Ακίνητα: 110.000 αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές από τις αρχή του έτους


Λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών που θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στα συμβολαιογραφικά γραφεία επικρατεί πυρετός, με τους συμβολαιογράφους να μην προλαβαίνουν να συντάσσουν το ένα συμβόλαιο μετά το άλλο για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. 

Οι φορολογούμενοι σπεύδουν να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές αξίες για να γλιτώσουν από έξτρα φόρους. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε καθημερινή βάση, υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty περίπου 500-600 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης.

Από την αρχή του μήνα και μέχρι την Τρίτη 24 Αυγούστου είχαν υποβληθεί περισσότερες από 5.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ περίπου 800 δηλώσεις ειδικών περιπτώσεων κατατέθηκαν χειρόγραφα στις εφορίες.

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι από την αρχή του έτους, εν μέσω πανδημίας, οι αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές ακινήτων έχουν ξεπεράσει τις 110.000 με πάνω από 70.000 συναλλαγές να αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων.

Στην ΑΑΔΕ, εκτιμούν ότι από τον Οκτώβριο και μετά θα εκτοξευτούν οι γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι πριν από την εκπνοή του χρόνου θα τρέξουν να γράψουν την περιουσία τους στα παιδιά τους για να αποφύγουν την έξτρα φορολογική επιβάρυνση που θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Μάλιστα η ΑΑΔΕ για να διευκολύνει τις συναλλαγές σκοπεύει μέχρι το τέλος του έτους να ανοίξει την πλατφόρμα myProperty και για την υποβολή των δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ