Θεοδώρα Ψαλτοπούλου: Η μετάλλαξη Δέλτα δεν αφήνει αλώβητο κανέναν


Η κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου παθολόγος και Καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ μίλησε στην εκπομπή Opinion Health, με την Νικολέτα Ντάμπου  για την δράση της μετάλλαξης δέλτα του κορωνοϊού, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες. Παράλληλα, σχολίασε τις  νέες έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ  προσβάλει τους εμβολιασμένους και μέσω  αυτών  γίνεται η διάδοση του ιού. Επίσης, συζητήσαμε για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, καθώς και την κατάσταση που βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς έχει χτυπήσει συναγερμός με την αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων. Επίσης, σχολίασε τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας.

 Κυρία Ψαλτοπούλου τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων, ωστόσο προστατεύουν στο να μην νοσήσει κάποιος βαριά, να πάει στο νοσοκομείο και να κινδυνεύσει η ζωή του. Υπάρχουν τελευταία έρευνες όπου επιβεβαιώνουν τους φόβους κάποιων γιατρών, όπου λένε ότι η μετάλλαξη δέλτα είναι πιθανότερο να προσβάλει τους εμβολιασμένους και μέσω αυτών να εξαπλώνεται ο ιός. Τι πιστεύετε εσείς γι’ αυτό;

Υπάρχουν δεδομένα ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Ας τα πάρω λίγο από την αρχή, ότι η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ είναι η μετάλλαξη του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στην Ινδία και που λόγω της πολύ μεγαλύτερης μεταδοτικότητας εξαπλώθηκε ραγδαία σε όλο τον κόσμο και ειδικά στο βόρειο ημισφαίριο βλέπουμε και στην Ευρώπη και στην Αμερική, τώρα λίγους μήνες μετά να είναι η κυρίαρχη μετάλλαξη. Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ έχει και τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που λέτε υπάρχουν  μελέτες που λένε ότι ένα άτομο μπορεί να κολλήσει έξι, ένα άτομο μπορεί να κολλήσει εννιά άτομα κατά μέσο όρο. Είναι πολύ πιο μεταδοτική από την προηγούμενη και επίσης δεν γνωρίζουμε ακόμα, σίγουρα, αν δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση. Μάλλον προκαλεί και σοβαρότερη νόσηση και ειδικά και σε μικρότερες ηλικίες. Αυτά επομένως γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη τύπου ΔΕΛΤΑ και βεβαίως θα θυμάστε και εσείς ότι λίγους μήνες πριν και στην Αμερική και στην Ευρώπη περιμέναμε ότι θα περάσουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι, στην χώρα μας τα περιστατικά, τα νέα κρούσματα του κορωνοϊου ήταν 200 για παράδειγμα ημερησίως, είχαν φτάσει περίπου. Και δυστυχώς με την επέλαση της μετάλλαξης τύπου δέλτα, αυτή η πραγματικότητα ακυρώθηκε και είχαμε όλοι μας ένα πολύ πιεστικό καλοκαίρι και δυστυχώς βρισκόμαστε τέλος Αυγούστου με αρνητικά ρεκόρ νέων κρουσμάτων στα 3.500, 4.000, 4.500 νέα κρούσματα.

Τώρα να μιλήσω λίγο για τους εμβολιασμούς. Ο εμβολιασμός μπορεί να είναι από οποιοδήποτε από τα 4 εμβόλια, υπάρχουν χώρες που κάνουν λιγότερα εμβόλια ή που κάνουν και άλλα εμβόλια. Έχουμε κυρίως δεδομένα για τα mRNA εμβόλια, την AstraZeneca και το Johnson & Johnson, υπάρχουν διάφορες μελέτες, κυμαίνεται η αποτελεσματικότητα ως προς τη μετάλλαξη τύπου δέλτα. Όμως αυτό δεν θα ‘θελα να μας οδηγήσει στο να πούμε ότι ένα εμβόλιο δεν είναι καθόλου καλό στην αποτελεσματικότητα ως προς τη μετάλλαξη τύπου ΔΕΛΤΑ.

Προφανώς δεν θα το πούμε αυτό κυρία Ψαλτοπούλου.

Όλα αυτά έχουν μία καλή αποτελεσματικότητα. Εννοώ καλή αποτελεσματικότητα στο επίπεδο του άνω του 70%. Αυτό δεν είναι το σημαντικότερο, το σημαντικότερο είναι αν τα εμβόλια μας προφυλάσσουν από το θάνατο, αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα, γιατί φανταστείτε ιδεατά αν είχαμε μία πανδημία του κορωνοϊού από την οποία δεν πέθαινε κανένας, ή πέθαιναν ελάχιστα άτομα, θα σταματούσαμε να μιλούσαμε για την πανδημία και θα ζούσαμε μία κανονικότητα. Επομένως, ο απώτερος στόχος, το αποτελέσματα το τελικό, το κύριο που πρέπει να μετράμε είναι κατά πόσο τα εμβόλια προστατεύουν ως προς το θάνατο. Και αυτό που έχει βρεθεί, ανεξάρτητα από τα εμβόλια να μην πούμε τις φαρμακευτικές εταιρείες, ας τα πάρουμε συλλογικά και συνολικά είναι ότι ένας ανεμβολίαστος έχει και μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσει, έχει ακόμα μεγαλύτερη πιθανότητα να μπει στο νοσοκομείο και έχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα πάνω από οχταπλάσια, δεκαπλάσια, δεκαπενταπλάσια, εξαρτάται τη μελέτη να πεθάνει. Επομένως, για την ασφάλιση της ανθρώπινης ζωής είναι πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός.

Κυρία Ψαλτοπούλου ο εμβολιασμός είπαμε και αρχικά ότι σίγουρα είναι αποτελεσματικός για όλες τις μεταλλάξεις. Από εκεί και πέρα θέλω να σχολιάσουμε αρχικά, γιατί έχουν βγει τώρα τελευταία κάποιες έρευνες και στους New York Times όπου έχουν  δημοσιευθεί, γιατί επιμένω γι’ αυτό, γιατί έχει ξεκινήσει η συζήτηση στον κόσμο, στους πολίτες και λένε ότι «Ξέρεις κάτι; Εγώ διάβασα ότι ο εμβολιασμένος κολλάει τον ανεμβολίαστο». Οπότε θα ήθελα τη γνώμη σας επάνω σε αυτές  τις  έρευνες  και μετά σιγά σιγά θα συζητήσουμε και όλα τα υπόλοιπα.

Ναι είναι πολύ σημαντικό αυτό το θέμα στο οποίο αναφέρεστε. Πράγματι ένας εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει έναν ανεμβολίαστο, ένας ανεμβολίαστος μπορεί να κολλήσει έναν εμβολιασμένο και ένας ανεμβολίαστος επίσης έναν ανεμβολίαστο, δηλαδή μπορεί να γίνεται στην ουσία όλοι οι τρόποι μετάδοσης. Όμως πάλι εδώ μιλάμε για τα ποσοστά. Υπάρχουν μελέτες που πραγματικά στην Αμερική, αρχικές μελέτες που δεν είχαν καμία διαφορά στη μετάδοση, όμως κάποιες άλλες μελέτες από τη Μεγάλη Βρετανία είπαν ότι ακόμα κι αν υπάρχει το ίδιο ιϊκό φορτίο μειώνεται πολύ πιο εύκολα στον εμβολιασμένο. Επομένως είναι το ένα θέμα που θέτουμε και θέτετε και εσείς, κατά πόσο το εμβόλιο προστατεύει εμάς που το κάνουμε από τη βαριά νόσηση ή από τον θάνατο και το άλλο που επίσης είναι επιθυμητό από το εμβόλιο, είναι εμείς οι εμβολιασμένοι ακόμα κι αν κολλήσουμε να μην μπορούμε να μεταδώσουμε στο διπλανό μας. Και αυτό δεν φτάνει στο 100%, συμβαίνει, όχι πιο συχνά από τον ανεμβολίαστο αλλά συμβαίνει και αυτό είναι ο λόγος δυστυχώς που ειδικά με τη μετάλλαξη τύπου δέλτα γίνεται πάρα πολύ μεταδοτική και είναι αυτός ο λόγος που παρ’ όλο και στην Αμερική και στην Ευρώπη είχαν πει οι εμβολιασμένοι επιτέλους ας βγάλουν τη μάσκα γιατί δεν θα κολλήσουν το διπλανό τους, πλέον ακόμα και οι εμβολιασμένοι έχουν έστω και μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν το διπλανό τους και γι’ αυτό όλοι μαζί φοράμε τις μάρκες.

Βλέπουμε εκτός από τις έρευνες κυρία Ψαλτοπούλου, και στην καθημερινότητα, όλοι και εγώ ξέρω ανθρώπους εμβολιασμένους, πλήρως εμβολιασμένους οι οποίοι και αυτοί νοσήσανε, προφανώς πιο ελαφριά αλλά νοσήσανε και απλά δεν ξέρουμε αυτό που λένε και οι έρευνες κατά πόσο μεταδίδουνε και εκείνοι τον ιό.

Να βάλω δύο κατηγορίες στους εμβολιασμένους. Η μία κατηγορία είναι να είσαι κανονικά εμβολιασμένος και να έχεις αντισώματα και πραγματικά έχεις πολύ μικρότερη πιθανότητα να νοσήσεις βαριά, που είπαμε, αλλά βεβαίως μπορεί να τύχει να νοσήσεις πάλι σπανιότερα από έναν ανεμβολίαστο. Και υπάρχει και η δεύτερη κατηγορία, είναι αυτή η κατηγορία που ξέρετε πολύ καλά αυτή η τρίτη δόση, είναι τα άτομα που είτε είναι αρκετά ηλικιωμένα είτε ανοσοκατεσταλμένο είτε έχουν κάποια προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να βγάλουν αντισώματα. Ή δεν βγάζουν καθόλου αντισώματα ή και που να βγάλουν αντισώματα πέφτουν πάρα πολύ γρήγορα. Επομένως αυτοί είναι μία άλλη κατηγορία, είναι εμβολιασμένοι, είναι όμως σα να είναι πρώην εμβολιασμένοι, δεν έχουν κάποιο αντίσωμα, πιθανόν η κυτταρική τους ανοσία δεν είναι καθόλου καλή, είναι αυτά που έχουμε πει από το Σεπτέμβριο, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες, Ευρωπαϊκές ή στην Αμερική ή στο Ισραήλ, να δοθεί αυτή η τρίτη ενισχυτική δόση. Βεβαίως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε να το αργοπορήσουμε, πράγματι για να μπορέσουν να εμβολιαστούν και οι άλλες χώρες με τη μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη.

Βέβαια, όσον αφορά στην ανοσία, όλοι οι γιατροί λένε ότι όταν κάποιος νοσήσει με φυσική νόσηση έχει περισσότερα αντισώματα από ότι ο εμβολιασμένος. Διότι όποιος νοσεί έχει αντισώματα και από τη μύτη όπου δεν έχουν οι εμβολιασμένοι. Συμφωνείτε με αυτό;

Κοιτάξτε, οι μελέτες δεν δείχνουν απαραίτητα αυτό που λέτε, μπορεί να ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις αλλά δείχνουν ότι τελικά με τον εμβολιασμό έχεις πολύ υψηλότερα αντισώματα. Βεβαίως αυτά τα αντισώματα είτε έχεις νοσήσει είτε έχεις εμβολιαστεί, ειδικά τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού δεν διαρκούν για πάντα, όπως σε άλλους εμβολιασμούς.

Σε κανέναν δεν διαρκούν για πάντα τα αντισώματα , ούτε στους εμβολιασμένους ούτε στους ανεμβολίαστους. Αλλά όλοι οι γιατροί λένε ότι η βασική αρχή της ιατρικής είναι αυτή « Ο νοσούντας έχει καλύτερη ανοσία» . Το λένε όλοι οι γιατροί αυτό.

Σε πολλές μελέτες έχει φανεί ότι οι εμβολιασμένοι βγάζουν καλύτερα αντισώματα παρ’ όλα αυτά, είτε έχεις νοσήσει, γιατί αυτό εξαρτάται και από την ηλικία και από άλλα προβλήματα υγείας. Είτε έχεις νοσήσει είτε έχεις εμβολιαστεί τελικά τα αντισώματα θα κρατήσουν τουλάχιστον από τον πρώτο εμβολιασμό ή την πρώτη νόσηση ένα με 1,5 χρόνο αν είσαι υγιής ενήλικας. Για αυτό έχει τεθεί και το θέμα και έχουν δημοσιευθεί και μελέτες στο ότι τελικά είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε σε αυτό που λέμε τείχος ανοσίας από την άποψη, είναι πέντε βασικοί λόγοι.

  • Ο πρώτος είναι ότι δεν μπορούμε να εμβολιαστούμε την ίδια στιγμή όλοι μας.
  • Το δεύτερο είναι ότι δεν κρατάνε τα αντισώματα πάνω από ένα με 1,5 χρόνο.
  • Το τρίτο είναι οι μεταλλάξεις όπως η μετάλλαξη τύπου ΔΕΛΤΑ μας κάνουν αυτή την ανοσιακή διαφυγή που το είπατε κι εσείς πάρα πολύ καλά.
  • Το τέταρτο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι μπορεί να τύχει να κολλήσουν τους ανεμβολίαστους, βεβαίως πιο συχνά γίνεται το ανάποδο αλλά δεν έχουμε στοιχεία ότι 100% οι εμβολιασμένοι να μην κολλούν
  • Και ένα πέμπτο είναι ότι όταν είσαι εμβολιασμένος αλλάζεις και τον τρόπο ζωής σου και είσαι και λίγο πιο χαλαρός, επομένως τελικά κάνεις περισσότερες επαφές και έχεις και μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσεις. Επομένως, αυτό το τείχος ανοσίας είναι δύσκολο να γίνει, και να το προσπαθήσουμε, όμως τι γίνεται. Το πολύ σημαντικό τι είναι ότι παρόλο που έχουμε αυξήσεις κρουσμάτων, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως , χάρη στους συλλογικούς εμβολιασμούς η καμπύλη των θανάτων είναι πολύ μικρότερη, βεβαίως ιδεατά δεν θέλουμε κανέναν θάνατο αλλά τουλάχιστον με τους εμβολιασμούς έχουμε γλυτώσει αρκετούς θανάτους και η καμπύλη είναι πολύ πιο χαμηλή. Αυτό είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό και για εμάς ατομικά για να γλυτώσουμε και για το σύστημα υγείας.

 Άρα κυρία Ψαλτοπούλου η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ   αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Έχετε δίκιο. Δυστυχώς μεταλλάσσεται ο ιός, η μετάλλαξη τύπου ΔΕΛΤΑ  είναι πάρα πολύ μεταδοτική, από τους πιο μεταδοτικούς αναπνευστικούς ιούς που υπάρχουν και γι’ αυτό μας πιέζει όσον αφορά και στην εμφάνιση του τείχους ανοσίας και γι’ αυτό θεωρούσαμε ότι όλα είχαν μπει σε έλεγχο, όπως λέει και ο Dr. Fauci, που ελπίζουμε αυτή τη στιγμή να βγει αληθινός, θεωρεί ότι με τη μετάλλαξη τύπου δέλτα, η πανδημία θα μπορεί να τεθεί σε έλεγχο προς την άνοιξη του 2022.

 

Υπάρχουν δεδομένα ότι μπορεί σύντομα η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ να μεταλλαχτεί σε ΕΨΙΛΟΝ;

Υπάρχουν κι άλλες μεταλλάξεις, πιο προβληματικές, δηλαδή το ακόμα πιο προβληματικό είναι αυτό που αναφέρατε προηγουμένως, ένα μεταλλαγμένο στέλεχος τα εμβόλια που έχουμε να μην είναι καθόλου αποτελεσματικά. Αυτό είναι το πιο προβληματικό και επομένως να μην έχουμε τα αντισώματα αυτά ή την προστασία και να ξανακολλάμε, ή ένα μεταλλαγμένο στέλεχος να κάνει μία ακόμα πιο βαριά νόσηση. Και γι’ αυτό πρέπει όσο μπορούμε να χτίσουμε, παγκοσμίως δεν μιλάω μόνο για τη χώρα μας, ένα συλλογικό τείχος ανοσίας, όσο γίνεται αυτό, γιατί μειώνουμε την πιθανότητα καινούριας μετάλλαξης. Βεβαίως υπάρχουν χώρες με δισεκατομμύρια κατοίκους που είναι δύσκολο να συμβαίνει αυτό αλλά ο καθένας προσπαθώντας, υπάρχουν 5 δισεκατομμύρια εμβολιασμοί που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο, έχουν νοσήσει και εκατομμύρια άνθρωποι, γίνεται σταδιακά προσπάθεια να χτιστεί αυτό το τείχος ανοσίας.

θέλω να μας πείτε από τη δική σας επιστημονική ματιά, είσαστε ευχαριστημένη από την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα; Δηλαδή είναι καλός ο αριθμός μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε για να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας;

Είμαστε σχετικά στο μέσο όρο της Ευρώπης, υπάρχουν χώρες που έχουν πάει καλύτερα, χώρες που δεν έχουν πάει τόσο καλά. Εξαρτάται και η συνέχεια, δηλαδή πόσο θα μπορέσουμε τους επόμενους μήνες να φτάσουμε σε ένα καλύτερο ποσοστό εμβολιασμού, μακάρι να μπορούσε κάποιος να ήταν σίγουρος, να ανοσοποιούνταν δηλαδή, να ήταν απλά ασθενής, να ήταν σίγουρος ότι δεν θα το περάσει βαριά και να γινόταν με φυσικό τρόπο ανοσία αλλά έχουμε δει ότι ακόμα και οι νέοι μπορούν να νοσήσουν πολύ βαριά, να διασωληνωθούν ή να πεθάνουν και μπορεί κάποιος να μην έχει και κανένα προδιαθεσικό παράγοντα γιατί βεβαίως όλοι καταλαβαίνουμε ότι όταν κάποιος είναι 75 χρονών και έχει προβλήματα υγείας, θα το αντιμετωπίσει πολύ πιο δύσκολα τον κορωνοϊό. Αλλά κάποιος σαραντάρης που είναι υγιής που δεν είναι παχύσαρκος δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, κι όμως βλέπετε ότι υπάρχουν δυστυχώς σαραντάρηδες αυτή τη στιγμή που είναι διασωληνωμένοι. Οπότε βάζοντας δυστυχώς αυτή την ισορροπία καταλαβαίνει κανείς ότι είναι πιο ασφαλής ο εμβολιασμός.

Σαφώς. Οπότε πιστεύετε ότι μέχρι τον Οκτώβρη, το φθινόπωρο θα έχουμε μία καλή πορεία στο να προστατευτούμε, να μην πάμε ξανά σε lockdown;

Αυτό το lockdown έχει πολλαπλές συνέπειες, και κοινωνικές και οικονομικές. Είδαμε χώρες σαν την Αυστραλία που εφαρμόσανε lockdown με 50 και 100 περιστατικά. Βεβαίως αυτό τους στοίχισε στην οικονομία, είδαμε τη Νέα Ζηλανδία που με 1 περιστατικό μετά από μήνες έκανε lockdown ξανά στη χώρα μετά από μήνες για μία εβδομάδα όλη τη χώρα. δηλαδή η κάθε χώρα παίρνει τις δικές της αποφάσεις και να κάνεις ένα lockdown έχει πολλαπλές συνέπειες και ψυχολογικές και κοινωνικές και οικονομικές και επαγγελματικές, οπότε είναι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν πλέον σε πολιτικό επίπεδο.

Ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας τα νέα μέτρα που αφορούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Πείτε μου, αρχικά πως σχολιάζετε αυτό και μετά θα προχωρήσουμε στα υπόλοιπα μέτρα, διότι στο δημόσιο τομέα οι  υγειονομικοί από 1 Σεπτέμβρη δεν θα πληρώνονται όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν θα παίρνουν το μισθό τους. Πως το σχολιάζετε αυτό κυρία Ψαλτοπούλου;

Μετά την έγκριση του εμβολίου, της Pfizer ειδικά, από τον FDA ως κανονικό φαρμακευτικό προϊόν, έχει μπει όλος ο κόσμος σε μία διαδικασία περαιτέρω υποχρεωτικότητας προκειμένου να προσπαθήσει να κάμψει την επιδημία. Μακάρι να βρισκόμασταν σε μία τέτοια εικόνα που να λέγαμε ότι δεν πειράζει ας προχωρήσουμε αλλά φανταστείτε τώρα ότι βρισκόμαστε στην εικόνα των 4.500 κρουσμάτων και σε μία εικόνα, στα λήμματα που είδαμε χθες, βγήκαν αυτής της εβδομάδας, που δείχνει ότι όλη η χώρα μας, ακόμα και μη τουριστικές περιοχές, περιοχές σαν την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, τα Ιωάννινα, το Βόλο, όλοι η Πελοπόννησος, όλη η Κρήτη, έχουν αύξηση στο ιϊκό φορτίο στα λήμματα 100% και 200%. Επομένως οι επόμενες εβδομάδας προμηνύονται ακόμα χειρότερες. Δυστυχώς, βρισκόμαστε, η αρχή του φθινοπώρου είναι μία πολύ στενάχωρη και δυσάρεστη αρχή και όταν μιλάμε, δηλαδή σε κανονικές συνθήκες κανείς δεν θέλει να υποχρεώσει κανέναν, ειδικά γι’ αυτές τις αποφάσεις αλλά όταν μιλάμε για τους υγειονομικούς που επιτελούν ένα λειτούργημα και που όταν έρχεσαι σε επαφή με έναν ασθενή, γνωρίζεις ότι αν τον κολλήσεις έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσει βαριά, να διασωληνωθεί, μοιραία οι χώρες, όχι μόνο η δικιά μας, μπαίνουν σε τέτοια διλήμματα και παίρνουν τέτοιες αποφάσεις. Τώρα αυτό το θέμα έχει και νομική βάση όπως καταλαβαίνετε, επομένως όλα αυτά θα τεθούν και δικαστικά οπότε θα παρθούν και οι αντίστοιχες αποφάσεις.

Από την άλλη δεν είναι και παράλογο κυρία Ψαλτοπούλου να πρέπει  ο γιατρός και  ο νοσηλευτής να είναι εμβολιασμένος, όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά για να προστατεύει και τους ασθενείς του και τους μεγαλύτερους ασθενείς. Δεν είναι και παράλογο βεβαίως αυτό.

Όχι, είναι λογικό αλλά δεν θα ‘θελε κανείς σε κανονικές συνθήκες να μπει σε αυτή την υποχρεωτικότητα, να αναγκαζόμαστε να μπαίνουμε από τους αριθμούς, από τα νούμερα, από το τραγικό των χιλιάδων κρουσμάτων και η περαιτέρω αύξηση των λημμάτων που όλο αυτό κάνει την εικόνα της χώρας μας, σχεδόν λίγο μη διαχειρίσιμη αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Και γι’ αυτό γίνονται όλες αυτές οι προσπάθειες και οι συζητήσεις.

Κυρία Ψαλτοπούλου υπάρχουν και καθηγητές που λένε ότι θα αγγίξουμε το φθινόπωρο τα 10.000 κρούσματα. Το πιστεύετε εσείς αυτό;

Θα μπορούσαμε, δεν θα το θέλαμε, θα μπορούσαμε, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εύκολα τι θα γίνει σε 3 εβδομάδες από τώρα ή 4 εβδομάδες από τώρα, ο κορωνοϊός μας έχει δείξει ότι η προβλεπτική δυνατότητα δεν έχουμε παρά μόνο λίγων ημερών ή μίας εβδομάδας μέσω των λημμάτων. Μακάρι να είναι γίνουν πραγματικότητα και αυτά τα σενάρια, όμως αυτή τη στιγμή για την επόμενη εβδομάδα ή τις 2 επόμενες δείχνουν ισχυρά αυξητικές τάσεις και πραγματικά όχι μόνο στις τουριστικές περιοχές αλλά όλες τις περιοχές της χώρας μας. Επομένως θέλουμε αυξημένη προσοχή βεβαίως, θέλουμε και τον αυξημένο εμβολιασμό αλλά θέλουμε πραγματικά τις μάσκες και μονές και διπλές μάσκες, θέλουμε και τις αποστάσεις, βλέπετε 13 Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν τα σχολεία, είναι μεγάλο στοίχημα για όλους μας, γιατί είδαμε και στην Αμερική, μεγάλες ροές κρουσμάτων μέσα στα σχολεία μόλις αρχίσανε και είδαμε και εμείς τις κατασκηνώσεις, το καλοκαίρι των παιδιών που είδαμε αυτές τις ροές κρουσμάτων που δεν τις βλέπαμε πέρυσι. Επομένως, η μετάλλαξη τύπου ΔΕΛΤΑ δεν αφήνει αλώβητο κανέναν, κάθε ηλικιακή ομάδα την πιέζει, υπάρχουν ευάλωτοι σε μεγάλες ηλικιακές ομάδες, υπάρχουν και οι μικρές ηλικιακές ομάδες που πρέπει να βρουν έναν τρόπο να προστατευθούν.

Άρα τις μάσκες κυρία Ψαλτοπούλου δεν θα τις βγάλουν ούτε οι εμβολιασμένοι ούτε οι ανεμβολίαστοι.

 Οι χρόνιοι ασθενείς

 Οι χρόνιοι ασθενείς είναι αυτοί που σίγουρα πρέπει να εμβολιαστούν, διότι αν δεν εμβολιαστούν είναι αυτοί που με μαθηματική ακρίβεια θα βρεθούν στο νοσοκομείο. Ξέρετε έχουμε περιστατικά με καρκίνο που μας λένε έχω καρκίνο, να μην εμβολιαστώ, μα αφού έχεις καρκίνο είσαι πιο αδύναμος οργανισμός κι εσύ πρέπει να εμβολιαστείς. Έχουμε άλλα περιστατικά με κάποια καρδιοπάθεια, λένε παίρνουμε 7 φάρμακα γιατί να εμβολιαστούμε, μα εσύ που είσαι ο καρδιοπαθής, που είσαι παχύσαρκος, έχεις και την πίεσή σου, έχεις και το ζάχαρό σου, αν δεν εμβολιαστείς εσύ είσαι που θα διασωληνωθείς. Επομένως οι χρόνιοι ασθενείς είναι αυτοί που κατά προτεραιότητα πρέπει να τρέξουν για να εμβολιαστούν και γι’ αυτό μονότονα ο ΕΟΔΥ λέει ότι το 95% των θανάτων ήταν τα άτομα ή άνω των 70 ετών ή τα άτομα με συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας. Αν ιδεατά όλους αυτούς τους εμβολιάζαμε και είχαν και καλό ποσοστό αντισωμάτων, που δεν τα βγάζουν και όλοι τα αντισώματα που πρέπει τουλάχιστον θα γλυτώναμε, μπορεί να μην γλυτώναμε το 95% των θανάτων αλλά να γλυτώναμε το 90%, το 80%, θα ήταν άλλη η εικόνα και της χώρας μας και του κόσμου αν είχαμε πολύ μικρότερο αριθμό θανάτων και δεν θα μιλούσαμε τώρα για τον κορωνοϊό, θα μιλούσαμε σίγουρα και για άλλες νόσους.

Και για όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα σίγουρα είναι δυσάρεστα για όλους τους ανθρώπους. Ήθελα να σας κάνω μία πιο κοινωνική ερώτηση. Πιστεύετε ότι οι περιορισμοί που θα έχουν οι άνθρωποι που προς το παρόν έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, λέω προς το παρόν γιατί μπορεί αυτό αύριο να ολοκληρωθεί στο μυαλό τους, όπως για παράδειγμα ότι θα έχουν δωρεάν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πληρώνουν τα τεστ των 10 ευρώ δύο φορές την εβδομάδα κλπ. Αυτό πιστεύετε ότι θα δημιουργήσει  πολίτες δύο ταχυτήτων;

Δυστυχώς κανείς δεν θέλει να έχει πολίτες δύο ταχυτήτων και δεν θεωρώ ποτέ ότι πρέπει να λέγεται ότι γίνεται με τιμωρητική διάθεση όλο αυτό, δεν είναι σωστό να λέγεται κάτι τέτοιο. Πρέπει να το σκέφτεται κάποιος ότι γίνεται για την προστασία των ανεμβολίαστων. Βεβαίως όλη αυτή η πανδημία έχει κοστίσει και σε όλο το κράτος και φέρει και κάποιο βάρος οικονομικό, επομένως από ένα σημείο και πέρα όταν δίνεται το εμβόλιο δωρεάν, θεωρώ ότι δεν μπορεί κάποιος συνέχεια να δίνει όλα αυτά τα τεστ σε άπειρο χρόνο δωρεάν. Από εκεί και πέρα εντάξει δεν είναι και τόσο μεγάλο το ποσό αν κάποιος θέλει και έχει αποφασίσει να το δώσει αλλά στην ουσία το πιο βασικό είναι ότι βεβαίως δεν θα έχει τη δυνατότητα να μπει σε κάποιες ψυχαγωγικές κυρίως δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους αλλά αυτό είναι για την προστασία του ιδίου, διότι είναι πάρα πολύ ευάλωτος σε ένα τόσο μεταλλαγμένο στέλεχος που μπορεί και κάποιος που είναι νεότερος να νοσήσει βαριά. Και βεβαίως αν είχαμε σε ένα μέρος 50 εμβολιασμένους και βεβαίως ότι ερχόταν κάποιος που δεν το ήξερε ότι νοσούσε και κατά λάθος κολλούσε κάποιους θα κολλούσανε κάποιοι και ίσως και κάποιοι θα μπαίνανε στο νοσοκομείο, πολύ όμως πιο σπάνια θα μπαίνανε να διασωληνωθούν. Αν όμως πας σε ένα χώρο που είναι 50 ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν όλοι και αρκετά περισσότεροι θα πάνε στο νοσοκομείο και θα κινδυνεύσουν να πεθάνουν. Οπότε θεωρώ ότι πρέπει να το δούμε ως προς τη διασφάλιση αυτών των ανθρώπων μέχρι είτε να έρθει σε ύφεση όλη αυτή η πανδημία οπότε να μην τεθεί το ερώτημα για τον εμβολιασμό, είτε να πάρουν απόφαση να εμβολιαστούν, είτε δυστυχώς κάποιος με τη νόσηση μετά ανοσοποιείται που δεν θα το ευχόμουν πραγματικά για κανέναν γιατί δεν ξέρουμε πόσο βαριά ή όχι θα το περάσει κάποιος.

Κυρία Ψαλτοπούλου κλείνοντας θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα προς το κοινό;

Η πανδημία δυστυχώς δοκιμάζει τις αντοχές όλων, καταλαβαίνω και όλη την ψυχολογική πίεση, οικογενειακή πίεση που δέχονται όλοι, έχει διαπιστωθεί σε μερικές χώρες του κόσμου και παραπάνω βία λόγω του εγκλεισμού, λόγω του lockdown, αλλάζει την καθημερινότητά μας και το ότι είμαστε κοινωνικά όντα και ότι ερχόμαστε σε επαφή και θέλουμε να αγκαλιάσουμε τον άλλον και από την άλλη μας αναγκάζει να αναπτύξουμε και μία αλληλεγγύη σε όλο τον κόσμο με την άποψη να μοιράσουμε εμβόλια όλοι, δισεκατομμύρια κόσμος, να εμβολιαστούμε μήπως και γλυτώσουμε από την πανδημία. Όσο καλύτερα έχουμε τη στήριξη και από την κοινωνία και ο ένας με τον άλλον ίσως μπορέσουμε καλύτερα και ξεπεράσουμε και αυτό το σκόπελο και επανέλθουμε στην κανονικότητα που είχαμε πριν δύο χρόνια.

Και με ευγένεια κύρια Ψαλτοπούλου να προσπαθούμε όλοι να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον, να μη δημιουργούμε μεταξύ μας προβλήματα, μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, εγώ λέω με αγάπη και κατανόηση ο ένας προς τον άλλον, γιατί είναι κρίμα οι άνθρωποι να δημιουργούν εντάσεις μεταξύ τους.

 Σωστά έχετε δίκιο.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ