Αθλητισμός Ψυχική Υγεία: Η τακτική άσκηση ως αντίβαρο στο άγχος και το στρες [vid]

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν υψηλά επίπεδα άγχους σε καθημερίνη βάση. Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής και οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας που επέβαλε η νέα πραγματικότητα της παγκόσμιας πανδημίας φέρνουν πολλούς από εμάς αντιμέτωπους με μια σειρά αγχογόνων παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την υποκειμενική μας ευημερία.

Ευτυχώς, το άγχος και το στρες μπορούν να ανακουφιστούν, αρκεί να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή ορισμένες μικρές ή μεγαλύτερες τροποποιήσεις. Η τακτική άσκηση είναι ένα εξ αυτών. Η άθληση είναι ένα απλό πρώτο βήμα για να ανακουφίσετε σώμα και πνεύμα από το στρες. Σημειώνεται δε ότι δια μέσου της άσκησης θα μπορείτε να βελτιώσετε τη συνολική υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς.

Η άσκηση ως συνειδητή επιλογή αυτοφροντίδας και διαχείρισης του στρες

  • Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα συνολικά επίπεδα άγχους και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.
  • Η τακτική άσκηση μπορεί να έχει θετική επίδραση στη διάθεσή σας ανακουφίζοντας την ένταση, το άγχος, τον θυμό και την ήπια κατάθλιψη που συχνά συμβαδίζουν με το άγχος.
  • Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας, η οποία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από το άγχος, την κατάθλιψη και το στρες.
  • Την ίδια σιγμή η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησής σας.

Πώς βοηθά η άσκηση στην αντιμετώπιση του άγχους;

  • Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την ικανότητα του σώματός σας να αξιοποιεί το οξυγόνο και επίσης βελτιώνει τη ροή του αίματος. Και οι δύο αυτές αλλαγές έχουν άμεση επίδραση στον εγκέφαλό σας.
  • Η άσκηση αυξάνει επίσης την παραγωγή ενδορφινών στον εγκέφαλό σας. Οι ενδορφίνες είναι οι νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για την αίσθηση ευεξίας και ευφορίας που βιώνουν πολλοί άνθρωποι μετά την άσκηση.
  • Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν βελτίωση στη διάθεσή τους αμέσως μετά την προπόνηση. Καθώς επιμένετε σε ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης θα είστε όλο και περισσότερο σε θέση να παρατηρηρείτε αύξηση των συναισθημάτων ευεξίας.
  • Εκτός από την άμεση επίδραση στα επίπεδα άγχους σας, η τακτική άσκηση προάγει επίσης τη συνολική υγεία με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, βελτιώνοντας τη φυσική σας ευεξία και την υγεία της καρδιάς σας, θα έχετε λιγότερους λόγους να νιώθετε άγχος.

 

Παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί ένα ολιγόλεπτο πρόγραμμα άσκησης για την ανακούφιση του στρες:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here