Aμερικανική Πρεσβεία στο Αφγανιστάν: Έκκληση στους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ


Aμερικανική Πρεσβεία στο Αφγανιστάν: Αμερικανοί στις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ καλούνται από την αμερικανική πρεσβεία στο Αφγανιστάν να «φύγουν αμέσως». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε νωρίτερα την ίδια ημέρα πως εκτιμά ότι περίπου 1.500 Αμερικανοί έχουν κολλήσει στη χώρα: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Blinken κατηγορεί τους Αμερικανούς ότι παγιδεύτηκαν στο Αφγανιστάν»

Η αμερικανική πρεσβεία στο Αφγανιστάν προειδοποίησε τους Αμερικανούς που είχαν εγκλωβιστεί στη χώρα να μην ταξιδέψουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ λόγω απειλών ασφαλείας και παρότρυνε όσους βρίσκονται σε συγκεκριμένες πύλες του αεροδρομίου να βγουν αμέσως, σε μια εκπληκτική δήλωση νωρίς την Πέμπτη. “Λόγω των απειλών για την ασφάλεια έξω από τις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ, συμβουλεύουμε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου αυτή τη στιγμή, εκτός εάν λάβουν ατομικές οδηγίες από έναν εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για να το πράξουν”. διάβασε η πρεσβεία.

«Οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στην Πύλη Abbey, στην Ανατολική Πύλη ή στη Βόρεια Πύλη θα πρέπει να φύγουν αμέσως», πρόσθεσε η πρεσβεία.

Η προειδοποίηση υπογράμμισε το χάος και την αβεβαιότητα στο έδαφος έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου εκατοντάδες Αμερικανοί εξακολουθούν να προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα. Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν τοποθετηθεί στο αεροδρόμιο, αν και έχει αναφερθεί έντονη παρουσία των Ταλιμπάν έξω από την περιοχή, με επίμονες ανησυχίες για πιθανή τρομοκρατία. Απελπισμένοι Αφγανοί συγκεντρώνονται σε μια περιοχή κοντά σε μια πύλη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, 26 Αυγούστου 2021.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε ως στόχο να τηρήσει την προθεσμία 31 Αυγούστου για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, αν και ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι συζητούνταν σχέδια έκτακτης ανάγκης, εν μέσω κριτικής από νομοθέτες και των δύο κομμάτων ότι θα ήταν πολύ ανασφαλές να μην παραταθεί η προθεσμία.

Εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες για τους κατόχους ειδικών μεταναστευτικών θεωρήσεων που φέρονται να αποκλείονται από τους Ταλιμπάν από την πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τους Ταλιμπάν, αλλά επανειλημμένα κάλεσε την ισλαμική μαχητική ομάδα να επιτρέψει στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση με ασφάλεια στο αεροδρόμιο και να απέχουν από τη βία.

Οι Αμερικανοί που πήγαιναν για το αεροδρόμιο ή περίμεναν στις πύλες προειδοποιήθηκαν στο μήνυμα “να γνωρίζουν το περιβάλλον τους” και να παρακολουθούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προκειμένου να “προσαρμόσουν τα σχέδιά τους με βάση νέες πληροφορίες”.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι πιστεύει ότι λιγότεροι από 1.000 Αμερικανοί πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν και προσπαθούν να φύγουν.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι υπήρχαν 6.000 Αμερικανοί που ήθελαν να φύγουν από το Αφγανιστάν στις 14 Αυγούστου και 4.500 από αυτούς εκκενώθηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες. Πρόσθεσε ότι 500 από τους υπόλοιπους αριθμούς έχουν λάβει οδηγίες για το πώς να φύγουν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες. Αυτό αφήνει περίπου 1.000 Αμερικανούς στη χώρα, αλλά ο Blinken είπε ότι πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός ήταν χαμηλότερος για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων όπου οι Αμερικανοί ήθελαν να μείνουν ή είχαν ήδη φύγει χωρίς να ειδοποιήσουν την κυβέρνηση.

“Από τον κατάλογο των 1.000 περίπου, πιστεύουμε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που αναζητούν ενεργά βοήθεια για να φύγουν από το Αφγανιστάν είναι χαμηλότερος και πιθανώς σημαντικά χαμηλότερος”, εξήγησε ο Μπλίνκεν.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Jen Psaki,   πιάστηκε πλατύπους κατά τη διάρκεια μιας καθημερινής ενημέρωσης ειδήσεων την Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε για μια ομάδα φοιτητών από την Καλιφόρνια που έχουν εγκλωβιστεί στο Αφγανιστάν. Η Jen Psaki ρωτήθηκε αν γνώριζε για μια αναφορά των L.A. Times ότι μια ομάδα μαθητών και οι γονείς τους από την σχολική περιοχή El Cajon Valley της Καλιφόρνιας είχαν βρεθεί επί του παρόντος στο Αφγανιστάν. Ο δημοσιογράφος ρώτησε: “Οι L.A. Times έχουν μια ιστορία που λέει ότι μια ομάδα μαθητών και οι γονείς τους βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Έχετε περισσότερες πληροφορίες για αυτό;” “Δεν έχω. Ποιοι ταξίδεψαν πρόσφατα στο Αφγανιστάν;” Η Jen Psaki είπε σε απάντηση, εμφανιζόμενη μπερδεμένη σχετικά με την αναφερόμενη έκθεση. Αμερικανοί, σύμμαχοι, Αφγανοί που βοήθησαν τις δυνάμεις του συνασπισμού και άλλοι που είναι ευάλωτοι στη βία των Ταλιμπάν αγωνίζονται να φύγουν από το Αφγανιστάν από τότε που η κεντρική κυβέρνηση κατέρρευσε στους αντάρτες στις 15 Αυγούστου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ