Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Στις 18 Απριλίου θα δούμε την κορύφωση – Άμεσο όπλο το self test

Ο καθηγητής ανέφερε ότι το self test θα παίξει έναν ιδιαίτερα βοηθητικό ρόλο στο άνοιγμα του λιανεμπορίου ενώ τόνισε ότι η κορύφωση του τελευταίου κύματος θα γίνει στις 18 Απριλίου

Ως «όπλο» για τον έλεγχο της πανδημίας του κορονοϊού χαρακτήρισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, το self test, λέγοντας πως θα λειτουργήσει ευεργετικά για το άνοιγμα του λιανεμπορίου της Αθήνας αλλά και των υπόλοιπων περιοχών, καθώς θα πραγματοποιείται μαζικά.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση, «είναι ένα άμεσο όπλο που σε συνδυασμό με καλή ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ και την καραντίνα των ανθρώπων που θα βγουν θετικοί, μπορούμε μέσα σε ένα διάστημα 3-4 ημερών, πραγματικά να βάλουμε σημαντικούς αριθμούς σε καραντίνα και να σταματήσουμε την διασπορά».

«Το μέτρο αυτό στην κλίμακα και την συχνότητα που καλούμαστε να το εφαρμόσουμε – να θυμίσω ότι η συχνότητα είναι σημαντικό κομμάτι της συνολικής εφαρμογής του μέτρου – μπορούμε να ανιχνεύσουμε σχεδόν όλους τους ενεργούς φορείς. Είναι συγκλονιστικό σαν όπλο σε σύγκριση με το τι μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι τώρα», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα να το εφαρμόσουμε όλοι, όσο πιο καλά μπορούμε. «Θα έχει μια αξιοπιστία που μπορεί να μην είναι η τέλεια όπως θα την έκανε ένας γιατρός σε ένα καλό μικροβιολογικό εργαστήριο αλλά παρ’όλα αυτά θα μας δώσει ικανά αποτελέσματα για να αναχαιτίσουμε την πανδημία», πρόσθεσε.

«Ενώ άλλα μέτρα, ακόμη και το λοκτάουν έχουν αναγκαστικά ένα χρόνο υστέρησης μέχρι να δώσουν αποτέλεσμα, της τάξης των 10-15 ημερών στην περίπτωση των μαζικών self test, επειδή ακριβώς πάμε να ανιχνεύσουμε τους ασυμπτωματικούς και προ-συμπτωματικούς, στα πρώτα δύο-τρία 24ωρα δηλαδή από την επιμόλυνση, στην πραγματικότητα, αν εκεί σταματήσουμε τις επαφές, ουσιαστικά σταματάς τη διασπορά στις πρώτες 3 μέρες από την στιγμή που υπάρχει μόλυνση», εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Στις 18 Απριλίου η κορύφωση

Απαντώντας σε ερώτηση για το «πότε θα πιάσουμε το ταβάνι, την κορυφή» των κρουσμάτων, ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την εκτίμηση του ότι «αν θέλουμε να δούμε τους κυλιόμενους μέσους όρους, την κορύφωση περιμένουμε να τη δούμε στις 18 Απριλίου», λέγοντας ότι είναι καλό πως στην Αττική υπάρχει σταθεροποίηση σε ψηλούς αριθμούς.

«Είναι αυτό που περιμέναμε να συμβεί και είναι θετικό. Μπορεί κάποια μέρα να δούμε και λίγο παραπάνω από αυτό που είδαμε σήμερα στην Αττική, αλλά, ουσιαστικά, ποιοτικά δεν θα δούμε μια αλματώδη ανάπτυξη όπως είχαμε νωρίτερα», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «το ανησυχητικό είναι η Θεσσαλονίκη».

«Παρά το γεγονός ότι εγώ δεν συμμετέχω στην Επιτροπή, ήταν σωστή η απόφαση να μην ανοίξει το εμπόριο και φαίνεται από αυτά τα κρούσματα σήμερα», είπε ο κ. Σαρηγιάννης υπενθυμίζοντας ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη (622) οφείλεται και στο γεγονός ήταν και ο μεγαλύτερος αριθμός τεστ που έγινε ποτέ στη χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here