Αφγανιστάν: Κοινή η απόφαση ΗΠΑ-Βρετανίας να μείνει ανοιχτή η πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ


Έντονες συζητήσεις έχουν ξεσπάσει σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο για τις αποφάσεις που προηγήθηκαν της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε στη διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσης πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα.

Πηγές στη Βρετανία αμφιβητούν τον ισχυρισμό οτι οι αμερικανικές δυνάμεις κράτησαν την πύλη «ανοιχτή περισσότερο από όσο ήθελαν» πριν από τη θανατηφόρα επίθεση την περασμένη εβδομάδαμ επειδή τους υπαγόρευσε κατι τέτοιο το Λονδίνο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ πήραν «κοινή απόφαση» να διατηρήσουν ανοιχτή την Πύλη Άμπι του αεροδρομίου της Καμπούλ την περασμένη Πέμπτη, δήλωσαν βρετανικές πηγές, παρά την προφητική όπως αποδείχθηκε προειδοποίηση ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος (ISKP) σε δυτικούς στρατιώτες και συγκεντρωμένα πλήθη

Η νέα ενημέρωση έρχεται μετά από μια ασυνήθιστα λεπτομερή διαρροή ενόψει των φονικών βομβαρδισμών της Πέμπτης, σύμφωνα με την οποια οι Αμερικανοί κράτησαν την πύλη «ανοιχτή περισσότερο από όσο ήθελαν», ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να τελειώσει τη διαδικασία εκκένωσης.

Οι βρετανικές αμυντικές πηγές αμφισβήτησαν την πληροφορία που διέρρευσε, υποστηρίζοντας σε μια νέα ενημέρωση ότι οι στρατιωτικοί και των δύο χωρών συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτή την πύλη, σε μία απόφαση που υο Ηνωμένο Βασίλειο ως χαρακτήρισε «κοινή» παρά τον αναγνωρισμένο κίνδυνο.

Περισσότεροι από 170 Αφγανοί και 13 Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση στην πύλη Άμπι και το κοντινό ξενοδοχείο Baron, που επίσης χρησιμοποιούσαν Βρετανοί αξιωματούχοι.

Την ευθύνη για τη θηριωδία ανέλαβε η ISΙS-K, η αφγανική θυγατρική της παγκόσμιας τρομοκρατικής ομάδας. Το Σαββατοκύριακο, το Politico έγραψε για την ανησυχία που εξέφραζαν στελέχη του αμερικανικού στρατού ενόψει της επίθεσης, με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους να συζητάνε την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον πώς θα προετοιμαστούν για ένα επικείμενο «συμβάν με πολλούς θανάτους».

Οι διοικητές είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πύλη του αεροδρομίου ήταν πιθανώς η τοποθεσία με τον υψηλότερο κίνδυνο, αλλά παρόλα αυτά έμεινε ανοιχτή επειδή χρησιμοποιήθηκε από τους Βρετανούς για να ολοκληρώσουν την αποχώρηση των πολιτών τους.

Σύμφωνα με τις σημειώσεις των συναντήσεων που προέκυψαν, ο ναύαρχος Πίτερ Βάσελι (των επίλεκτων Seals) είπε σε ανώτερους συναδέλφους του ότι η πύλη δεν έκλεισε το απόγευμα της, όπως είχε προγραμματιστεί. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, αυτό θα σήμαινε ότι η απόφαση δεν ήταν απαραίτητα συναινετική, όπως υποδηλώνει η νέα βρετανική ενημέρωση.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντόμινικ Ράαμπ, απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Βρετανία ήταν έμμεσα υπεύθυνη για τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα, επειδή επέμενε να παραμείνει ανοιχτό το σημείο εισόδου της πύλης Άμπι στο χώρο, για να επιτρέψει στους Βρετανούς υπηκόους να εισέλθουν στο αεροδρόμιο.

Ο Βρετανός υπουργός είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «η ιστορία ήταν απλώς αναληθής». «Συνεργαστήκαμε πολύ στενά με τις ΗΠΑ, ιδίως γύρω από την απειλή του ISIS την οποία περιμέναμε, αν και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να την αποτρέψουμε. Ειναι σίγουρα σωστό να πούμε ότι βγάλαμε τους πολίτες μας από το κέντρο επεξεργασίας από την πύλη Άμπι, αλλά δεν είναι αλήθεια να υποστηρίζουμε ότι εκτός από την ασφάλεια των αμάχων μας μέσα στο αεροδρόμιο, πιέζαμε να αφήσουμε την πύλη ανοιχτή », πρόσθεσε.

Πηγή: Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ