Βασίλης Κικίλιας: Από τη νικηφόρα μάχη κατά της πανδημίας στο υπουργείο Τουρισμού


Ο Βασίλης Κικίλιας από τη θέση του υπουργού Υγείας, επί ενάμιση χρόνο, έδωσε σκληρή μάχη με την πανδημία του κορονοϊού έχοντας στα χέρια του ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με μακροχρόνιες παθογένειες και σοβαρές ελλείψεις 

Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας (30/8) το όνομα του Βασίλη Κικίλια, ακουγόταν στους «ψιθύρους» που αφορούσαν την ονοματολογία του ανασχηματισμού και οι οποίοι ανέφεραν ότι μετακινείται από το ίσως πιο νευραλγικό υπουργείο -λόγω της πανδημίας του κορνοϊού- και μεταφέρεται στο υπουργείο Τουρισμού.

Η επιλογή αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρείται «στρατηγικής» σημασίας. Ο Βασίλης Κικίλιας αποτέλεσε κατά την θητεία του στο εν λόγω υπουργείο -ίσως η δυσκολότερη στην ιστορία του Υγείας- , έναν από τους πιο δημοφιλής υπουργούς της κυβέρνησης και όχι τυχαία, καθώς ο κόσμος έκρινε ότι η διαχείριση της μεγάλης απειλής του κορονοϊού έγινε με επιτυχία, υπό δύσκολες συνθήκες και με ένα ΕΣΥ με τεράστιες και διαχρονικές παθογένειες και ελλείψεις. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις κατά καιρούς που έδειχναν τον Βασίλη Κικίλια σταθερά μέσα στους τρεις δημοφιλέστερους υπουργούς με το πιο σημαντικό έργο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έκρινε ότι σε αυτό το καθοριστικό χρονικό σημείο, στο πεδίο την πανδημίας, και με την «ζυγαριά» να γέρνει πλέον προς την έξοδο από τον εφιάλτη του κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας μετά από μια παρατεταμένη και δύσκολη μάχη, έπρεπε να αποχωρήσει καθώς το αποτέλεσμα αυτής κρίθηκε ως «νικηφόρο», ενώ η εξάντληση αν και όχι έκδηλη, σίγουρα υπήρχε.

Το έργο του πρώην υπουργού Υγείας, το οποίο έγινε κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες, έθεσε υψηλά τον πήχη για τον Θάνο Πλεύρη που τον διαδέχεται. Άλλωστε ο Βασίλης Κικίλιας έθεσε τις βάσεις για το νέο ΕΣΥ το οποίο καλείται πλέον να ολοκληρώσει ο διάδοχός του.

Καθοριστικές ήταν οι κινήσεις του πρώην υπουργού Υγείας, στο πεδίο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες κράτησαν όρθιο το ΕΣΥ, κατά την διάρκεια του χειμώνα. Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί καθώς, ήδη από τις αρχές του 2021 από τις 557 ΜΕΘ που παρέλαβε ο Βασίλης Κικίλιας, εν μέσω της πανδημίας, αυτές αυξήθηκαν στις 1.305 κλίνες, με 748 να είναι κλίνες Covid και 557 non-Covid

Ο Βασίλης Κικίλιας επέδειξε παράλληλα αποφασιστικότητα, επιτάσσοντας τις ιδιωτικές κλινικές όταν τα δημόσια νοσοκομεία βρέθηκαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ενώ έδωσε κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς να εισέλθουν στην μάχη κατά της πανδημίας, πετυχαίνοντας ένα υψηλό ποσοστό ανταπόκρισης, πέρα από κάθε προσδοκία.

Παράλληλα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το άριστο σχεδιασμό που υπήρξε στο Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα με περισσότερα από 1.517 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την επικράτεια και δημιουργία mega-εμβολιαστικών κέντρων στην Αττική. Οι δοµές Υγείας που ενισχύθηκαν µε πάνω από 10.000 προσλήψεις αλλά και η δυνατότητα του «testing» που ανήλθε σε 380.000 την εβδοµάδας, είναι μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις που έγιναν επί της θητείας του στο υπουργείο Υγείας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ