Παρίσι Γιατροί: Φόβοι για το χειρότερο αναμενόμενο κύμα covid

Παρίσι Γιατροί: Στη μονάδα εντατικής θεραπείας Covid-19 του Ιδιωτικού Νοσοκομείου Antony νότια του Παρισιού, κανένα κρεβάτι δεν παραμένει άδειο για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι γιατροί αναρωτιούνται πότε τελικά ο φόρτος εργασίας τους θα κορυφωθεί. Καθώς ένας αναρρωμένος ηλικιωμένος ασθενής βγαίνει από τον θάλαμο, χαμογελά αδύναμα, ο επικεφαλής Jean-Pierre Deyme τηλεφωνεί στο αρμόδιο τμήμα για να κανονίσει την επόμενη άφιξη και δίνει οδηγίες στο προσωπικό.

Η Λουίζα Πιντό, νοσοκόμα με εμπειρία σχεδόν 20 ετών, κάνει χειρονομίες στο άδειο δωμάτιο όπου υπάρχει ήδη καθαριστής, τρίβοντας το στρώμα για την επόμενη άφιξη. “Το κρεβάτι δεν θα έχει καν χρόνο να κρυώσει”, λέει καθώς το σύστημα παρακολούθησης ασθενών ηχεί συνεχώς στο παρασκήνιο.

Προς το παρόν, τα πάντα είναι σταθερά στα 20 περίεργα κρεβάτια γύρω της, όπου τα θύματα Covid-19 βρίσκονται άψυχα, σε μια σιωπηλή μάχη με τον ιό.

Το Παρίσι διέρχεται ένα τρίτο κύμα πανδημίας το οποίο κινδυνεύει να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα κορεσμένα νοσοκομεία από το πρώτο κύμα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του περασμένου έτους. “Ό,τι έρχεται τον Απρίλιο, θα είναι πολύ περίπλοκο”, λέει η Πιντό, μια μητέρα τριών παιδιών που δεν είχε διακοπές από το περασμένο καλοκαίρι και όπως το άλλο προσωπικό θα ακυρώσει ένα προγραμματισμένο διάλειμμα αυτόν τον μήνα.

Ακόμα και με έναν νέο γύρο περιορισμών που τίθεται σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Olivier Veran προβλέπει ότι οι μολύνσεις στη Γαλλία θα κορυφωθούν στα μέσα Απριλίου, ενώ οι εισαγωγές στο νοσοκομείο θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το τέλος του μήνα. Οι ανησυχητικές προβλέψεις που διέρρευσαν στα γαλλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης από το δημόσιο νοσοκομείο του Παρισιού AP-HP την περασμένη εβδομάδα έδειξαν οπουδήποτε 2.800-4.400 άτομα σε εντατική περίθαλψη στην περιοχή του Παρισιού μέχρι τα τέλη Απριλίου, ακόμη και με αυστηρό lockdown.

Στο πρώτο κύμα, ο αριθμός κορυφώθηκε στα 2.700. –

Ελλείψεις προσωπικού –

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Antony, Denis Chandesris, λέει ότι η ικανότητα εντατικής θεραπείας έχει ήδη αυξηθεί δραστικά μειώνοντας όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις εκτός από κρίσιμο καρκίνο, καρδιολογικά και επείγοντα περιστατικά.

Νοσοκομεία παντού στην περιοχή έχουν λάβει παρόμοια μέτρα, επανατοποθετούν κρεβάτια και δημιουργούν νέους θαλάμους, αλλά φτάνουν στα όριά τους. “Η δυσκολία δεν είναι τόσο στα πολλά κρεβάτια ή στο υλικό, είναι θέμα εύρεσης ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού για να μπορεί να αναλάβει ασθενείς”, εξήγησε ο Chandesris.

Την περασμένη Κυριακή, μια ομάδα διευθυντών περίθαλψης έκτακτης ανάγκης στο Παρίσι προειδοποίησε σε μια ανοιχτή επιστολή ότι η κατάσταση ήταν τόσο άσχημη που οι γιατροί σύντομα θα πρέπει να αρχίσουν να «τρέχουν» – επιλέγοντας ασθενείς για περίθαλψη με βάση τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Αυτή η προοπτική τρομοκρατεί το προσωπικό – ενώ ο Πρόεδρος Emmanuel Macron πάντα υποσχόταν ότι θα προστατεύει τα νοσοκομεία και ότι θα  αποφύγει τις σκηνές που παρατηρήθηκαν στην Ιταλία τον περασμένο Μάρτιο όταν οι ασθενείς συσσωρεύτηκαν στους διαδρόμους.

Σε τηλεοπτική ομιλία στο έθνος την Τετάρτη το βράδυ υποσχέθηκε να αυξήσει την ικανότητα εντατικής θεραπείας σε εθνικό επίπεδο από 7.665 κρεβάτια σήμερα σε 10.000 – ένα άλμα 30%. “Θέλω να ευχαριστήσω τους φοιτητές ιατρικής, τους συνταξιούχους, την υπηρεσία υγείας του στρατού και τους εθελοντές ιατρικού αποθεματικού. Όλοι θα κινητοποιηθούν με καλύτερο τρόπο”, ανακοίνωσε.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και ορισμένοι ειδικοί αντέδρασαν με σκεπτικισμό ενώ μια δημοσκόπηση του Ifop για το περιοδικό Journal du Dimanche βρήκε ότι μόνο το 35% των Γάλλων είχε εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του «να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορωνοϊό». Η Πντό, η νοσοκόμα, υπογράμμισε πως η εργασία στην εντατική φροντίδα είναι «πολύ τεχνική», απαιτώντας εξειδικευμένη εκπαίδευση και γνώση.

– Νέοι περιορισμοί –

Ο Macron θα βρίσκεται σε περιορισμένο lockdown τον επόμενο μήνα, για να μειώσει την ανοδική πορεία των περιπτώσεων που έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε 40.000 την ημέρα σε σύγκριση με το επίπεδό τους πριν από ένα μήνα.

Η απότομη επιτάχυνση οφείλεται στην εξάπλωση της πιο μεταδοτικής λεγόμενης βρετανικής παραλλαγής που έχει κυριαρχήσει στη Γαλλία.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμούς ταξιδιού σε εθνικό επίπεδο, οι οποίοι περιορίζουν τους ανθρώπους σε 10 χιλιόμετρα από τα σπίτια τους, και το κλείσιμο σχολείων και των μη απαραίτητων καταστημάτων. Μόνο μια σημαντική αύξηση της εκστρατείας εμβολιασμού – η οποία ξεκίνησε με αργό ρυθμό, αλλά τώρα επιταχύνεται – γεμίζει οποιαδήποτε ελπίδα τους γιατρούς στο ιδιωτικό νοσοκομείο Antony.

Μετά από μήνες έλλειψης δόσεων, η κυβέρνηση υπόσχεται μια σημαντική διάθεση αυτόν τον μήνα και την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων.

Ο Samir Taik, ένας οδηγός ταξί από το Παρίσι, αποχώρησε από το νοσοκομείο Antony την περασμένη εβδομάδα ως ο 1.000ος ασθενής Covid-19 που είχε επωφεληθεί από τη θεραπεία οξυγόνου στη μονάδα εντατικής θεραπείας Covid-19.

Ο 43χρονος, που απολαμβάνει την πυγμαχία και τον αθλητισμό, εξακολουθεί να στερείται αναπνοής και ξετυλίγεται από το τραύμα που βλέπει την υγεία του να επιδεινώνεται τόσο γρήγορα.

Λέει ότι γνωρίζει τρία ή τέσσερα άτομα με παρόμοιο προφίλ με αυτόν που έχουν νοσηλευτεί πρόσφατα. “Οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μιλάμε για 80χρονους, είναι άνθρωποι που είναι 30, 40, 45 ετών και δεν έχουν προβλήματα υγείας. Η βρετανική παραλλαγή δεν είναι όπως η παλιά,” είπε στο AFP.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here