Νότιος Αμερική: Η Χιλή και η Βολιβία, κλείνουν τα σύνορα, το Περού σε lockdown στη μάχη της Covid

Νότιος Αμερική: Η Χιλή έκλεισε όλα τα σύνορά της για τον Απρίλιο, η Βολιβία έκλεισε τα σύνορά της με τη Βραζιλία και το Περού μπήκε στο lockdown του Πάσχα την Πέμπτη καθώς η Νότια Αμερική κινήθηκε για να ξεπεράσει μια επιταχυνόμενη πανδημία κορωνοϊού. Η κυβέρνηση της Χιλής είπε ότι θα μειώσει τoυς θανάτους ξεκινώντας την επόμενη Δευτέρα, ενώ επιδιώκει να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού. Το μέτρο ήρθε καθώς η Χιλή κατέγραψε το υψηλότερο ημερήσιο ποσοστό μόλυνσης, 7.830, από την έναρξη της πανδημίας. Η χώρα σημείωσε ένα εκατομμύριο αναφερόμενες λοιμώξεις (1.003.406 συνολικά), με 23.328 θανάτους να καταγράφονται από τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας είναι γεμάτες κατά 95% και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Jaime Bellolio δήλωσε την Πέμπτη: “Πρέπει επειγόντως να κάνουμε μια επιπλέον προσπάθεια, γιατί βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της πανδημίας”.

Το γειτονικό Περού, από την πλευρά του, μπήκε σε τετραήμερο εθνικό κλείδωμα για το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Οι δρόμοι της Λίμα ήταν ήσυχοι με λίγα άλλα από τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία ανοιχτά, ενώ τα εστιατόρια περιορίζονταν σε παραλαβή και παραδόσεις στο σπίτι. Οι Περουβιανοί ζουν κάτω από την καθημερινή απαγόρευση για τους τελευταίους 13 μήνες, μαζί με την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων, αν και αυτό δεν εμπόδισε τους πολιτικούς να συγκεντρώσουν υποστηρικτές για εκστρατείες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 11ης Απριλίου.

Το μέσο ημερήσιο ποσοστό μόλυνσης του Περού την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε τους 9.000, με περίπου 200 θανάτους κάθε 24 ώρες για συνολικά περισσότερους από 52.000 θανάτους μέχρι σήμερα.

Η χώρα έχει απαγορεύσει έως τις 15 Απριλίου όλες τις πτήσεις από τη Βραζιλία, τη Βρετανία ή τη Νότια Αφρική για να προσπαθήσει να αποτρέψει την είσοδο παραλλαγών ιών από αυτές τις χώρες στην επικράτειά της.

Η Βολιβία δήλωσε την Πέμπτη ότι θα κλείσει τα σύνορά της με τη Βραζιλία για τουλάχιστον μια εβδομάδα από την Παρασκευή και θα επιβάλει lockdown στις γειτονικές της πόλεις όπου είχε εντοπιστεί η παραλλαγή του ιού της Βραζιλίας.

Η Βολιβία ανέφερε 12.257 θανάτους από κορωνοϊό από περισσότερες από 272.000 καταγεγραμμένες λοιμώξεις σε πληθυσμό 11,5 εκατομμυρίων, και ελπίζει να εμβολιάσει τον ενήλικο πληθυσμό της μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όσον αφορά τον εμβολιασμό, η Χιλή είναι μια από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο με 7 εκατομμύρια από τα 19 εκατομμύρια του πληθυσμού της να έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, και το 24% του πληθυσμού της και τις δύο δόσεις που απαιτούνται για ανοσία.

Στο Περού, με πληθυσμό 33 εκατομμυρίων, περίπου 570.000 άνθρωποι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Η Νότια Αμερική επλήγη σοβαρά από ένα νέο κύμα πανδημίας, με τη Βραζιλία στο επίκεντρό της. Η χώρα των 212 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει δει τον ιό να σκοτώνει περισσότερους από 66.000 ανθρώπους μόνο τον Μάρτιο, σε σύνολο πάνω από 320.000 θανάτους

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here