Ψυχή και θάλασσα: Η επίδραση του θαλασσινού νερού στην ψυχολογία του ανθρώπου [vid]

Όλο και περισσότερα στοιχεία υποστηρίζουν αυτή τη διαίσθηση. Η έρευνα δείχνει ότι το να βρίσκεται κανείς στη φύση είναι καλό για το μυαλό και το σώμα – και η παραλία συγκεκριμένα μπορεί να έχει ιδιαίτερα οφέλη. Όχι μόνο μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έλκονται από το νερό, αλλά η απλή εξέταση του νερού φαίνεται να βοηθά στην ανακούφιση του άγχους και την ηρεμία των ταραγμένων νεύρων.

Εκκλητικός παράγων μπορεί να είναι το χρώμα της θάλασσας, οι ήχοι της, ενδεχομένως ακόμη και οι εξελικτικές της ενώσεις, ενσωματωμένες στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, «είναι βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή να θέλεις να είσαι κοντά στο νερό», δήλωσε ο Δρ Richard Jackson, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών υγείας και πολεοδομικών και περιφερειακών σχεδιασμών στο UC Berkeley.

Ο ήλιος έχει επίσης μυριάδες ευεργετικά αποτελέσματα, όπως και οι άλλες αισθητηριακές εμπειρίες της παραλίας, οι περισσότερες από αυτές καθολικά καταπραϋντικές. Και η οπτική και ακουστική ησυχία δίνει στο μυαλό χρόνο να ηρεμήσει, και να ξεχάσει τις καθημερινές έγνοιες.

«Εάν ζητήσετε από κάποιον να χαλαρώσει, να φανταστεί κάποιο μέρος που πιστεύει ότι είναι ασφαλές, χαλαρωτικό και θεραπευτικό”, δήλωσε η Cathy Malchiodi, Louisville, Ky., θεραπεύτρια τέχνης και εκπρόσωπος της American Art Therapy Assn. ” [αυτό που θα φανταστεί είναι] η παραλία».

Η σχέση μας με την ακτή είναι μακρά

Οι αρχαίοι έκαναν ηλιοθεραπεία για να αντιστρέψουν τη μελαγχολία, να θεραπεύσουν τις πληγές, να θεραπεύσουν τη σύφιλη και τον πυρετό. Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι η απορρόφηση των μυών ενίσχυσε τον ήλιο (το υποστήριξαν για τους μονομάχους τους) και ότι τα θαλάσσια ταξίδια ήταν καλά για τη φυματίωση.

Σήμερα, λίγοι Αμερικανοί κατευθύνονται στην παραλία για να θεραπεύσουν τα σωματικά τους προβλήματα. Όμως, οι παραλίες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας σε έρευνες αγαπημένων προορισμών απόδρασης. Και οι Αμερικανοί αυξάνουν όλο και περισσότερο (και ίσως ακούσια) τις φυσικές θεραπείες της παραλίας: λαμπτήρες και ελαφριές μηχανές που προσομοιώνουν το φυσικό φως του ήλιου, απολέπιση με αλάτι, περιτυλίγματα με φύκια και λάσπη από άμμο για το δέρμα, CD χαλάρωσης και μηχανήματα που παίζουν τους ήχους των απαλών κυμάτων.

Παρακολουθήστε το χαλαρωτικό βίντεο που ακολουθεί, με ήχους από τη θάλασσα:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here