Θαλάσσιος Πάγος Ανταρκτική: Έρευνα ρίχνει φως στις διαδικασίες σύνθεσης του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική

Σε μια μελέτη που διεξήχθει από το Πανεπιστήμιο του Καντέρμπουρυ στη νοτιοανατολική Αγγλία, οι επιστήμονες εντόπισαν μια περιοχή παχύτερου από το αναμενόμενο πάγου στη Θάλασσα του Ρος στην Ανταρκτική, η οποία σχηματίστηκε εξαιτίας της σύγκρουσης μάζας θαλάσσιου πάγου με τον αέρα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Rack εξηγεί ότι συνήθως θα περίμενε κανείς τον πάγο της Ανταρκτικής να έχει πάχος περίπου ένα μέτρο – κατά μέσο όρο. Ωστόσο, στην περιοχή που ερευνήθηκε από την επιστημονική ομάδα, τα φαινόμενα του ανέμου αυξάνουν σημαντικά το πάχος του θαλάσσιου πάγου.

“Δεν ξέραμε πόσο παχύς ήταν ο πάγος όταν ξεκινήσαμε, γνωρίζαμε την περιοχή που καλύπτεται, αλλά όχι τον όγκο, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε τώρα αυτά τα βασικά δεδομένα. Αν θέλουμε να μάθουμε, αν ο πάγος αραιώνεται, πρέπει πρώτα να μετρήσουμε το αρχικό πάχος του. Κατά μέσο όρο, ο πάγος είχε πάχος δύο μέτρων, αλλά στο πιο παχύ σημείο του, είχε πάχος 16 μέτρων“.

 

“Ο θαλάσσιος πάγος είναι σημαντικός επειδή αντανακλά το φως του ήλιου, μονώνει τον ζεστό ωκεανό από την κρύα Ανταρκτική ατμόσφαιρα και ο σχηματισμός του ελέγχει την παγκόσμια κυκλοφορία των ωκεανών. Το πώς ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής ανταποκρίνεται σε έναν πλανήτη που συνεχώς θερμαίνεται είναι ένα βασικό ερώτημα στην επιστήμη του κλίματος και τα δεδομένα είναι περιορισμένα. Η παρούσα έρευνα θα βοηθήσει να τοποθετηθεί μελλοντική αλλαγή στο πλαίσιο” δήλωσε η ερευνητική ομάδα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το αεροσκάφος Basler BT-67 (ένα τροποποιημένο DC-3) για τη μέτρηση του πάχους του πάγου. Το αεροπλάνο Basler BT-67 φέρει από κάτω ένα κομμάτι εξοπλισμού που ονομάζεται EM Bird, το οποίο μπορεί να μετρά το πάχος του θαλάσσιου πάγου χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνητική επαγωγή. Οι ερευνητές μελέτησαν μια τεράστια περιοχή πάγου, περίπου 800 χιλιομέτρων, από το Victoria Land έως το McMurdo Sound τον Νοέμβριο του 2017.

Ο θαλάσσιος πάγος είναι ένα βασικό μέρος του περιβάλλοντος της Ανταρκτικής, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε αναφορικά με το πώς και πού σχηματίζεται. Όσο περισσότερο μαθαίνουμε για τον θαλάσσιο πάγο, τόσο καλύτερα κατανοούμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του κλίματος, της κυκλοφορίας των ωκεανών και των οικοσυστημάτων στην Ανταρκτική” δήλωσε ο καθηγητής John Cottle, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Antarctica New Zealand της Νέας Ζηλανδίας, εξηγώντας γιατί αυτός ο τύπος μελέτης είναι εξαιρετικά σημαντικός.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here