«Εκδίκηση» των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν: Τι γνωρίζουμε για το πλήγμα αντιποίνων κατά το Ισλαμικού Κράτους


Τον θάνατο ενός «σχεδιαστή» επιθέσεων του ISIS-K είχε ως αποτέλεσμα πλήγμα από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Αφγανιστάν.

Ως μία πρώτη απόδειξη της δέσμευσης του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για αντίποινα σχετικά με την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ εκλαμβάνεται το πλήγμα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα σύνορα με το Πακιστάν εναντίον στόχου του παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν (ISIS-K) .

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευτεί την Πέμπτη πως η Ουάσινγκτον θα κυνηγούσε τους δράστες, και η US Central Command είπε πως το πλήγμα έλαβε χώρα τη νύχτα στη Νανγκαρχάρ, στα σύνορα με το Πακιστάν. «Σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις σκοτώσαμε τον στόχο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως έγινε γνωστό, στοχεύθηκε ένας «σχεδιαστής» επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους, με τις ΗΠΑ να υπογραμμίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος νέων επιθέσεων, εν όψει της ολοκλήρωσης της επιχείρησης απομάκρυνσης αμάχων και αποχώρησης στρατευμάτων.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ένα drone τύπου Reaper, που είχε απογειωθεί από βάση στη Μέση Ανατολή, έπληξε ένα στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους που σχεδίαζε επιθέσεις και ήταν σε αυτοκίνητο με συνεργάτη του. Και οι δύο θεωρείται πως είναι νεκροί, είπε ο αξιωματούχος.

Κάτοικοι του Τζαλαλαμπάντ, πρωτεύουσας της Νανγκαρχάρ, είπαν ότι άκουσαν εκρήξεις από αεροπορικό πλήγμα κατά τα μεσάνυχτα, αν και ήταν ασαφές εάν προκλήθηκαν από την επίθεση του αμερικανικού drone. Στη Τζαλαλαμπάντ, ο Μαλίκ Αντίμπ, πρεσβύτερος της κοινότητας, είπε ότι σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν τέσσερα στο αεροπορικό πλήγμα, προσθέτοντας πως τον είχαν καλέσει οι Ταλιμπάν που διερευνούσαν το συμβάν. «Γυναίκες και παιδιά είναι μεταξύ των θυμάτων» είπε ο Αντίμπ, αν και δεν είχε πληροφορίες για τις ταυτότητές τους.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως δεν έχουν πληροφορίες για απώλειες μεταξύ αμάχων. Σημειώνεται πως τα περισσότερα από τα μερικές χιλιάδες μέλη του ISIS-K θεωρείται πως βρίσκονται στη συγκεκριμένη επαρχία, ανατολικά της Καμπούλ.

Οι ΗΠΑ και συμμαχικές χώρες επιδιώκουν να ολοκληρώσουν την επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών τους και ευάλωτων Αφγανών και να αποσυρθούν ως την Τρίτη, 31 Αυγούστου, που λήγει η προθεσμία η οποία έχει τεθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, μετά από δύο δεκαετίες αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν.

Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Πέμπτης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το αφγανικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, υποδεικνύει τον βαθμό επικινδυνότητας της επιχείρησης: Δεκάδες Αφγανοί και 13 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, στο φονικότερο επεισόδιο για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν εδώ και μία δεκαετία.

Οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν δεν έχουν προβεί σε σχόλια.

Ο Λευκός Οίκος είπε πως οι επόμενες ημέρες θα είναι κατά πάσα πιθανότητα οι πιο επικίνδυνες ολόκληρης της επιχείρησης. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απομακρύνει περίπου 111.900 άτομα από το Αφγανιστάν μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει πως είναι σχεδόν βέβαιο πως θα λάβει χώρα και άλλη επίθεση κατά του αεροδρομίου της Καμπούλ, και υπάρχουν φόβοι πως θα μπορούσε να είναι πιο καταστροφική από την επίθεση της Πέμπτης.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ συνέστησε στους Αμερικανούς να αποφεύγουν το αεροδρόμιο, προσθέτοντας πως αυτοί που βρίσκονταν στις πύλες του θα έπρεπε να απομακρυνθούν άμεσα.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και οι New York Times, οι νεκροί από την επίθεση, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι Αμερικανοί στρατιώτες, ήταν μέχρι και 170.

Οι περισσότερες από τις πάνω από 20 συμμαχικές χώρες που πραγματοποιούν επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών τους και Αφγανών από την Καμπούλ είπαν πως τις έχουν ολοκληρώσει. Η Βρετανία θα ολοκλήρωνε τη δική της το Σάββατο, είπε ο Νικ Κάρτες, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, προσθέτοντας πως από εκεί και πέρα θα δινόταν έμφαση στην απόσυρση βρετανικών στρατευμάτων. Πάντως, παραδέχτηκε ότι εκατοντάδες άτομα που είχαν συνεργαστεί με τις βρετανικές δυνάμεις δεν θα τα κατάφερναν να διαφύγουν.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ