Tυφώνας Αϊντα: «Ήταν σαν να προσπαθεί ένα τέρας να μπει σπίτι μας» λένε κάτοικοι της Ν.Ορλεάνης


Η Νέα Ορλεάνη μετρά τις πληγές της από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Αϊντα.Οι μαρτυρίες των κατοίκων της πόλης συγκλονίζουν.

Οι κάτοικοι της πληγωμένης πόλης στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται και αντιμετωπίζουν ακόμη εκτεταμένες διακοπές ρεύματος – αλλά βρίσκουν λόγους να είναι ευγνώμονες.

Πολλές συνοικίες φέρουν ακόμη σημάδια από τον φονικό τυφώνα Κατρίνα που σάρωσε την πόλη το 2005, όταν τα φράγματα της Νέας Ορλεάνης υποχώρησαν με αποτέλεσμα να προκληθούν θάνατοι και ανυπολόγιστες ζημιές. Αυτό συνέβη πριν από 16 χρόνια, αλλά επανήλθε βίαια στο μυαλό πολλών ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πλέον τις επιπτώσεις μίας νέας θεομηνίας.

Ο Γουέσλι Φόστερ, ένας 74χρονος συνταξιούχος κάτοικος της πόλης, θυμήθηκε εκείνη την εποχή έντονα καθώς έβλεπε την Αϊντα να χτυπάει τους τοίχους του σπιτιού που είχε ξαναχτίσει μετά την Κατρίνα. Έβλεπε τηλεόραση καθώς η καταιγίδα αποκτούσε ένταση πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού και έφθασε τελικά στην ξηρά ως τυφώνας κατηγορίας 4, ένας από τους ισχυρότερους που έπληξαν ποτέ τις ΗΠΑ. «Πήγε από το ένα στα δύο στα τρία, στα τέσσερα τόσο γρήγορα», είπε.

Οι καταστροφικοι τυφώνες και η κλιματική αλλαγή

«Ήξερα ότι θα ήταν δύσκολο, αλλά 10 ώρες δυνατού αέρα ήταν πολύ..» Και συνεχίζει: «Φαινόταν σαν ένα τέρας που προσπαθούσε να μπει μέσα». Ο Φόστερ δεν είναι ο μόνος που βίωσε την αγριότητα της καταιγίδας, μια αυξανόμενη τάση πλέον στην εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό που οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική κρίση.

Η Αϊντα σχηματίστηκε λίγες ημέρες πριν στην Καραϊβική Θάλασσα, και απέκτησε τόσο γρήγορα ένταση, ώστε οι αξιωματούχοι στη Νέα Ορλεάνη δήλωσαν ότι απλά δεν είχαν το χρόνο να διατάξουν την εκκένωση της πόλης. «Βγήκε» στη στεριά με ανέμους 150 μίλια / ώρα πριν προχωρήσει αργά στη Νέα Ορλεάνη και στην πρωτεύουσα της πολιτείας, Μπατόν Ρουζ.

Μικρότερο το πλήγμα απο την Κατρίνα

Αλλά ο Φόστερ και οι συμπολίτες του ένιωσαν επίσης μια αίσθηση ανακούφισης τη Δευτέρα. Μετά από μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο σύστημα προστασίας της πόλης και την νέα καταιγίδα που ήταν λιγότερο σφοδρη από την Κατρίνα, αυτή τη φορά δεν χάθηκαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Ο Τυφώνας έκοψε το ρεύμα σε ολόκληρη την πόλη της Νέας Ορλεάνης. Οι αρχές εκτιμούν ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις στη Λουιζιάνα έμειναν χωρίς ρεύμα και προειδοποιούν ότι μπορεί να περάσουν εβδομάδες πριν από την επισκευή του ηλεκτρικού δικτύου.

Ο τυφώνας που προκάλεσε τουλάχιστον δύο νεκρούς, υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα αλλά συνέχισε να εξαπολύει καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στη Λουιζιάνα και το νότιο Μισισιπή τη Δευτέρα. Και με πολλούς δρόμους μη προσπελάσιμους, τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας κομμένες κατά τόπους και πολλά βενζινάδικα εκτός λειτουργίας, η έκρηξη οργής πολλών πολιτών συνεχίζεται.

Πολλές οικογένειες δεν έχουν τρόφιμα και χωρίς γεννήτριες προσεύχονται να βρεθεί γρήγορα μία λύση. Και επιρρίπτουν ευθύνες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση που φαίνεται να μην έμαθε από τα εγκληματικά λάθη της «Κατρίνα» όπως λένε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ