Ανασχηματισμός: Η «σφαγή» των υφυπουργών και το κοινοβουλευτικό rotation


Παλιά λέγανε ότι οι ανασχηματισμοί είναι η χαρά των εφημερίδων, αφού οι δημοσιογράφοι σε τέτοιες συνθήκες είχαν και έχουν τη δυνατότητα να γράφουν «σεντόνια» σεναρίων για το ποιος φεύγει και ποιος έρχεται.

Τούτος ο ανασχηματισμός που επίκειται, θα είναι κάπως διαφορετικός, ιδιαίτερος θα έλεγα.

Πάντα στηριζόμενος σε προσωπικές εκτιμήσεις και ρεπορτάζ, εκτιμώ ότι δεν θα είναι σαρωτικός, όπως κάποιοι φαντάζονται ή πιστεύουν. Εκ των κορυφαίων υπουργών δεν θα μείνουν πολλοί εκτός Κυβερνητικού σχήματος.

Η μετακίνησή τους σε άλλα υπουργεία με τη μορφή της «μουσικής καρέκλας» δεν τους καθιστά σαρωτικούς.

Αν έπρεπε να προσδώσουμε έναν χαρακτηρισμό στον ανασχηματισμό, θα μπορούσαμε να τον πούμε «εκλογικό». Όχι με την έννοια ότι πρόκειται να γίνουν εκλογές, αλλά με την έννοια ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές δύσκολα θα υπάρξουν μεγάλες μετακινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι της… σχολής των ανασχηματισμών.

Ξεκινώντας από την αρχή πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρόσωπα που αποτελούν το λεγόμενο επιτελικό κράτος (Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Πιερρακάκης, Λιβάνιος και λοιποί) θα παραμείνουν αμετακίνητοι ή ενδεχομένως να αναβαθμιστούν, χωρίς όμως να μπλέξουν με δύσκολα χαρτοφυλάκια αφού προέχει η ενασχόλησή τους με το Μαξίμου.

Πολύ δύσκολα θα αλλάξουν οι υπουργοί των υπουργείων που ασχολούνται με τα εθνικά μας ζητήματα. Ακόμα όμως κι αν υπάρχει συζήτηση ή σκέψη να μετακινηθούν Δένδιας και Παναγιωτόπουλος, σίγουρα δεν μπορούν να υποβαθμιστούν, αφού έχουν επιδείξει σοβαρό έργο και διαχειρίζονται εξαιρετικά κρίσιμες καταστάσεις, σε ενα πολύ δύσκολο timing.

Εξόχως δύσκολη είναι και η αλλαγή προσώπων στα Οικονομικά Υπουργεία. Εκεί ενδεχομένως να υπάρξουν μόνο αλλαγές αρμοδιοτήτων για να μην «κουτουλάνε» οι ρόλοι των υπουργών και να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Να υπάρχει δηλαδή ξεκάθαρο job description για τον καθένα.

Στο κλαμπ των αμετακίνητων φαίνεται να εισέρχεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και η Νίκη Κεραμέως, που πρέπει να ολοκληρώσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Στα υπόλοιπα υπουργεία, όλα είναι ανοιχτά και πιθανά. Προφανώς κάποιοι υπουργοί που προκάλεσαν αρρυθμίες και σύγχυση θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης, όμως δεν είναι αρκετοί. Οι περισσότεροι θα αλλάξουν υπουργείο ανάλογα με τις εκτιμήσεις που θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Για να είμαστε ακριβείς, έτσι όπως έχουν τα πράγματα η ΝΔ δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλο «πάγκο» για υπουργικούς θώκους.

Εκεί που θα γίνει η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου είναι στις θέσεις των υφυπουργών, η πλειονότητα των οποίων θα δει την έξοδο προκειμένου να υπάρξει κοινοβουλευτικό rotation. Να μπουν δηλαδή κι άλλοι βουλευτές της ΝΔ στην κυβέρνηση και να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες.

Με τη μέθοδο αυτή θα επέλθει και ικανοποίηση στην Κ. Ο. της Νέας Δημοκρατίας και θα δοθεί η αίσθηση ενός restart στη διακυβέρνηση.

Δυο σημαντικές υποσημειώσεις που συζητούνται αρκετά στο παρασκήνιο είναι οι ακόλουθες:

-Τι θα κάμει ο πρωθυπουργός με τις περιπτώσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Πρόκειται βεβαίως για δυο εντελώς διαφορετικά ζητήματα. Ο μεν κ. Θεοδωρικάκος φαίνεται να έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο δε κ. Ρουσόπουλος θεωρείται από πολλούς ότι εκπροσωπεί το καραμανλικό μπλοκ και το όνομά του έχει ακουστεί και στο παρελθόν για κάποιο υπουργείο. Όπως και να έχει και για τους δύο υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εισέλθουν στο νέο σχήμα.

-Μην απορήσετε αν στο νέο σχήμα, αναβαθμιστούν σε θέσεις υφυπουργών κάποιοι γενικοί γραμματείς που έχουν επιδείξει σημαντικό έργο.

Συμπερασματικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καμία διάθεση να λειτουργήσει «τιμωρητικά» κατά κανενός στελέχους. Στόχος του είναι να δώσει ένα νέο push στο κυβερνητικό σχήμα κι έναν αέρα αλλαγής. Το αν θα πετύχει είναι βεβαίως άλλο ζήτημα και δεν είναι της παρούσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ