Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν συμφωνούν να επιτρέψουν την αποχώρηση Αφγανών


Διαβεβαιώσεις από τους Ταλιμπάν πως θα επιτραπεί να μεταβούν ξένοι και Αφγανοί σε σημεία αναχώρησης. 

Οι Ταλιμπάν θα επιτρέψουν σε όλους τους ξένους πολίτες και Αφγανούς υπηκόους με άδειες ταξιδιού από άλλες χώρες να φύγουν από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με κοινή δήλωση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

«Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από τους Ταλιμπάν πως θα επιτραπεί να μεταβούν όλοι οι ξένοι υπήκοοι και οποιοσδήποτε Αφγανός πολίτης έχει άδεια ταξιδιού από τις χώρες μας, με ασφαλή και τακτικό τρόπο, σε σημεία αναχώρησης, και να ταξιδέψουν εκτός της χώρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως οι χώρες αυτές, στις οποίες περιλαμβάνονται η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ισπανία και άλλες, θα συνεχίσουν να εκδίδουν ταξιδιωτικά έγγραφα για Αφγανούς.

«Όλοι δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες, οι υπήκοοι και οι κάτοικοί μας, οι υπάλληλοι, οι Αφγανοί που έχουν συνεργαστεί μαζί μας και όσοι κινδυνεύουν, μπορούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν ελεύθερα σε προορισμούς εκτός Αφγανιστάν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Έχουμε σαφή προσδοκία και δέσμευση από τους Ταλιμπάν ότι μπορούν να ταξιδέψουν στις αντίστοιχες χώρες μας. Σημειώνουμε τις δημόσιες δηλώσεις των Ταλιμπάν που επιβεβαιώνουν αυτήν την κατανόηση» επισημαίνεται.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με drone στην Καμπούλ την Κυριακή, με αποτέλεσμα την εξόντωση ενός βομβιστή αυτοκτονίας σε αυτοκίνητο που θεωρήθηκε ότι ετοιμαζόταν να χτυπήσει το αεροδρόμιο, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν προς τον τερματισμό της στρατιωτικής τους παρουσίας στην πόλη.

Το εν λόγω πλήγμα είναι το δεύτερο που πραγματοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν από την Πέμπτη, που σημειώθηκε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα τον θάνατο 13 Αμερικανών στρατιωτικών και πολλών Αφγανών αμάχων, που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ