Τυφώνας Άιντα: Σε κατάσταση καταστροφής κύρηξη τη Λουιζιάνα ο Μπάιντεν – Συγκλονιστικές εικόνες


Τυφώνας Άιντα: Ο Άιντα έφθασε πάνω από το έδαφος όντας τυφώνας Κατηγορίας 4 προκαλώντας τεράστιες ζημιές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε τη Λουιζιάνα σε κατάσταση μείζονος καταστροφής και έδωσε εντολή να διατεθεί ομοσπονδιακή βοήθεια για να στηριχθούν οι προσπάθειες αποκατάστασης των περιοχών που πλήττονται από τον τυφώνα Άιντα, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ο Λευκός Οίκος.

Στη βοήθεια που θα διατεθεί θα συμπεριλαμβάνονται «δωρεές για την προσωρινή στέγαση ή την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν κατοικίες, χαμηλότοκα δάνεια για την κάλυψη ανασφάλιστων ζημιών σε ιδιοκτησίες και άλλα προγράμματα για να βοηθηθούν πολίτες και επιχειρήσεις να ανακάμψουν από τον αντίκτυπο της καταστροφής», εξήγησε η αμερικανική προεδρία.

Ο Άιντα έφθασε πάνω από το έδαφος όντας τυφώνας Κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, προκαλώντας διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη τη Νέα Ορλεάνη. Οι αρχές της Λουιζιάνας έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής έναν θάνατο κατοίκου, εξαιτίας πτώσης δένδρου. Το ακραίο καιρικό φαινόμενο, που εξασθένισε στην Κατηγορία 2, αναμένεται να συνεχίσει να είναι τυφώνας για ώρες ακόμη και να συνεχίσει να πλήττει τη Λουιζιάνα, κατά το πιο πρόσφατο έκτακτο δελτίο του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC).

Χωρίς ρεύμα ολόκληρη η Νέα Ορλεάνη – Σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε ολόκληρη τη Νέα Ορλεάνη χθες Κυριακή, καθώς η εταιρεία Entergy ανακοίνωσε πως υπέστη «καταστροφική» ζημιά στο δίκτυο μετάδοσης.

Ο Άιντα, που έφθασε πάνω από το έδαφος όντας τυφώνας Κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, σφυροκοπεί τη Λουιζιάνα με ανέμους 235 χιλιομέτρων την ώρα, καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, ενώ σε μεγάλο μέρος της ακτογραμμής η θάλασσα έχει φουσκώσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε χθες ότι ο τυφώνας υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε ολόκληρη τη Νέα Ορλεάνη χθες Κυριακή στις 19:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας), με αποτέλεσμα 673.000 πελάτες να μείνουν χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Energy.

Η θάλασσα έχει φουσκώσει σε μεγάλο μέρος της ακτογραμμής ενώ ο αυτοκινητόδρομος 90, που συνδέει τη Λουιζιάνα με το Μισισίπι κατά τόπους έχει μετατραπεί σε ένα ποτάμι λάσπης, όπως φαίνεται στα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Νέας Ορλεάνης κάλεσε τους κατοίκους που δεν διαθέτουν δωμάτια χωρίς παράθυρα στο σπίτι τους να κλειστούν στην τουαλέτα ή ακόμη και στην ντουλάπα για να προστατευθούν.

«Είμαστε όσο προετοιμασμένοι μπορούμε, αλλά ανησυχούμε για τα φράγματα», είπε ένας κάτοικος, ο Κερκ Λιπάιν.

Στον τυφώνα Κατρίνα, πριν από 16 χρόνια, τα φράγματα της Λουιζιάνας δεν άντεξαν την πίεση του νερού, έσπασαν και πλημμύρισαν την Πολιτεία, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 1.800 άνθρωποι.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ