Οι αναζητήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι servicers, ένας φορολογικός έλεγχος και το Ιράν


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Αναζητώντας εκκαθαριστές

Κατάλογο με ορκωτούς ελεγκτές, λογιστές, οικονομολόγους και δικηγόρους – συνολικά 20 στον αριθμό – που θα μπορούν να αναλάβουν ειδικοί εκκαθαριστές σε χρηματιστηριακές εταιρείες (ΑΕΠΕΥ) καταρτίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η εποπτική αρχή απεύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καλώντας όσους ενδιαφερόμενους πληρούν τα κριτήρια, να της υποβάλλουν έγγραφο αίτημα, συνοδευόμενο από τα σχετικά δικαιολογητικά. Βάσει του νόμου ο ειδικός εκκαθαριστής είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο με γνώσεις και εμπειρία σε θέματα κεφαλαιαγοράς. Ο διορισμός του ειδικού εκκαθαριστή συνεπάγεται αυτοδικαίως την παύση της εξουσίας του διοικητικού συμβουλίου της ΑΕΠΕΥ. Ο νόμος επιβάλει την τοποθέτηση ειδικού εκκαθαριστή, στην περίπτωση που τα κεφάλαια της χρηματιστηριακής υποχωρήσουν κάτω από τις 250.000 ευρώ. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν σήμερα απαιτείται ο διορισμός ειδικού εκκαθαριστή σε κάποια χρηματιστηριακή. Κατά τις πληροφορίες μας υπάρχει ήδη μια χρηματιστηριακή που δεν έχει δημοσιοποιήσει ισολογισμό και η οποία εκτιμάται πως έχει έλλειμμα κεφαλαίων που την θέτει στο προθάλαμο της ειδικής εκκαθάρισης. Αυτό σημαίνει πως κάποιος από τους 20 ειδικούς εκκαθαριστές που θα επιλέξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αναλάβει σύντομα καθήκοντα.

Αναζητώντας Γενικό Διευθυντή

Η στήλη πληροφορείται πως σύντομα η θέση του Γενικού Διευθυντή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα μείνει κενή και πως το ΔΣ της Ανεξάρτητης Αρχής δρομολογεί ήδη τις διαδικασίες για να την καλύψει. Αν και αρχικά υπήρχαν οι σκέψεις για την ανάθεση σε headhunter της διαδικασίας πρόσληψης τελικά κρίθηκε πως αυτό θα ήταν ασύμφορο, διότι η θέση δεν συνοδεύεται από οικονομικές απολαβές αντίστοιχου ύψους που θα δικαιολογούσαν την πρόσληψη executive recruiter. Να σημειωθεί πως από το 2017 Γενική Διευθύντρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η Έλεσα Μπακατσέλου, νομικός με ειδίκευση σε θέματα του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς με προϋπηρεσία σε τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες, η πενταετής θητείας της οποίας εκπνέει στο τέλος του χρόνου.

Φορολογικά απόνερα

Προ δωδεκαμήνου οι αμερικανικές αρχές είχαν εμποδίσει τάνκερ συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Γιαλοζόγλου, να ξεφορτώσουν στη Βενεζουέλα πετρέλαιο που είχαν φορτώσει στο Ιράν. Παράλληλα, επέβαλαν κυρώσεις και σε άλλες ναυτιλιακές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο στη Βενεζουέλα. Μετά από διαβεβαιώσεις της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, οι κυρώσεις των ΗΠΑ στα ελληνικά πλοία άρθηκαν. Ωστόσο, δεν σταμάτησε η παρακολούθηση των εφοπλιστών και των πρακτικών τους. Η στήλη πληροφορείται πως από αυτή την παρακολούθηση έχουν προκύψει και ευρήματα φορολογικού ενδιαφέροντος που ήδη αξιοποιούνται από τις ελληνικές Αρχές.

Επί ποδός πολέμου

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι servicers, αλλά και τα funds που θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για το διαγωνισμό του φορέα απόκτησης και διαχείρισης των ακινήτων των πτωχευμένων νοικοκυριών. Η διαδικασία για την έναρξη του σχετικού διαγωνισμού είναι ήδη στα σκαριά και στόχος είναι ο φορέας να λειτουργεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς -μετά το Frontier της Εθνικής Τράπεζας- είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός, με δεδομένο ότι ο φορέας θα χειριστεί από την πρώτη ημέρα περίπου 20.000 ακίνητα, τα οποία και θα πολλαπλασιαστούν μέσα στους επόμενους μήνες. Από την άλλη, πρόκειται για ακίνητα ειδικής διαχείρισης, καθώς ο νέος νόμος προβλέπει ότι σε αυτά θα μπορούν να μένουν οι πτωχευμένοι ιδιοκτήτες, ενώ ένα κομμάτι του ενοικίου θα χρηματοδοτείται από το κράτος. Έτσι, τα funds, αλλά και οι servicers από τη μία βλέπουν μεγάλο αντικείμενο και προοπτικές (άρα αναμένεται να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους), από την άλλη όμως είναι μια καινούργια διαδικασία με πολλές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα όσα γνώριζαν μέχρι τώρα.

Έμπειρη επιλογή

Τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Έργων της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης τοποθέτησε ο αναπληρωτής υπουργών Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, καλύπτοντάς μια κρίσιμη θέση εντός του φορέα. Πρόκειται για τον Δημοσθένη (Δήμο) Βοϊβόντα, μέχρι πρόσφατα προϊστάμενο της διεύθυνσης αδειοδοτήσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στέλεχος με πολυετή προϋπηρεσία σε θέσεις ευθύνης και με μεγάλη εμπειρία σε θέματα συντονισμού, επίσπευσης και επιτάχυνσης μεγάλων έργων ευρωπαϊκών υποδομών. Την τοποθέτηση του νέου προϊσταμένου εισηγήθηκε ο ίδιος ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας, ο οποίος έχει και τον πρώτο λόγο για τους άμεσους συνεργάτες του.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ