Σεξουαλική Ζωή Ζευγαριού: Τι να κάνετε εάν ο άνθρωπός σας έχει χάσει το ενδιαφέρον του για το σεξ

Έρευνες δείχνουν ότι η σεξουαλική ικανοποίηση παίζει καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις, αλλά υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής ενός ζευγαριού, καθώς και την ατομική σεξουαλική επιθυμία των συντρόφων.

Η έρευνα μάλιστα δείχνει ότι η ποσότητα του σεξ μειώνεται μέσα στο χρόνο της σχέσης. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behavior, οι Αμερικανοί ενήλικες των Ηνωμένων Πολιτειών λάνουν λιγότερο σεξ, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή ή την οικογενειακή τους κατάσταση.

Βεβαίως, είναι σημαντικό να μην συγχέετε τις «μέσες» εκτιμήσεις για το πόσο συχνά τα ζευγάρια κάνουν σεξ με αυτό που είναι φυσιολογικό για εσάς και τη σχέση σας. Κάθε άτομο και ζευγάρι είναι διαφορετικό και η σεξουαλική επιθυμία αναμένεται να κυμαίνεται φυσικά με την πάροδο του χρόνου. Το σημαντικό είναι κι δύο να είστε ικανοποιημένοι με την ποσότητα και την ποιότητα του σεξ που κάνετε.

Ποιες είναι οι αιτίες της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας

  • Τόσο η σεξουαλική επιθυμία όσο και η οικειότητα τείνουν να μειώνονται, καθώς οι άνθρωποι γερνούν.
  • Σύμφωνα με έρευνες, η σεξουαλική οικειότητα αρχίζει να περιορίζεται στην ηλικία των 45 ετών και ακολουθεί πτωτική πορεία καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.
  • Επιπλέον, είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ χαμηλής λίμπιντο, απουσίας σεξουαλικών φαντασιώσεων και σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Κάθε ένας εκ των άνω λόγων μπορεί να έχει σωματικές και ψυχολογικές αιτίες, αλλά είναι διαφορετικός ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής του. Με την κατανόηση της διαφοράς, μπορείτε να προσεγγίσετε το πρόβλημα πιο αντικειμενικά και να αποφύγετε πολλές από τις συναισθηματικές του επιπτώσεις.

 

Τι να κάνετε

  • Όταν πλησιάζετε το σύντροφό σας για να συζητήσετε μαζί του για τα σεξουαλικά προβλήματα στη σχέση, το χειρότερο μέρος για να το κάνετε είναι η κρεβατοκάμαρα – όπου και οι δύο εκτίθεστε και είστε ευάλωτοι. Αντ’ αυτού, βρείτε ένα ουδέτερο έδαφος όπου μπορείτε να είστε μόνοι και ανενόχλητοι.
  • Καταβάλατε κάθε προσπάθεια για να εκφράσετε τον εαυτό σας με ευαισθησία, ενσυναίσθηση και χωρίς καμία υπόδειξη ευθύνης.
  • Εάν ο σύντροφός σας δεν γνωρίζει τι προκαλεί το πρόβλημα, αλλά αναγνωρίζει την ύπαρξή του, προτείνετε μια φυσική εξέταση στον οικογενειακό γιατρό.
  • Η χαμηλή λίμπιντο είναι συχνά αποτέλεσμα μιας μη διαγνωσμένης ιατρικής κατάστασης (όπως χαμηλή τεστοστερόνη, υψηλή αρτηριακή πίεση, υποθυρεοειδισμός ή διαβήτης) ή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων (όπως αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά χάπια και ορισμένα φάρμακα προστάτη).
  • Εάν ο σύντροφός σας είναι σε θέση να εντοπίσει ένα πρόβλημα (όπως άγχος στην εργασία ή αίσθημα κόπωσης όλη την ώρα), συνεργαστείτε για να βρείτε μια λύση. Εστιάστε στη σταδιακή αλλαγή και ζητήστε ιατρική βοήθεια, εάν χρειαστεί.
  • Και μην ντρέπεστε να ακολουθήσετε το δρόμο της θεραπείας. Η τελευταία μπορεί να είναι εξαιρετική για τη διδασκαλία δεξιοτήτων διαχείρισης του άγχους και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here