Εφετείο Παρίσι: «Ιστορική» νίκη για τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης

Εφετείο Παρίσι: Ένα γαλλικό εφετείο την Τετάρτη ανέτρεψε την καταδίκη δυσφήμισης της γυναίκας πίσω από την απάντηση της Γαλλίας στο κίνημα #MeToo, η οποία μήνυσε τον άνδρα που κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση, δήλωσαν δικηγόροι στο AFP. Η Sandra Muller, μια Γάλλίδα δημοσιογράφος, επινόησε το viral hashtag #balancetonporc (εκθέστε το γουρούνι σας ) για να περιγράψει τον Eric Brion, μεγάλο στέλεχος της τηλεόρασης. Τον Σεπτέμβριο του 2019, διατάχθηκε να πληρώσει 15.000 ευρώ (17.600 $) σε αποζημίωση στον Brion, τον οποίο κατηγόρησε στο Twitter ότι της έκανε σεξουαλικά άσεμνα σχόλια σε ένα πάρτι.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν είχε αποδείξει τους ισχυρισμούς της για σεξουαλική παρενόχληση. Ο Μπριόν είχε παραδεχτεί ότι έκανε ακατάλληλα σχόλια, αλλά ισχυρίστηκε ότι αργότερα είχε ζητήσει συγγνώμη με ένα γραπτό μήνυμα.

Οι δικηγόροι του ισχυρίστηκαν ότι τα σχόλια δεν αποτελούσαν παρενόχληση η οποία σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία πρέπει να συνεπάγεται επανειλημμένη ή «σοβαρή» πίεση.

Ωστόσο, το Εφετείο του Παρισιού ανέτρεψε την απόφαση την Τετάρτη, αποφασίζοντας ότι «ακόμη κι αν ο Έρικ Μπριόν ήταν ο πρώτος άντρας που δυσφημίστηκε στο #balancetonporc, η Σάντρα Μίλερ πρέπει να αναγνωριστεί ότι ενήργησε με καλή πίστη» Ο δικηγόρος της Muller, Jade Dousselon, χαιρέτισε την ετυμηγορία ως «ιστορική» νίκη για τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και «τεράστια ανακούφιση» για την πελάτιδά του. “Το εφετείο λέει στα θύματα, σε όλους εκείνους που μίλησαν, σε όλους εκείνους που είπαν την αλήθεια, ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα καταδικαστούν για δυσφήιση”, δήλωσε ο Ντούσελον.

Ο Muller υπέβαλε τον ισχυρισμό εναντίον του Brion στις 13 Οκτωβρίου 2017, στο αποκορύφωμα του κινήματος #MeToo, το οποίο ξεκίνησε στις ΗΠΑ, για τους ισχυρισμούς βιασμού και κακοποίησης εναντίον του επικεφαλής του κινηματογράφου Harvey Weinstein.

Ξεκίνησε το hashtag #balancetonporc ως έκκληση για τις Γαλλίδες γυναίκες να ονομάσουν και να ντροπιάσουν τους κακοποιούς και στη συνέχεια μοιράστηκε τον δικό της λογαριασμό σε ένα μεταγενέστερο tweet. Κατηγόρησε τον Brion ότι την ταπείνωσε σε μια εκδήλωση στην πόλη των Καννών το 2012, όταν της είπε: “Έχετε μεγάλα στήθη. Είστε ο τύπος της γυναίκας που μου αρέσει. Θα σας προκαλώ οργασμό όλη τη νύχτα.” Τελείωσε την ανάρτηση με το hashtag #balancetonporc.

Ο Brion, ο πρώην επικεφαλής του τηλεοπτικού καναλιού Equidia, αναγνώρισε ότι έκανε ακατάλληλα σχόλια, αλλά είπε ότι είχε ζητήσει συγγνώμη με γραπτό μήνυμα την επόμενη μέρα.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η ανάρτηση του Muller τον χαρακτήριζε εσφαλμένα ως σεξουαλικό δράστη και ότι η δημοσιότητα γύρω από το περιστατικό είχε καταστρέψει την καριέρα του.

“Ήταν ένα βαρύ αποτέλεσμα, ήταν άσχημο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αξίζει να λεηλατηθεί με τον τίτλο του σεξουαλικού παρενοχλητή στον χώρο εργασίας”, είχε υποστηρίξει ο δικηγόρος του Νικολά Μπενόιτ.

Η Muller, η οποία αρνείται ότι είχε λάβει “συγγνώμη” από τον Brion εκείνη την εποχή, χτύπησε την αρχική της καταδίκη, η οποία έστελνε το μήνυμα ότι οι γυναίκες πρέπει να «κλείνουν το στόμα τους» για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση. Αποκάλυψε επίσης ότι η δική της καριέρα είχε επίσης υποστεί πλήγμα με το να συσχετιστεί με τo hashtag #balancetonporc, αλλά είπε ότι δεν μετανιώνει που μίλησε.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here