδες στη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος θα αναθεωρήσει τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές, οι οποίες θα είναι δυνατές”, δήλωσε ο Κέρι σε συνάντηση στο Παρίσι, που διοργανώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Οι εθνικά καθορισμένες συνεισφορές είναι τα μέτρα, με τα οποία οι χώρες σκοπεύουν να επιτύχουν τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού του 2015 να περιορίσει την αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών σε περίπου 1,5 βαθμούς Κελσίου. Ο Κέρι είπε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση για να επιταχύνουν τη μείωση των εκπομπών τους αντί να κάνουν υποσχέσεις.

Ο Πρόεδρος Joe Biden “θα ανακοινώσει επενδύσεις αρκετών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πρόκειται να χτίσουμε το δικό μας δίκτυο, να μειώσουμε τις εκπομπές μας, να ανέβουμε με πολύ σημαντικό τρόπο, οπότε δεν θα μιλάμε από Ηνωμένες Πολιτείες “, δήλωσε ο Κέρι, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε σχέδια για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής για το κλίμα την Ημέρα της Γης στις 22 Απριλίου.

Ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ αφαίρεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού, αλλά ο Μπάιντεν επανήλθε αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η κορυφαία οικονομία του κόσμου, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκπομπή αερίων θερμοκηπίου που προκαλεί υπερθέρμανση του πλανήτη. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πραγματικά ανυπόμονες να το κάνουν αυτό, και να συνεργαστούν για να βοηθήσουν να φέρουν χρηματοδότηση στο τραπέζι, να βοηθήσουν με τη μετάβαση τεχνολογικά, να εργαστούν σε συνεργασίες σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Κέρι.

Η Συμφωνία του Παρισιού άφησε τις χώρες υπεύθυνες να κάνουν τις δικές τους υποσχέσεις και μετρήσεις για τη μείωση των εκπομπών τους, αλλά απαιτεί από αυτές να αναθεωρούν τακτικά τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους για να επιτύχουν τον στόχο του 1,5% βαθμού. Ο Κέρι προέτρεψε τις χώρες να εντείνουν τις δεσμεύσεις τους, καθώς οι δεσμεύσεις που έγιναν στο Παρίσι πιθανότατα θα οδηγήσουν σε άνοδο 4 βαθμών στις παγκόσμιες θερμοκρασίες. Η επόμενη μεγάλη σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP26, θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο.

Ενώ ορισμένες χώρες έχουν ανακοινώσει σχέδια για επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα, ο επικεφαλής της COP 26, Alok Sharma, δήλωσε: «πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα τώρα για να μετατρέψουμε τους απομακρυσμένους στόχους σε άμεσες δράσεις». “Απλώς δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλη μια δεκαετία συζητήσεων”, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη εγκατάλειψης του άνθρακα ως πηγής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανάπτυξης αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών και καταπολέμησης της αποψίλωσης. “Καλούμε όλες τις χώρες να δεσμευτούν σε έναν καθαρό μηδενικό κόσμο”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here