ΠΟΥ Δηλώσεις: «Απαράδεκτα αργή» η διάθεση εμβολίων στην Ευρώπη

ΠΟΥ Δηλώσεις: Ο ΠΟΥ επεσήμανε την Πέμπτη την «απαράδεκτα αργή» διάθεση εμβολίων στην Ευρώπη, προειδοποιώντας για μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, καθώς η Γαλλία έγινε η τελευταία χώρα που επέβαλε νέους περιορισμούς στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Καθώς τα ευρωπαϊκά έθνη προσπάθησαν να συγκρατήσουν τρίτα κύματα σε ολόκληρη την ήπειρο, η Βραζιλία σημείωσε ένα ζοφερό ορόσημο με περισσότερους από 66.000 θανάτους τοn Μάρτιο – μακράν το υψηλότερο από την αρχή της πανδημίας.

Στο μέτωπο του εμβολίου υπήρχε μια λάμψη ελπίδας καθώς η Pfizer / BioNTech είπε ότι το εμβόλιό τους ήταν πολύ αποτελεσματικό ενάντια στην παραλλαγή της Νότιας Αφρικής και το Ισραήλ ορκίστηκε να εμβολιάσει παιδιά μετά από πολλά υποσχόμενα δεδομένα δοκιμής μεταξύ των νέων.

Οι κυβερνήσεις ελπίζουν ότι τα εμβόλια θα είναι ο δρόμος για την επιστροφή στο φυσιολογικό όντας περισσότερο από ένα χρόνο στην πανδημία που έχει τώρα σκοτώσει περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια άτομα και έχει βάλει μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας σε τιμωρητικούς περιορισμούς. Ωστόσο, η Ευρώπη έχει αγωνιστεί με την προσπάθειά της για εμβόλια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Πέμπτη ότι ο αργός ρυθμός παρατείνει την πανδημία. “Τα εμβόλια παρουσιάζουν τον καλύτερο τρόπο για να ξεφύγουμε από αυτήν την πανδημία … ωστόσο, η διάθεση αυτών των εμβολίων είναι απαράδεκτα αργή”, δήλωσε ο διευθυντής της ΠΟΥ για την Ευρώπη Hans Kluge.

“Πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία αυξάνοντας την παραγωγή, μειώνοντας τα εμπόδια στη χορήγηση εμβολίων και χρησιμοποιώντας κάθε φιαλίδιο που έχουμε στο απόθεμα.”

– Διστακτικότητα εμβολίων –

Η ΕΕ κατηγόρησε τα προβλήματα εφοδιασμού για την αργή διάθεση των εμβολίων, αλλά πολλά έθνη αντιμετωπίζουν επίσης υψηλά ποσοστά διστακτικότητας εμβολίων, ακόμη και ενόψει αυξανόμενων λοιμώξεων. Η Ιταλία έχασε δραματικά τους στόχους εμβολίων αφού έλαβε σχεδόν 30% λιγότερες δόσεις από το αναμενόμενο, σύμφωνα με στοιχεία την Πέμπτη.

Μόνο το 10% του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης έλαβε μία δόση εμβολίου και το 4% έλαβε δύο, δήλωσε ο ΠΟΥ. Συγκριτικά, ο παγκόσμιος ηγέτης του Ισραήλ έχει ήδη δώσει δύο δόσεις σε περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού του, ενώ στις ΗΠΑ σχεδόν το 16% του πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο.

Το Ισραήλ δήλωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να επεκτείνει την εκστρατεία εμβολίων σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών από τον Μάιο, αφού μια μελέτη έδειξε την αποτελεσματικότητά τους για την ηλικιακή ομάδα. Χρησιμοποιεί εμβόλια από την Pfizer / BioNTech, η οποία την Πέμπτη κυκλοφόρησε πολλά υποσχόμενα νέα δεδομένα που δείχνουν ότι ήταν πολύ αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής του ιού της νότιας Αφρικής που έχει καταστρέψει τη χώρα.

Δεν παρατηρήθηκαν κρούσματα της νόσου στη Νότια Αφρική κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής μελέτης φάσης-3 μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν λάβει δεύτερη δόση, ανέφεραν οι εταιρείες. –

«Πολύτιμες εβδομάδες ελευθερίας»

Αλλά καθώς ορισμένα έθνη κοίταζαν μια μεταπανδημική πραγματικότητα, έπεσαν σε νέα μέτρα κατά των ιών. Ένα κύμα μολύνσεων στη Γαλλία ανάγκασε τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να εφαρμόσει εκ νέου εθνικούς περιορισμούς που απέρριψε τον Ιανουάριο.

Αλλού, υπήρχαν ενδείξεις επιστροφής στο φυσιολογικό, καθώς η Ταϊβάν και το Παλάου ξεκίνησαν ένα ταξιδιωτικό πακέτο διακοπών για να κάνουν εκκίνηση στην τουριστική τους βιομηχανία.

Περίπου 100 ενθουσιασμένοι Ταϊβανέζοι τουρίστες έφτασαν στο διεθνές αεροδρόμιο Taoyuan κοντά στην Ταϊπέι την Πέμπτη, περιμένοντας πέντε ώρες πριν από την απογευματινή πτήση τους για τεστ κοροναϊού. “Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος, αλλά αισθάνομαι λίγο περίεργα, γιατί έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που πήγα για τελευταία φορά στο εξωτερικό”, δήλωσε ο τουρίστας Andy Yang στο AFP.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here