Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Έρχεται η σειρά και άλλων κλάδων – «Μάχη» για να κρατηθεί όρθιο το ΕΣΥ


Χωρίς να αποκλείεται τίποτα αναφορικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, η κυβέρνηση σκοπεύει πρώτα να εξαντλήσει κάθε κάθε περιθώριο πειθούς των πολιτών.

Με το κύμα της πανδημίας να συνεχίζει να επελαύνει στη χώρα και την μετάλλαξη «Δέλτα» να κυριαρχεί όλο και περισσότερο, προβληματισμό προκαλεί στις τάξεις των λοιμωξιολόγων αλλά και στην κυβέρνηση το μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων που συνεχίζει να υφίσταται.

Χωρίς να αποκλείεται τίποτα αναφορικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, η κυβέρνηση σκοπεύει πρώτα να εξαντλήσει κάθε επιλογή στο επίπεδο της πειθούς των πολιτών προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν όσο πιο σύντομα γίνεται, καθώς η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες, αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Το σενάριο αυτό πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί, καθώς το ΕΣΥ θα δοκιμαστεί πέρα από τις δυνατότητές του και για ακόμα μια φορά θα δεχτεί μεγάλη πίεση, κυρίως από τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Προσπάθεια άλλωστε γίνεται, ώστε να πειστούν και οι νέοι, οι οποίοι φαίνεται να είναι αυτοί που μεταδίδουν περισσότερο την μετάλλαξη Δέλτα. Στις νεαρές ηλικίες υπάρχει αισιοδοξία για περαιτέρω αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, παρατηρήθηκε αύξηση φτάνοντας σε ποσοστό 42%. Ο αριθμός αφορά τόσο όσους έχουν εμβολιαστεί όσο και εκείνους που έχουν κλείσει ραντεβού.

Σύμφωνα με το OPEN TV, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 7%, δηλαδή 26.000 παιδιά, ενώ στις ηλικίες 15-17 ετών το ποσοστό είναι μεγαλύτερο, καθώς έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 60.000 έφηβοι, δηλαδή ποσοστό 17%. Στην εμβολιαστική κάλυψη την πρώτη θέση παίρνουν οι ηλικίες 75-79 ετών οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί στο 86%, ενώ σημειώνεται ότι ήταν και από τις πρώτες πληθυσμιακές ομάδες που είχαν πρόσβαση στην πλατφόρμα. Σημειώνεται πως την ίδια ώρα, 220.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, εκ των οποίων οι 8.150 υγειονομικοί.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του εμβολιασμού, έχουν πραγματοποιηθεί 5.991.224 εμβολιασμοί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ 5.697.216 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Την ίδια ώρα μικρά ποσοστά παρατηρούνται στον εμβολιασμό στα Σώματα Ασφαλείας. σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ και στα τρία αυτά σώματα καταγράφεται μια αυξητική τάση στους εμβολιασμούς.

ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

61,53% εμβολιασμένοι-33.841 αστυνομικοί
28,47% ανεμβολίαστοι-15.658 αστυνομικοί
10% οι νοσήσαντες-5.500 αστυνομικοί

ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

57% Εμβολιασμένοι (6.840 πυροσβέστες)
43% Ανεμβολίαστοι (5.160 πυροσβέστες)

ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ

65% Εμβολιασμένοι (4.782 λιμενικοί)

Επέκταση της υποχρεωτικότητας

Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, με μια σειρά στελεχών της να δηλώνουν ότι το μέτρο βρίσκεται στο «τραπέζι» των συζητήσεων, με το σενάριο αυτό να έρχεται ακόμα πιο κοντά σε περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα χειροτερέψει περαιτέρω.

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι η εστίαση και η ψυχαγωγία, τα σώματα ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η εκπαίδευση και κάποιοι τομείς του λιανικού εμπορίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, τόνισε ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας υπάρχει στο τραπέζι ανάλογα με το ρυθμό των εμβολιασμών, και αυτό αφορά όλες τις επαγγελματικές ομάδες όπως εκπαιδευτικούς ή σώματα ασφάλειας. «Θα προχωρήσουμε σε ό,τι πρέπει να προχωρήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας μπορεί να επεκταθεί και στους εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία.

Ο κ. Γεραπετρίτης, τόνισε ότι «είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο μελέτης των ειδικών, της ειδικής επιτροπής εμβολιασμών και των αρμόδιων πελατειακών οργάνων.

Με την σειρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε σήμερα το πρωί, μιλώντας στο MEGA και αναφερόμενος στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ότι «φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και γι αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα). Η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται»

Τέλος ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Δημήτρης Παρασκευής, για το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και για το αν πρέπει να επεκταθεί και σε ποιες κατηγορίες ανέφερε πως αυτό δεν συζητείται στην επιτροπή των εμπειρογνώμων και ότι θα πρέπει να εξαντληθεί η πειθώ για όλους τους συνανθρώπους καθώς και να αξιολογηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης και μετάδοσης για την υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένα επαγγέλματα όπως ατόμων σε εστίαση και σώματα ασφαλείας. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους υγειονομικούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ