Μανιτάρια: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και συμβάλλουν στην πρόληψη παθήσεων υγείας [vid]


Τα μανιτάρια περιέχουν πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ουσίες που βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι τοξικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού και άλλων σωματικών διεργασιών. Μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα και αν μαζευτούν πάρα πολλά, μπορεί να προκύψει οξειδωτικό στρες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παθήσεις υγείας.

Μεταξύ των αντιοξειδωτικών παραγόντων που περιέχονται στα μανιτάρια συναντάμε:

  • σελήνιο
  • βιταμίνη C
  • χολίνη
  • Καρκίνος

Η περιεκτικότητα των μανιταριών σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, του προστάτη, του μαστού, καθώς και άλλων τύπων, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα.

Τα μανιτάρια περιέχουν επίσης μια μικρή ποσότητα βιταμίνης D. Υπάρχουν κάποια στοιχεία ότι η πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία ορισμένων ειδών καρκίνου. Σημειώνεται οστώσο, ότι έκθεση του 2018 αναφέρει ότι η επίδραση της μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Η χολίνη είναι ένα άλλο αντιοξειδωτικό που περιέχετε στα μανιτάρια. Ορισμένες μελέτες προτείνουν ότι η κατανάλωση χολίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου, ενώ τουλάχιστον μία μελέτη έδειξε ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

  • Διαβήτης

Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με μια αναθεώρηση του 2018, τα άτομα που τρώνε πολλές φυτικές ίνες μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Για όσους το έχουν ήδη τη νόσο, οι φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Ένα φλιτζάνι κομμένα, ωμά μανιτάρια, βάρους 70 γραμμαρίων παρέχει σχεδόν 1 g φυτικών ινών.

Οι Διατροφικές Οδηγίες συνιστούν στους ενήλικες να καταναλώνουν 22,4–33,6 g διαιτητικών ινών κάθε μέρα, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

  • Υγεία της καρδιάς

Οι φυτικές ίνες, το κάλιο και η βιταμίνη C στα μανιτάρια μπορούν να συμβάλουν στην καρδιαγγειακή υγεία.

Το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η American Heart Association (AHA) συνιστά τη μείωση της πρόσληψης πρόσθετου αλατιού στη διατροφή και την κατανάλωση περισσότερων τροφών που περιέχουν κάλιο.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές, πρέπει να καταναλώνουμε περίπου 4.700 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου κάθε μέρα. Τα μανιτάρια εμφανίζονται στη λίστα τροφίμων της AHA που παρέχουν κάλιο.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ